logga-ligg-tjock

Supportrar samlar in pengar till ny läktare

Supportrar samlar in pengar till ny läktare

Vittsjö GIK:s damlag har fått ett enormt stöd från supportrar både lokalt och från hela landet efter beskedet i tisdags att Fotbollsförbundet sagt nej till dispens för fortsatt spel på Vittsjö idrottsplats.

Erika Nilsson, ordförande i damstyrelsen, är optimistisk.

– Vi kommer att spela i Vittsjö även denna säsongen, säger hon trosvisst.

Facebook-gruppen uppmanar alla att ge en gåva till en ny läktare i Vittsjö.
Facebook-gruppen uppmanar alla att ge en gåva till en ny läktare i Vittsjö.

Facebook-gruppen ”Vittsjö ska spela i Vittsjö”, som uppmanade till ekonomiskt stöd, fick 500 medlemmar redan första dagen och på ett dygn skickades över 14 000 kronor till Vittsjö GIK.

– Helt fantastiskt, säger Erika Nilsson.

Hon berättar att människor hört av sig från många olika håll, bland annat Malmö FF:s hejaklack och AIK-supportrar.

– Det finns en föreningsanda kvar som jag inte trodde var så stark, säger Erika Nilsson.

På onsdagskvällen hade klubbstyrelsen möte och lade upp en plan för att hantera situationen. Del ett är att överklaga beslutet .

– Vi tycker att vi har grund för det. Vi hade skickat in en plan för hur läktaren ska byggas och arkitekten var här i förra veckan, berättar Erika Nilsson.

Hon berättar att beskedet om avslag inte var väntat, trots att Fotbollsförbundets tävlingskommitté normalt bara kan ge dispens tre gånger, vilket Vittsjö GIK redan fått. Men andra har fått dispens ändå och det finns en plan för att lösa problemet med för få läktarplatser under tak. Reglerna säger 800 och i Vittsjö finns 640. Bygget av ny läktare skulle starta i höst, direkt efter säsongens slut, och vara klart inför säsongsstart 2018.

Del två i planeringen är att bygga ny permanent läktare. Om inte det hinns är plan B en mobil läktare som garanterat kan vara på plats när säsongen börjar. Den kostar cirka 200 000 kronor att hyra. Pengar som inte är någon investering för framtiden.

Att bygga nytt innebär enligt tidigare beräkningar en kostnad på cirka en miljon kronor.

– Vi kan kanske få ner kostnaden genom ideellt arbete. Många händiga människor har också hört av sig de senaste dagarna, berättar Erika Nilsson.

Hon berättar att klubben hade sparat pengar till läktarbygget, men att en del av dem gick åt för att klara ekonomin 2016 då det inte blev något tv-avtal, en intäkt som var budgeterad till en miljon kronor.

– Vi klarade det utan att sänka löner och liknande, men vi använde en del av våra sparmedel, förklarar Erika Nilsson.

På fredagen skickade klubben in bygglovsansökan för den nya läktaren till kommunen.

– Vår förhoppning är att hinna bygga redan i vår, men det beror på hur det flyter på.

Erika Nilsson känner sig försiktigt optimistisk och tror inte att det kan bli aktuellt att spela på annan arena. En av de möjliga hade i så fall varit Vilans IP i Kristianstad som fått dispens trots att där bara finns 200 sittplatser under tak.

– Det hade verkligen varit ironiskt, säger Erika Nilsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se