torsjö live vers2

Misstänkt IS-terrorist från Vittsjö inför rätta

Misstänkt IS-terrorist från Vittsjö inför rätta

En 30-årig man som kommit till Sverige som flykting från Syrien och är bosatt i Vittsjö, ställdes på fredagen inför rätta som misstänkt för terroristbrott. Han misstänks ha kastat flera brandbomber mot en muslimsk föreningslokal i Malmö. Ingen människa skadades, men terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig dådet som enligt åklagaren utfördes med avsikten att injaga fruktan hos en befolkningsgrupp, shiitiska muslimer. Det är det första attentatet i Sverige som IS tagit på sig.

30-åringen förnekar brottet.

I början av utredningen beskrevs brottet enbart som en mordbrand. Det finns flera skäl till att åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström rubricerat om brottet till i första hand ett terrorbrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Islamiska staten bekänner sig till sunnitisk islam och ser shiiter som ”otrogna”. Lokalerna tillhör en shiitisk muslimsk förening som på kvällen före branden hade en religiös fest. Dessutom har IS alltså tagit på sig dådet.

Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Rättscentrum i Malmö och beräknas pågå i tre dagar.

Åklagaren bevisning består bland annat av telefonavlyssning, skärmdumpar från konversationer på sociala medier och registrerad internetuppkoppling i närheten av brottsplatsen tidigt på morgonen den 11 oktober när dådet inträffade.

30-åringen ska i konversationer med flera personer ha berättat att han utfört dådet, att han gjort det i IS namn och även att han ville dö martyrdöden.

Han ska också ha laddat ner filmer som hyllar IS-soldater och där ”otrogna” mördas.

Branden i Malmö var omfattande och kostnaden för att reparera skadorna beräknas till en miljon kronor.

I början på december greps mannen och har sedan dess varit frihetsberövad. Åklagaren yrkar i sin stämningsansökan att han ska utvisas ur Sverige.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se