torsjö live

Vem är idrotten till för?

Vem är idrotten till för?

Gert JacobssonSmå idrottsklubbar som blir framgångsrika tycks vara en nagel i ögat på etablissemanget. För på elitnivå ska det bara finnas rika (?) storstadsklubbar.

Senaste exemplet på detta är Vittsjö GIK som inte bara lyckats med bedriften att ta sig upp i damallsvenskan, som fortfarande kan räknas in bland de bättre ligorna i hela världen. Klubben har också lyckats etablera sig i den yppersta eliten och är nu på väg mot sin sjätte raka säsong i högsta serien. Kanske, ska väl tilläggas.

För så här i elfte timmen inför säsongsstarten har makthavarna i Svenska Fotbollsförbundet meddelat att nu får minsann Vittsjö inte längre dispens för att spela på sin hemma-arena, Vittsjö Idrottspark. Där finns nämligen ”bara” 640 sittplatser under tak. Enligt gällande regelverk ska det finnas 800 sittplatser under tak på en damallsvensk arena.

Detta är i och för sig ingen nyhet för klubben som tidigare sökt, och beviljats dispens. I sin senaste ansökan gör man klart för förbundet att planering för en utbyggnad av sittplatserna är gjord och att en arkitekt håller på att ta fram ritningar för att bygget ska kunna påbörjas efter avslutad säsong och stå klart till våren 2018.

Vilket väl låter som ett rimligt förslag. Inte minst med tanke på att förbundet (?) sjabblat bort dryga miljonen för klubben (och självklart också för övriga klubbar i damallsvenskan) genom ett uteblivet TV-avtal. Pengar som annars kunde använts för ett nytt läktarbygge. Heder åt Vittsjö som valt att få ordning på sin ekonomi i stället för att skuldsätta sig och därmed, på lite sikt, hamna i ekonomisk kris. Men de argumenten biter inte på förbundspamparna som tydligen föredrar Tyresö-modellen. Och det vet vi ju hur det slutade…

Att, som förbundet nu tycks välja att göra, driva regelverket in absurdum strider egentligen mot allt sunt förnuft. Och inte blir resonemanget från pamparnas sida mer förnuftigt, eller ens trovärdigt, när man betänker att grannklubben i Kristianstad lyckats få dispens för att spela sina matcher på Vilans idrottsplats. En arena som har 200 sittplatser under tak – mindre än en tredjedel av vad som finns i Vittsjö!

Ännu mer Grönköping blir det när förbundet, i sitt beslut, uppmanar Vittsjö, att komma in med förslag till ny ”hemma-arena”. Då ska det sägas att det inte finns någon arena i kommunen som uppfyller kraven på 800 sittplatser. I regionen finns det då tre tänkbara alternativ till ny ”hemma-arena” för Vittsjö. Malmö, Helsingborg och…Kristianstad.

Jo, ni hörde rätt. Kristianstad. Rent teoretiskt skulle alltså Vittsjö kunna välja att spela på Vilans IP. Som egentligen är ett klart sämre alternativ än Vittsjö Idrottspark, sett till antalet sittplatser. Men där har ju förbundet beviljat dispens…

Förlåt, men jag kan inte se det här agerandet som något annat än översitteri och ren och skär diskriminering av landsortsklubbarna. Vilket tyvärr inte är helt unikt i Idrotts-Sverige. Minns t ex rabaldret när ”lilla” Karlskrona gick upp i högsta hockey-serien, SHL. Kanske dags att på allvar göra klart för pamparna att det faktiskt finns en värld utanför storstadsområdena också. Vittsjö GIK och dess fortsatta spel i damallsvenskan är inte bara en viktig angelägenhet för hela Hässleholms kommun. Det är också avgörande för synen, i hela landet, på vem idrotten är till för.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se