torsjö live vers2

Sorg och kärlek efter terrorattentatet

Sorg och kärlek efter terrorattentatet

Hela trappan från Sergels torg mot Drottninggatan är fylld av blommor. Foto: Berit Önell
Hela trappan från Sergels torg mot Drottninggatan är fylld av blommor. Foto: Berit Önell

Sorgen efter fredagens terrordåd på Drottninggatan i Stockholm har präglat hela Sverige i helgen. Flaggor har vajat på halv stång i Hässleholm liksom på många andra platser.

Mellan 25 000 och 30 000 personer beräknas på söndagseftermiddagen ha deltagit i en manifestation på Sergels torg i Stockholm med musik, tal och en tyst minut för offren. Vid femtiden mötte Frilagt tusentals människor som fortfarande var på plats och fyllde på blomsterhavet.

Hässleholms kommun flaggar på halv stång. Foto:Urban Önell
Hässleholms kommun flaggar på halv stång för att hedra offren för terrordådet i Stockholm. Foto:Urban Önell

Stämningen var påtagligt allvarsam och värdig, offren och deras anhöriga hedrades. Men här fanns också en kärleksfull samhörighet mellan främlingar som gemensamt ville markera mot våldet och för ett fritt och öppet samhälle.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Trappan upp till Drottninggatan var fylld av blommor, flaggor och ljus. Kravallstaketen vid Åhléns City var dekorerade med blommor liksom flera polisbilar.

Men jag stannade bara upp en liten stund i huvudstaden där jag bott några år och fortfarande har både nära släkt och vänner. Jag bytte nu tåg här på väg hem efter Föreningen grävande journalisters konferens Gräv 2017 i Uppsala.

Terrordådet påverkade också grävkonferensen med över 600 journalister, inklusive internationella gäster från bland annat Turkiet, Kenya, USA och Kanada. Säkerheten är normalt hög vid dessa konferenser, men höjdes nu ytterligare. En del av deltagarna

En polisbuss är dekorerad med blommor utanför Åhlens City. Foto. Berit Önell
En polisbuss är dekorerad med blommor utanför Åhlens City. Foto. Berit Önell

fick rycka in och jobba på grund av attentatet och några medverkande kunde inte ta sig till Uppsala på grund av inställda tåg.

Fredagskvällens underhållning ställdes in och på lördagen tillkom en programpunkt med panelsamtal om det som hänt. I den deltog bland annat journalister från Turkiet och Kenya, med viss erfarenhet av terrordåd. I inget av dessa länder verkar händelsen i Sverige ha blivit en stor nyhet, trots att den blev det på många andra håll. De medverkande förklarade att det inte beror på att empati saknas, men att deras landsmän har sett mer terror och död.

Föreningen grävande journalisters ordförande Terje Carlsson ledde samtalet som hade fokus på granskande journalisters uppgift i samband med terrordåd. Enighet rådde om att det främst gäller att söka svaret på frågan varför, något som sällan låter sig göras första dagen då nyhetsreportrar självklart ska rapportera om det som händer. Det är dock hela tiden viktigt att ifrågasätta och kontrollera uppgifter som framkommer, både från vittnen och från myndigheter.

I övrigt ägnades både fredagen och lördagen åt en mängd intressanta seminarier om metoder för granskande journalistik. Nominerade till det åtråvärda priset guldspaden berättade hur de gått till väga. På lördagskvällen delades priserna ut vid den högtidliga guldspadegalan.

Bland vinnarna fanns bland annat Macchiariniskandalen, Panamadokumenten och granskningen av Riksrevisionen.

Berit Önell

Människor fortsatte sent på eftermiddagen att fästa blommor i kravallstaketet vid Drottninggatan. Foto: Berit Önell
Människor fortsatte sent på eftermiddagen att fästa blommor i kravallstaketet vid Drottninggatan. Foto: Berit Önell
Vad är granskande journalisters jobb i samband med ett terrordåd? Det avr frågan vid ett extrainsatt panelsamtal på Gräv. Foto: Berit Önell
Vad är granskande journalisters jobb i samband med ett terrordåd? Det var frågan vid ett extrainsatt panelsamtal på Gräv. Foto: Berit Önell
Guldspadarna delades ut till de bästa grävjobben i sju kategorier. Foto: Berit Önell
Guldspadarna delades ut till de bästa grävjobben i sju kategorier. Foto: Berit Önell

Här är alla årets guldspadar:

Etermedia Lokal
Hem till varje pris
Tina Enström och Jenny Widell, SVT Nyheter Öst
“För ett brett genomfört gräv om att gamla far illa när kommunerna tvingar dem att bo kvar hemma istället för att erbjuda ett tryggt äldreboende”

Etermedia Riks
Experimenten
Bo Lindquist, Anna Nordbeck, Johannes Wahlström, Lars Granstrand, Johannes Hallbom, Jakob Larsson och Emil Engerdahl, SVT Dokument inifrån
”För en massiv och imponerande granskning av forskningsfusk och dödliga experiment, som inte bara fick en stjärnkirurg på fall, utan också en hel universitetsledning”

Mindre dagstidning
Bombhemmet
Josefine Julén och Kristian Alm, Norra Halland
”För att med minimala resurser ha avslöjat svår misär och andra missförhållanden på familjehem och hur samhället blundar för dem”

Storstadstidning
Riksrevisorernas fall – en granskning av statens oberoende granskare
Mikael Delin och Mattias Carlsson, Dagens Nyheter
“För att ha avslöjat vänskapskorruption och regelbrott inom den myndighet vars oförvitlighet ska vara ställd utom allt tvivel”

Magasin
Palmolja
Per Liljas, Sveriges Natur
”För att metodiskt och på plats ha avslöjat hur en kontroversiell och ifrågasatt råvara smygvägen återintroduceras i svenskt biobränsle”

Nytänkare
Panamadokumenten
Joachim Dyfvermark och Sven Bergman, SVT Uppdrag Granskning
“För att med nya metoder ha granskat ett extremt omfattande material och i unikt gränsöverskridande samarbete avslöjat en skatteflykt av globala proportioner”

Bok
Modeslavar – Den globala jakten på billigare kläder
Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand, Leopard förlag
“För ett ögonöppnande gräv om billiga modekläder, och om de kvinnor och barn på andra sidan jordklotet som betalar priset för dem”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se