Gruppen-3a-328x120

Nazistveteran blir ny ersättare för SD

Nazistveteran blir ny ersättare för SD

Sverigedemokraterna i Hässleholm försökte peta en av sina kandidater inför valet 2014 efter att Expo och Expressen avslöjat att han varit aktiv i flera nazistgrupper sedan 1970-talet. Men listan där Bengt-Göran Rudbrings namn stod med användes ändå och nu är han en av de nya ersättarna som ska fylla de tomma stolarna efter alla avhopp de senaste veckorna. Länsstyrelsen har granskat listorna och utsett nya ledamöter. SD kan inte sparka Rudbring om han inte själv väljer att avgå.

– Den gamla listan ska inte existera. Det är beklagligt, säger SD:s vice gruppledare Patrik Jönsson till Expo på fredagen.

Kommunfullmäktige utsåg i förra veckan Richard Bernsheim till ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden, trots att kronofogden nyligen försökt utmäta hans bolag. Foto: Berit Önell
Nazisten Bengt-Göran Rudbring, som petades inför valet 2014, är utsedd till ny ersättare för att fylla tomma SD-stolar i Hässleholms kommunfullmäktige. Foto: Berit Önell

Enligt avslöjandet 2014 var Bengt-Göran Rudbring en veteran i nazistsammanhang. Han var aktiv i Nordiska Rikspartiet på 1970-talet. Fram till 2007 var han också medlem i Nationalsocialistisk front.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det var bara några månader kvar till valet 2014 när Rudbrings bakgrund uppmärksammades. Patrik Jönsson förklarade då att han tappat förtroendet för Rudbring eftersom han ljugit om sitt förflutna.

SD tryckte upp nya valsedlar där Rudbrings namn inte var med. Men enligt länsstyrelsens rösträkningsprotokoll använde 222 av partiets 7 334 väljare ändå denna lista.

– Jag kan inte svara på hur detta har kunnat hända, jag hämtade personligen de nya valsedlarna på tryckeriet i Halmstad, säger Patrik Jönsson nu till Expo.

Birgitta Fredriksson på länsstyrelsens rättsenhet förklarar att alla listor som väljare använt i valet gäller. De fem ordinarie SD-ledamöter som avgått från kommunfullmäktige ersätts med personer som tills nu varit ersättare. Dessa namn räcker för att fylla partiets 14 mandat. Men de utsedda är inte tillfrågade och det är inte säkert att alla ställer upp. De kan i så fall avsäga sig och då får länsstyrelsen göra en ny omräkning.

Patrik Jönsson (SD) ansåg att förutsättningarna för fiberprojektet förändrats helt. Foto: Urban Önell
SD:s vice gruppledare Patrik Jönsson förstår inte hur valsedlarna med nazistens namn kunnat komma i omlopp. Foto: Urban Önell

En av de nya ordinarie ledamöterna, Sverre Albinsson, brukar inte närvara vid kommunfullmäktiges sammanträden och när SVT Skåne ringer honom kan han inte svara på om han kommer att ta uppdraget. Övriga nyvalda som ordinarie ledamöter är Ulf Berggren, Gunnel Bruhn, Johnny Dolkov, Anita Johannesson, Petra Johansson, Maria Jönsson, Mattias Jönsson, Patrik Jönsson, Lars Klees, Johan Kronqvist, Hanna Nilsson, Lennart Nilsson och Karina Olsson.

Länsstyrelsen har utsett tre nya ersättare, samtliga över 70 år gamla. De är Bengt-Göran Rudbring, idag 78 år, Selwyn Gester, 79, och Harald Lind, 77 år.

– Det är stor risk för tomma stolar om det blir fler avhopp här, säger Birgitta Fredriksson.

Det finns i så fall ytterligare fyra namn som skrivits för hand på valsedlar. Om fler ledamöter hoppar av kommer länsstyrelsen att kontrollera även dessa.

Efter valet 2014 hade SD egentligen sju ersättare, men har knappt varit så många någon gång. Efter att kommunalrådet Ulf Erlandsson och sex ledamöter till avgick nyligen har totalt har 14 ledamöter hoppat av sedan 2014. På den lista som Patrik Jönsson hävdar är den rätta fanns från början 28 namn. Hälften har alltså hoppat av.

Vid valet 2018 kommer reglerna att vara ändrade så att det inte går att skriva vem som helst på valsedeln utan att fråga i förväg. Det tycker Birgitta Fredriksson är bra.

– Då slipper vi förhoppningsvis att det blir så här struligt. Det kan ju också vara obehagligt om någon blir uppskriven mot sin vilja, säger hon.

Om SD-stolarna i fullmäktige inte kan fyllas finns risk att den borgerliga alliansen inte kan fullfölja det omstridda påbörjade maktskiftet med stöd av SD.  Alliansen skulle då inte kunna ta över rollen som styrande minoritet från de rödgröna vars budget röstades ner i november. Den politiska turbulensen i Hässleholm har sedan dess bara ökat och nått nya höjder nästan varje vecka.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se