Gruppen-3a-328x120

Kokbok till hjälp åt svältande

Kokbok till hjälp åt svältande

”Fickbuljong” (Bouillon en poche) till helgen? Eller kanske slår du rent av till med Soup a la Reine?

Cajsa Wargs kokbok kan lotsa dig…

Den finns i 1700-talsskick på Röda Korset i Hässleholm och säljs just nu på Tradera. Auktionen slutar på söndag den 19 mars klockan 19:37. 

Behållningen kommer att adderas till allt annat Röda Korset sålt tidigare i denna vecka – och summan går till svältande befolkning i Afrika.

Cajsa Wargs kokbok går på auktion till förmån för Röda Korsets hjälp till svältande. Foto: Lotta Persson
Cajsa Wargs kokbok i 1700-talsskick går på auktion till förmån för Röda Korset i Hässleholms hjälpverksamhet i Afrika. Foto: Lotta Persson

Vid besöket på Mötesplats Kupan i Hässleholm fick Frilagt förmånen att fotografera några sidor och titta lite i den fina boken. Först möts läsaren av en mängd soppor. Man får recept på både brun- och svartsoppa – eller vad sägs om en drottningsoppa? Receptet på den börjar så här: ”När et stort fett höns är rengiort, så huggas wingarne af et litet stycke nedan för den leden, som sitter wid kroppen…”

Enligt auktionsbeskrivningens text är boken en trolig 4:e-6:e upplaga, det vill säga den utkom då någon gång mellan 1775-1760. Att den innehåller ett ”bihang” gör att man kan sluta sig till att den är från tidigast 1775.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det finns en anteckning som hävdar att en Anna Wernström ägt boken 1779. Men boken saknar tyvärr försättsblad och därmed säkra uppgifter om utgivningsår. Den är annars i mycket fint originalskick.

Enligt den digra och utförliga innehållsförteckningen är boken på 778 sidor och den täcker det mesta av den tidens kök – och lite till. Så kan man till exempel förkovra sig i både färgning och få råd från ”Nogra hus-kurer för boskaps-siukdomar”. Och i inledningen läser man att boken inte alls marknadsfördes som ”bara” en kokbok, utan en ”hushålls-bok”. Men på bokryggen står det rätt och slätt ”C Wargs kok-bok” och det är också under det namnet den har blivit känd.

Priset för den gamla boken låg tidigt på fredagskvällen på drygt 1 000 kronor. Auktionen avslutas på söndag kväll.
Priset för den gamla boken låg tidigt på fredagskvällen på drygt 1 000 kronor. Auktionen avslutas på söndag kväll.

Sista sidan avhandlar ”Om mjölke-kor”. Detta är sannolikt bokens sista sida, men man är från säljarens sida inte helt säker på om någon sida ändå kan fattas i slutet av detta exemplar.

Det finns ytterligare en anteckning i boken. Med sirliga bläckbokstäver på den åldriga och vackra bokpärmens insida. Den tyder på att en ”Maria Christina Leijon Berg, Öregrund” har övertagit och antecknat sitt namn i boken den 18 maj 1823.

En spännande gammal kokbok som är på väg att inbringa en ansenlig summa till Röda Korset och genera hjälp och mat åt svältande människor. Det finns alltså förutsättningar för att det blir en i dubbel bemärkelse god bok .

Vid 17.30-tiden på fredagskvällen hade 16 bud kommit och det ledande budet var på 1 075 kronor.

Den som eventuellt vill köpa boken – eller bara följa upp hur mycket pengar den inbringar – hittar auktionen här:

http://www.tradera.com/item/110103/276999750/obs-obs-cajsa-warg-kokbok-1700-tals-upplaga-las-mer-

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se