torsjö live

Oväntat byte av moderat ordförande

Oväntat byte av moderat ordförande

Det blev ett oväntat ordförandeskifte i Hässleholmsmoderaternas kretsstyrelse vid årsmötet på tisdagskvällen. Jonathan R Jönsson avgick och Kenny Hansson valdes till ny ordförande. Båda försäkrar att förändringen inte har med den senaste tidens politiska turbulens i kommunen att göra.

Jonathan R Jönsson avgick.
Jonathan R Jönsson avgick.

Kretsen består av ett antal partiföreningar och den största av dessa, Hässleholmsmoderaternas partiförening, beslöt så sent som på måndagskvällen att nominera Kenny Hansson.

Eftersom det fanns två nominerade föreslog valberedningen omval av Jonathan R Jönsson. Han fick först på årsmötet veta att någon mer var nominerad och valde då att avgå.

– Avgången var nog oväntad för de flesta och till och med för mig, säger han till Frilagt.

Han förklarar att han inte har tillräckligt starka politiska ambitioner.

– Jag har gått och funderat på det länge, men blivit övertygad att fortsätta. Nu kände jag att det fanns andra som starkare ville ha ordförandeposten, säger han.

Han ville då inte ta strid.

– Men den bäste politikern är kanske den som egentligen inte vill, säger han.

Han har inga invändningar mot hur budgeten och förslaget till ny politisk organisation hanterats och tror inte att det är fler inom partiet som delar avgående kommunfullmäktigeledamoten Peo Lindholms kritik.

Kenny Hansson M) hävdade att förutsättningarna för kommunens fiberetablering hade ändrats så pass att fullmäktige borde ta ställning till om hela projektet borde avbrytas innan köpet av Hessleholm Network behandlades. Foto: Urban Önell
Kenny Hansson tillträdde som kretsordförande för Moderaterna i Hässleholm. Foto: Urban Önell

Det tror inte heller Kenny Hansson som nu tar över ordförandeklubban.

Vid årsmötet togs också den senaste tidens händelser upp.

– Vad som hänt och varför diskuterades. Ingen uttryckte kritik, men det har hörts en del tidigare och då har vi förklarat varför vi röstade som vi gjorde på fullmäktige och alla har förstått, säger Kenny Hansson.

Han säger att Peo Lindholm inte har yttrat sig mer än via mejl till fullmäktigegruppen.

– Där skrev han att det handlade om budgeten och att han inte skulle göra det till en politisk fråga. Om han hade sagt att det var politiskt också hade vi kunnat ta en diskussion. Jag har haft en bra relation till Peo och tycker att det är sorgligt att det ska sluta så, säger Kenny Hansson.

Han beskriver själv det som hände på fullmäktige som lite chockartat, då alliansen röstade fram SD:s ledamöter till samtliga vice ordförandeposter efter att de rödgröna gjort anspråk på dem och aviserat att de tänkte lägga ner sina röster inför valet av fullmäktigeordförande och SD sedan krävde ordförandeposten.

– Jag kände mig inte heller bekväm med att behöva skriva SD på lappen. Men annars skulle SD ha tagit alla ordförandeposter. Mitt val var mellan en SD-ledd kommun och en där alliansen tar ansvar, säger Kenny Hansson.

Han medger att alliansen kunde ha förebyggt händelserna på fullmäktige bättre.

– Det är en läxa vi måste ta med oss. Vi har bara 15 mandat och jag tycker att vi måste prata med alla, så länge det inte strider mot mina grundvärderingar och människosyn, säger han.

Han vill nu se framåt.

– Vi gjorde som vi gjorde för att säkra kommunens bästa. Nu hoppas vi att snart få en ny politisk organisation i kommunen, så att invånarna inte drabbas mer än nödvändigt av den osäkerhet som råder fram tills dess. Det är ju av invånarna vi fått förtroendet, säger han.

Kenny Hansson är ledamot i kommunfullmäktige i Hässleholm, andre vice ordförande för MUF-Skåne och tills för två veckor sedan ordförande för Göinge MUF.

I kretsstyrelsen ingår nu, förutom Kenny Hansson, ordförandena i de moderata partiföreningarna i kommunen, kommunfullmäktiges gruppledare, vice kretsordförande Richard Bernsheim (omval), kassör Kenneth Aronsson, sekreterare Rolf Tronäss samt Maija-Liisa Mogensen för seniorföreningen.

Berit Önell

Läs även:
Lindholm (M) lämnar politiken i protest

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se