torsjö live vers2

Rödgröna överväger att kräva fler poster

Rödgröna överväger att kräva fler poster

De rödgröna partierna i Hässleholms kommun överväger att agera i valberedningen imorgon för att få posterna som förste vice ordförande som SD lämnat, men nu har förslag på nya namn till. S, C, V och MP har kallat till presskonferens efter valberedningens sammanträde.

– Vi kommer att agera utifrån vad vi kommer fram till i vår fullmäktigegrupp ikväll. Men det ska inte komma som en överraskning på kommunfullmäktige på måndag, säger Lena Wallentheim (S).

Pär Palmgren (M) är tveksam till SD:s upplägg utan kommunalråd där Patrik Jönsson tillfälligt ersätter bara på 20 procent, men det kallar Patrik Jönsson för trams och får stöd av juridiken.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim S). Foto: Berit Önell
Lena Wallentheim (S). Foto: Berit Önell

Lena Wallentheim är också undrande inför regionrådet Patrik Jönssons roll efter att SD meddelat att det inte blir något nytt kommunalråd efter Ulf Erlandsson förrän i juni. Till dess ersätter Jönsson ”på fritiden”, motsvarande cirka 20 procent.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag har svårt att förstå hur han får ihop det. Ska han sitta i kommunstyrelsens arbetsutskott ska han egentligen ha 30 procents arvodering om han inte är kommunalråd. Han kan knappast delta i möten på fritiden, de ligger på dagtid och då är han ju regionråd, säger Wallentheim.

Kommunalrådsposten är alltså detsamma som förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Det är en av de poster som de rödgröna nu ska diskutera om de ska göra anspråk på.

Pär Palmgren har fått frågor om SD:s modell möjligen strider mot reglementet för kommunstyrelsen. Han är inte säker på den saken.

– Vi får låta kansliet titta på det, men avvaktar tills vi vet vad de har för förslag. Vi har hittills bara fått information via media, säger han.

Han hoppas att det hela ska klarna vid valberedningens sammanträde. Även alliansen har möte ikväll för att förbereda sig inför kommunfullmäktige på måndag då valärendena kommer upp. Många poster ska då tillsättas efter avhoppen från SD, men även från L.

Oppositionsrådet Pär Palmgren (M) som leder den borgerliga alliansen, var budgetfullmäktiges vinnare. Foto: Urban Önell
Pär Palmgren (M). Foto: Urban Önell

Pär Palmgren tycker att arbetet för tillfället fungerar med bara två kommunalråd, han själv och Lena Wallentheim.

– Det går rätt bra. Jag och Lena ror framåt. Vi har olika åsikter, men man får vara lite pragmatisk, säger han.

På sikt befarar han att det kan bli problematiskt.

– Patrik Jönsson lär väl bara dyka upp på planerade möten. Ibland behöver vi ha lite korridormöten också, det kommer att halta en smula, säger han.

Han konstaterar att det även är en brist rent demokratiskt, att de som röstat på SD får mindre insyn och inflytande.

Ett bekymmer är också om SD ska få ihop tillräckligt med ledamöter till alla poster och om den uteslutne exnazisten Bengt-Göran Rudbring får inflytande som ersättare.

– Frågan är var han hamnar. För egen del vill jag inte ha med människor med de åsikterna att göra. Jag är en stor Israelvän och det här stör mig verkligen, säger Palmgren.

Han har inte samma betänkligheter mot stöd från SD och konstaterar att de aktivt försökte välja bort listorna med Rudbrings namn.

– Det var otur. Vi kan inte heller göra mycket åt att folk röstar på våra förslag. Men det blir en samvetsfråga, det är knöligt, det är det.

Han funderar dock inte på att avbryta maktskiftet med den nya organisation som den borgerliga alliansen vill genomföra.

– Inte än i alla fall. S kan såklart stoppa den från att komma upp i fullmäktige, hur länge vet jag inte.

Patrik Jönsson (SD) ansåg att förutsättningarna för fiberprojektet förändrats helt. Foto: Urban Önell
Patrik Jönsson (SD). Foto: Urban Önell

Patrik Jönsson tillbakavisar kritiken kring att SD avvaktar i kommunalrådsfrågan.

– Det är trams, jag kan inte utläsa i reglementet att man inte skulle kunna klara sig med ersättare. Det är bara en kort tid fram till juni, säger han.

Han förklarar att han inte tänker ta ut något månadsarvode på 30 procent.

– Det skulle vara osmakligt. Ska jag ha arvode ska jag också satsa helt. Möjligen kan det bli tal om ett vanligt mötesarvode, säger han.

Elisabeth Aidemark, kanslichef på kommunkansliet, ger honom rätt. Reglementet hindrar inte att en ordinarie post som förste vice ordförande är vakant en tid. Kommunstyrelsen väljer vilka som ska sitta i arbetsutskottet.

– Det blir två olika val, men det är inget konstigt egentligen, säger hon.

Enligt reglementet ska det vara tre kommunalråd och de ska tjänstgöra på heltid. Därför kommer frågan att hamna på fullmäktiges dagordning tills den är löst.

Moderaternas fullmäktigegrupp tar ikväll även upp frågan om framtiden för barn- och utbildningsnämndens ordförande Richard Bernsheim, även ordförande i byggnadsnämnden, som kan bli av med sina uppdrag på grund av en lång historia av skulder hos kronofogden.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se