torsjö live vers2

Paradiset – ett nytt Officersparken?

Paradiset – ett nytt Officersparken?

Så här ser planförslaget ut i en vy mot söder med bostäder och parkeringshus på Vänhem närmast och Paradiset på andra sidan Kristianstadsvägen.
Så här ser planförslaget ut i en vy mot söder med bostäder och parkeringshus på Vänhem närmast och Paradiset på andra sidan Kristianstadsvägen.

Ja, frågan är högst relevant. När planerna för Paradiset och Vänhem presenterades vid en rundvandring på berörda platser med tjänstemän från kommunen, kunde väl knappast någon närvarande undgå att reagera på hur olämpligt hela projektet är. Att återigen exploatera ett grönområde som finns i hässleholmarnas innersta själ, är inte särskilt genomtänkt.

Inte bara Paradiset blir ”våldtaget”, även Vänhem ska enligt planen förses med ett fyravånings parkeringshus! Inte nog med det, ovanpå parkeringshuset ska det placeras 12 st. s.k. ”stadsradhus”. Vad är det för skillnad på stadsradhus och vanliga radhus? Alla radhus som ligger i stan, är väl kort och gott radhus. Är dessa särskilt oemottagliga för avgaser från parkeringshus? Vem vill förresten bo ovanpå ett stinkande parkeringshus? I bostadsbristens tider är väl kanske allt möjligt? Att placera ett parkeringshus så centralt med smala gator och tillsammans med busstrafik kommer att skapa kaos och öka på buller och avgaser för de närboende. För övrigt, har vi inte haft tillräckligt med ”affärer” när det gäller parkeringshus?

Jag föreslår att planen skrotas nästintill i sin helhet. Bygg det inritade hörnhuset, det inkräktar inte så mycket på grönytorna och några träd behöver inte offras. Exploatera Vänhem med för miljön anpassad bebyggelse och förlägg parkeringshuset till tivoliplatsen. Det behöver endast offras ett par ekar och några bostäder finns inte i närheten som störs. Dessutom är avståndet bara obetydligt längre till stationen. Här står förresten redan långtidsparkerare.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Jag hoppas också att grannarna till Vänhem protesterar mot planen å det ljudligaste och att miljökontoret finner den oacceptabel. Politikerna har vi lärt oss har ingen känsla för miljö och kultur. Det är för övrigt tveksamt om tjänstemännen har det heller. Men livlig fantasi råder det ingen brist på. Jag tänker närmast på alternativa badhusplaceringar.

Kanske är det ånyo dags för en namninsamling till en folkomröstning? Hemska tanke!

Lars Nord
Fritänkare och outsider

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se