logga-ligg-tjock

Invigning av samarbete för utsatta

Invigning av samarbete för utsatta

Lars, Bengt, Nils och Kim låter sig väl smaka av de tårtor som servades vid invigningen.
Det var fullsatt i Missionskyrkans serveringslokaler och det fanns många sorters hembakade tårtor att välja på vid invigningsfesten.

I arbetet med samhällets mest utsatta har Svenska kyrkan och Missionskyrkan i Hässleholm funnit en anledning till fördjupat samarbete. Under torsdagen invigdes Diakonijourens nya lokaler med tårtkalas i Missionskyrkan.

-Vi har ett gemensamt ansvar för människor, säger kyrkoherde Klas Sturesson vid invigningen av Diakonijourens nya lokaler. I bakgrunden syns Missionskyrkans pastor Dan-Inge Olsson.
-Vi har ett gemensamt ansvar för människor, säger kyrkoherde Klas Sturesson vid invigningen av Diakonijourens nya lokaler. I bakgrunden syns Missionskyrkans pastor Dan-Inge Olsson.

Verksamheten är på intet sätt ny. Den har funnits i Svenska kyrkans församlingshus i många år, men där har det med tiden blivit alltmer trångt.

– Vi funderade på om vi kunde hitta nya lokaler, eller om vi skulle bygga ut, berättar kyrkoherde Klas Sturesson. Då kom det här förslaget upp. Det är fantastiskt att vi kan samarbeta kring detta. Vi har ju ett gemensamt ansvar för människor.

Verksamheten kommer även fortsättningsvis att ledas av Svenska kyrkans diakoner, Jenny Magnusson och Ann-Louise Persson samt diakoniassistent Eva Tingdahl. Nu med utökat stöd av ideella krafter från båda kyrkorna. Diakonerna påtalar dock att det finns ett behov av ännu fler som vill hjälpa till.

Diakonijouren är öppen från klockan 11 till 12.30 alla vardagar utom tisdagar. På tisdagarna är det istället sopplunch uppe i församlingshemmet dit alla hässleholmare har möjlighet att komma. Diakonijouren riktar sig till alla människor som upplever att de behöver hjälp på något sätt. De som kommer kan vara hemlösa, ha problem med missbruk eller lida av psykiska besvär. Det finns alltid möjlighet att få sig något till livs under besöket.

hej
Lars, Bengt, Nils och Kim låter sig väl smaka av tårtorna.

Behoven skiftar oerhört mycket.

– Man kan bara behöva någon att prata med, säger Jenny Magnusson. Då handlar det om att lyssna. Ibland får vi reda på om det är något vi kan hjälpa till med. Det händer att vi får skriva en rekvisition så att någon kan köpa det mest nödvändiga på Kvantum eller Pingstkyrkans second hand. Det är överraskande få som vet om att vi gör detta. Det märker vi gång på gång.

Mellan fem och tjugo personer om dagen brukar komma till Diakonijouren. En del kommer ofta, andra mera sporadiskt. Det totala kontaktnätet handlar uppskattningsvis om hundratalet personer.  I synnerhet under sommaren dyker det upp många nya ansikten, då många ”trillar av tåget” i Hässleholm.

– Vi behövs alltmer, konstaterar Ann-Louise Persson.

Det behövs många frivilliga som hjälper till för att Diakonijouren ska kunna hålla öppet. Verksamheten leds av diakonerna Jenny Magnusson och Ann-Louise Persson samt diakoniassistent Eva Tingdahl.
Det behövs många frivilliga som hjälper till för att Diakonijouren ska kunna hålla öppet. Verksamheten leds av diakonerna Jenny Magnusson och Ann-Louise Persson samt diakoniassistent Eva Tingdahl.

Även om merparten av dem som sökt sig till den festliga invigningen såg ut att tillhöra den vanliga kategorin kyrkobesökare och församlingsanställda var det också ett antal av Diakonijourens gäster som lite i bakgrunden lät sig väl smaka av de hembakade tårtorna.

Vid kaffebordet fick Frilagts reporter också en pratstund med Missionskyrkans pastor Dan-Inge Olsson som var mycket nöjd och glad över att kyrkorna nu gemensamt kunde möta ett angeläget behov.

– Äntligen! Det var dessa människor som Jesus umgicks med, medan andra såg ner på dem. Våra lokaler har knappt nyttjats alls på förmiddagarna. En del praktiska bitar har behövt falla på plats, men nu blir det mera liv i huset.

Text och foto: Urban Önell

 

 

 

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se