torsjö live

Ulf Erlandsson (SD) spred rasistiska texter

Ulf Erlandsson (SD) spred rasistiska texter

Hässleholms kommunstyrelses nye vice ordförande, Sverigedemokraten Ulf Erlandsson, har fått en förmaning av partiledningen efter att han delat ett stort antal artiklar från högerextrema Fria tider.

Enligt tidskriften Expo har Ulf Erlandsson spridit rasistiska fördomar, bland annat genom en artikel med rubriken ”Låg IQ förklarar varför invandrare inte integreras”. Men SD:s ledning kräver inte att han ska avgå.

– Vi kommer i nuläget inte agera ytterligare, men finns det anledning framgent kommer så att ske, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig hos SD i ett mejl till Frilagt.

Ulf Erlandsson (SD) . Foto: Urban Önell
Ulf Erlandsson (SD) . Foto: Urban Önell

Expo har granskat Ulf Erlandssons aktiviteter på sociala medier. Från sin Facebooksida har han delat närmare 130 artiklar från Fria tider. Det är bland annat texter som pekar ut invandrare som kriminella och texter om att SD ökar i opinionsmätningar.

Ulf Erlandsson delade debattartikeln om invandrares IQ i december 2015. Författare är Sture Eriksson, pensionerad docent vid Uppsala universitet som hävdar att befolkningen ”i många afrikanska länder” har så låg IQ att det skulle klassas som en ”kognitiv utvecklingsstörning”.

Enligt Expo har Ulf Erlandsson dessutom gillat den antisemitiska podden Motgift.

SD:s partiledning har fördömt både Fria tider och Motgift.

Partiets ideolog och gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson bedömde i april 2015, enligt SD-kuriren, att Fria tider ska ses som det kanske viktigaste verktyget i den ”metapolitiska ambitionen” att få SD:s medlemmar och den invandringskritiska delen av väljarkåren att bli mer mottagliga för extrema idéer. Därför ser han Fria tider som det största hotet mot Sverigedemokraternas ideologiska integritet.

Enligt Expo har samröre med Fria tider tidigare använts som motivering för uteslutning ur partiet. Kontakterna fördes fram som ett av skälen till uteslutningen av SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne våren 2015.

Expos granskning inför valet 2014 visade dock att var tredje SD-kandidat med öppen Facebook-profil bröt mot partiets nolltolerans mot rasism och extremism och gillade sajter som partiet tagit avstånd från.

Tar avstånd och ber om ursäkt

Ulf Erlandsson uppger i ett sms till Frilagt att han inte själv visste att han gillat Motgift och att han tar avstånd från det.

Han förklarar att han efter Expos granskning letat i sitt flöde på Facebook men inte hittat inlägget om afrikaners IQ och inte tror att han delat den.

– Men visst, alla kan göra fel.

Han minns dock artikeln i fråga.

– Artikeln de påstår jag delat handlar om svårigheten att integrera folk från Afrika i vårt land. Att det finns vissa grupper som har svårare att integreras än andra är förvisso ett faktum, men vad detta beror på är jag inte expert att avgöra och det är inte viktigt för mig. Alla har samma värde oaktat bakgrund, skriver han.

Han förklarar att han tvivlar på att skillnaderna beror på IQ.

– Jag delar inte den uppfattningen.

– Jag beklagar om någon känt sig kränkt av det jag faktiskt delat av Fria Tider-artiklar, ber i så fall om ursäkt för detta, förklarar han.

Han betonar dock att han inte håller med om att det handlar om 130 rasistiska texter.

– Flertalet av dem är SD-mätningar och uttalanden av Jimmie (Åkesson). Jag vill även framhålla att invandringskritiska texter inte behöver klassas som rasistiska, men i den klassificeringen har Expo och jag troligen inte samsyn.

Ulf Erlandson försäkrar att han framgent ska vara betydligt noggrannare med vad han delar och gillar.

– Ibland går det av bara farten.

Han har nu tagit bort allt från Fria Tider ur sitt Facebookflöde.

Olyckligt enligt partiledningen

Henrik Gustafsson, informationsansvarig på SD:s rikskansli, konstaterar att både Ulf Erlandsson och Patrik Jönsson, SD:s vice gruppledare i Hässleholm, i kommentarer i media bett om ursäkt och tagit avstånd från det inträffade.

Pressavdelningen har tillsammans med partisekreterare Richard Jomshof haft en dialog med Ulf Erlandsson och Patrik Jönsson.

– Vi står fast vid det som tidigare kommunicerats från partiledningen vad gäller partiets syn på berörd sajt och vi tycker naturligtvis att det inträffade är olyckligt, kommenterar Henrik Gustafsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se