torsjö live vers2

Mordrättegången fortsätter med förhör

Mordrättegången fortsätter med förhör

Mordrättegången i Hässleholms tingsrätt fortsatte på torsdagen med förhör av målsägande och den tilltalade 17-åringen. Först ut var pojkarna som utsattes för knivhot och rån samma kväll som den hemlöse mannen mördades. Båda var säkra på att 17-åringen var gärningsmannen. Själv ser han sig som oskyldig.

Eftermiddagens förhör med 17-åringen handlade mycket om telefonsamtal och sms-konversationer. Åklagaren Malin Paulsson undrade bland annat varför han både sagt och skrivit att han skulle döda någon under kvällen den 9 augusti.

– Jag kunde ju inte säga att jag skulle röka en holk, blev svaret.

Kort efter att rättegången mot 17-åringen inletts beslöt tingsrätten om stängda dörrar under hela huvudförhandlingen. Foto: Berit Önell
Rättegången mot 17-åringen hålls bakom stängda dörrar, men de följande dagarna finns möjlighet för allmänhet och media att lyssna från ett annat rum. Foto: Berit Önell

Rättegången hålls fortfarande inför stängda dörrar på grund av 17-åringens låga ålder och den stora uppmärksamheten i medierna. Men huvuddelen av det som sägs är inte belagt med sekretess och allmänhet och medier har nu fått möjlighet att sitta i andra rum med medhörning där i princip hela rättegången alltså kan höras. Det var dock få som använde den möjligheten på torsdagsförmiddagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

17-åringens försvarsadvokat Lars Kruse inledde med att vädja till rätten att ha tålamod med 17-åringen som påverkats av den fem månader långa häktningstiden. Han har suttit isolerad i en cell på åtta kvadratmeter och bara fått gå ut på en rastgård en timme per dag, fått ta emot två besök av sina föräldrar och två telefonsamtal.

– Så lång häktning påverkar en människa, och ungdomar påverkas mer än andra. Han kan ha svårt att koncentrera sig och svårt att göra sig själv rättvisa när han är här, förklarade Kruse.

Han varnade också för att åklagarens bevisning är en indiciebevisning och att vissa vittnen lämnat andra- och tredjehandsuppgifter.

– Det finns ingen teknisk bevisning. Inga DNA-spår, inget mordvapen och jag påstår att det inte heller finns något motiv, sa advokaten.

Filmer från övervakningskameror talar snarare emot att 17-åringen har med mordet att göra. Han fastnade på film på Statoil vid Grönängsplan klockan 22.48. Bara tre minuter senare, klockan 22.51, syns en person som liknar honom och är likadant klädd åka uppför rulltrappan från rotundan på resecentrum, alltså inte från Statoil-hållet.

Hade träffat 17-åringen tidigare

Båda brottsoffren hade träffat 17-åringen tidigare, men kände honom inte närmare. 17-åringen nekar till båda brotten, men medger en ordväxling med den ene pojken vid resecentrum.

– Jag var inte hundra på hans namn, men helt säker på utseendet, förklarade den rånade pojken.

Han berättade att han var på väg att köpa cannabis när han under knivhot tvingades lämna ifrån sig värdesaker och 700 kronor i kontanter i gångtunneln vid Netto.

Han hade bett sin mamma om pengar till skor, men hade gjort upp med en langare om att köpa ”sallad” och göra upp affären i gångtunneln.

Medan han stod och väntade kom gärningsmannen som tryckte upp honom mot väggen och tog ett styptag runt adamsäpplet samtidigt som han tog upp en kniv och uppmanade honom att tömma alla fickor.

– Jag blev yr och kunde knappt andas. Den enda tanke jag hade i huvudet var att jag skulle lämna över sakerna så snabbt som möjligt, berättade offret.

Han gav gärningsmannen plånbok, klocka och mobiltelefon samt koden till telefonen.

Han kände spetsen av en kniv eller liknande mot magen. Han beskrev förövaren som väldigt aggressiv.

– Han sa att jag inte fick berätta för någon, om jag gjorde det skulle jag bli mördad, berättade han.

Sa först inte hela sanningen

Han pratade sedan med mellanhanden till langaren som uppmanade honom att radera alla sms och inte nämna hans namn. Det gjorde pojken inte heller i början. I det första polisförhöret sa han, liksom till sin mamma, att han skulle köpa skor. Sedan använde han ett annat efternamn på mellanhanden.

– Nu känns det bra att säga sanningen. Först fick jag en utskällning av mamma, men det var bra ändå, berättade han i tingsrätten.

Pojken som blev hotad vid resecentrum berättade först inte heller hela sanningen. Han utelämnade kniven. Men han hade berättat för ett par kompisar.

– Sedan var det så många andra som sagt sanningen, så då kunde jag lika gärna berätta, förklarade han för tingsrätten.

