torsjö live

Tre körer i samma paket

Tre körer i samma paket

Hesslekören, Tyringe kyrkokör och Röke kör finslipade på måndagskvällen tonerna tillsammans inför helgens konsert.
Hesslekören, Tyringe kyrkokör och Röke kör finslipade på måndagskvällen tonerna tillsammans inför helgens konsert.

Den som bokar biljett till Hesslekörens traditionella vårkonsert, får två andra körer på köpet. Tyringe kyrkokör och Rökekör har nämligen kallats in som förstärkning. De tre har nu smält samman till en sjuttio röster stark sångarskara. Körernas gemensamma nämnare är att de har Ingvar Albihn som musikalisk ledare.

Det bjuds på en mix av olika genrer under årets konsert, allt från Evert Taube och squaredance till jazz och sambarytmer. En stor del av musiken kommer naturligtvis att hylla våren och den annalkande sommaren. Berättelsen om Noaks ark kommer att sjösättas. Den skildras i tio sånger i Britt G Hallqvists översättning av det engelska originalet, signerat Joseph Horowitz och Michael Flanders.

Årets gästsolister är barytonen Christian Brage från Malmö och tenoren Glenn Bengtsson från Helsingborg. För den instrumentella uppbackningen svarar Anna Wanselius, Mats Lindskog och Jörgen Grahn.

För kapellmästaren, Ingvar Albihn är konserten vårens höjdpunkt, men också något av en avslutning på en intensiv period med många körövningar.

Du har väl inte haft många lediga kvällar?

– Nej, medger han med ett skratt. Med den här konserten sätter vi mer eller mindre punkt för den här terminen, så nu får jag desto fler fria kvällar.

Hur går det då att värva körsångare idag? Är det svårt att rekrytera?

– Både ja och nej, svarar Ingvar, dock utan att låta alltför bekymrad. Könsfördelningen är 30-70. Det kan ibland vara kämpigt med herrstämmorna.

Vid söndagens konserten i Hässleholms kulturhus är det dock inga problem, då det lär vara 18 man på plats vid sidan om damerna.

Urban Önell

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se