torsjö live vers2

Krismöte i alliansen efter rasistavslöjande

Krismöte i alliansen efter rasistavslöjande

Det nya kommunstyret i Hässleholm är i gungning efter avslöjandet om kommunalrådet Ulf Erlandssons spridande av rasistiska texter på Facebook.

Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) säger till Frilagt att om han hade vetat om detta vid förra veckans fullmäktigesammanträde hade han backat och de rödgröna hade fått behålla makten.

Ledande politiker i den borgerliga alliansen höll krismöte efter onsdagens kommunstyrelsesammanträde. Diskussionerna fortsätter i nästa vecka.

Pär Palmgren ville se åtgärder.
Pär Palmgren (M).

Pär Palmgren berättar att alliansen hade flera ärenden att tala om vid mötet, men att frågan om Ulf Erlandssons agerande dominerade. Förutom Pär Palmgren närvarade Robin Gustavsson (KD), Mikael Koenen (L) samt moderaterna Douglas Roth och Lars Johnsson. Liberalernas gruppledare John Bruun hade inte möjlighet att vara med.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi behöver nu prata färdigt inom partiet, men jag är tämligen övertygad om att det här påverkar vår syn på SD, säger Pär Palmgren.

Ulf Erlandsson hade troligen inte varit vice ordförande i kommunstyrelsen om Pär Palmgren före fullmäktigesammanträdet hade haft samma information som han har idag.

– Då hade det inte blivit några val av sverigedemokrater på vice ordförandeposter, säger Palmgren.

”Klibbar av sig”

Han hade i så fall föreslagit att alliansen skulle lägga ned anspråken på att ta över styret och bara begära att få vara kvar på posterna som andre vice ordförande.

– Då hade även de rödgröna tagit tillbaka sina avsägelser, förklarar han.

Pär Palmgren tycker att det nu är nödvändigt att sätta ned foten.

– Sånt här klibbar av sig, säger han.

Frågan är hur det nu ska ske.  Valen är redan gjorda och allianspartierna måste både var för sig och gemensamt i alliansen prata om hur de ska gå vidare.

– Prio ett är att hålla ihop alliansen. Om sedan ett samarbete med andra kan fungera är det bra. Den här sortens beteende från Erlandsson underlättar inte, säger Palmgren.

Kan det bli aktuellt att dra tillbaka förslaget till ny organisation?

– Där är vi inte än. Vi får se vad vi kommer fram till. Vi kommer att vända på alla stenar nu, säger Pär Palmgren.

Bruun inte förvånad

John Bruun (L) ville att pilotområdet Röinge-Östervärn skulle öppnas för anmälningar till ordinarie pris en tid till. Foto: Urban Önell
John Bruun (L). Foto: Urban Önell

John Bruun säger till Frilagt att han inte är förvånad över avslöjandena.

– Det har varit så många skandaler med SD, säger han.

Upprörd är han dock, liksom han var när han lämnade fullmäktige då det stod klart att alliansens ledamöter förväntades rösta på sverigedemokraterna.

– Jag ser inte annorlunda på det nu, säger han.

Han har dock förståelse för att hans partikamrater kände sig pressade att rösta som de gjorde i fullmäktige för att inte SD skulle ta alla ordförandeposter.

Nu anser han att det behövs en ny strategi för att få ett fungerande kommunstyre. Vad det innebär vill han inte gå närmare in på idag. Han kräver inte heller Ulf Erlandssons avgång.

– Men vi liberaler har lärt oss mycket, pratat om viktiga saker på ett sätt som vi inte gjort tidigare och vi går stärkta ur detta, säger han.

Han tror att en lång process ligger framför kommunpolitikerna i Hässleholm.

– Det kan bli svårt, men vi måste se till att det inte blir mer fel, ta det lugnt och sansat och tänka igenom alla eventualiteter, säger han.

Han räknar inte med att den nya organisationen kommer upp i fullmäktige förrän i maj.

Vill nu se framåt

John Bruun tycker att alla nu ska försöka lägga det som blev fel bakom sig och se framåt.

– Vi ska inte hacka på varandra och ge varandra skulden, säger han, men medger att han känner det lite som att han fick rätt i sina farhågor.

Han förklarar att det han har svårt med är att SD ställer olika grupper mot varandra.

– Det är ingen lösning! Det var på grund av den tonen, där invandrare pekades ut, som jag ville ha avslag på SD:s motion om säkerheten i skolan i januari och fick med mig majoriteten, berättar han.

Han säger att han fått frågan om han anser att SD är ett rasistiskt parti.

– Det vet jag inte, men de har företrädare som agerar som om det vore så och den uppfattningen har inte blivit mindre, säger han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se