Han var i början också lite chockad.

– Jag kunde inte riktigt fatta vad som hänt, hur han fick idén.

Bild på Facebook

Han nämnde dock att 17-åringen hade irriterat sig på en bild på Facebook där han satt tillsammans med hans flickvän.

– Någon sa till mig tidigare att han ville att den bilden skulle tas bort, berättade offret.

Han berättade hur han stod tillsammans med några kompisar utanför stationsbyggnaden mot Järnvägsgatan när den misstänkte kom och drog honom med sig bakom byggnaden. Han tog ett grepp om hans käke.

– Han sa att jag inte skulle umgås med hans flickvän, berättade pojken.

Sedan tog gärningsmannen upp en kniv som han tryckte mot offrets midja och fortsatte säga att han menade allvar.

– Jag fick ett litet skärsår på magen av spetsen på kniven, berättade den hotade pojken.

Han förklarade för tingsrätten att han inte kände 17-åringens flickvän så väl, men träffade henne tillsammans med andra kompisar.

Advokaten ifrågasatte kniven

Lars Kruse ifrågasatte uppgifterna om kniven som ingen annan än offren sett. Han undrade också om offrens uppgifter var att lita på i tingsrätten eftersom de inte sagt sanningen från början.

Den rånade pojken raderade dessutom sina sms.

– Polisen fick ta mobiltelefonen i beslag och återskapa raderade sms för att få fram uppgifterna, sa Kruse.

Han undrade om det i själva verket var langaren som hade ”rånat” honom.

Förhöret med 17-åringen var beräknat att pågå under både torsdagseftermiddagen och fredagsförmiddagen, men blev klart redan vid tretiden på torsdagen. Varken försvarsadvokat, målsägandebiträde eller domare hade några frågor till 17-åringen.

Men åklagaren hade många frågor. Hon undrade bland annat varför 17-åringen var sur på den pojke som hävdade att han blev hotad med kniv.

– Det var gammalt tjafs som jag inte kan berätta, sa 17-åringen som dock medgav att han tryckte upp offret mot en vägg och sa åt honom att låta bli hans flickvän.

Mer än så ska det inte ha varit. Någon kniv hade han absolut inte använt och hade inte heller någon med sig.

– Vi skakade hand efteråt och jag trodde att problemet var löst, sa 17-åringen.

Rädd att flickvännen ville göra slut

Han berättade att han var lite rädd att flickvännen skulle göra slut under kvällen eftersom hon skrev ”skumma” sms till honom.

Hon befann sig också på stationen tillsammans med några vänner och tog sedan tåget tillsammans med dem till Vinslöv. 17-åringen berättade att han tänkte följa efter dit, men inte hade tillräckligt med kontanter och därför sökte efter någon kompis han kunde låna ett jojo-kort av. Till slut lyckades det, men då tyckte han att det var för sent att åka.

Åklagarens tes är att det sommarjojo-kort som beslagtagits hos 17-åringen tillhörde den rånade pojken. Under rättegången erkände 17-åringen att han fått det av den person som var mellanhand vid knarkaffären i samband med rånet.

Tre knivar figurerar också i utredningen. Utredningen visar inte att någon av dem har med brotten att göra. Två av dem hittades i närheten av resecentrum och en hemma hos 17-åringen, under hans säng.

Tände en holk

17-åringen berättade att han istället för att ta tåget gick på bio med några andra kompisar. Han tröttnade dock på filmen efter en stund och gick istället till Statoil vid Grönängsplan där han försökte köpa cigaretter. Han blev nekad eftersom han inte fyllt 18 och övertalade istället en okänd äldre man att köpa åt honom.

I samband med det ringde en kompis och det var då 17-åringen sa att han skulle döda någon. Han skrev också sms till flickvännen om att han skulle döda.

– Jag vet inte varför. Vi bara ”flippade”. Jag skrev sedan att jag gör allt för henne, berättade han.

Han berättade också inför tingsrätten att han efter besöket på Statoil gick till Norra Station där han satte sig och ”meckade” så att han kunde ”tända en holk”, röka hasch. Sedan gick han – till Stoby.

– Jag rökte och under tiden gick jag, berättade han.

Sedan orkade han inte gå längre utan ringde en kompis vars pappa hämtade honom med bil.

Klockan 23.37 skrev han till flickvännen: ”Radera att jag ringt och skrivit”.

Åklagaren frågade varför.

– Jag vet inte. Vi hade skrivit en massa dumheter, det var kanske bättre att radera, sa han.

När han greps var han påverkad av en blandning av kokain, cannabis och tramadol.

Rättegången fortsätter imorgon med vittnesförhör och därefter under totalt minst tio dagar de närmaste veckorna med planerad slutplädering den 3 februari.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se