logga-ligg-tjock

Radikal islamism har fått fäste i Hässleholm

Radikal islamism har fått fäste i Hässleholm

Omkring 80 personer deltog i fredagsbönen i Ljusets moské i Hässleholm vid Frilagts besök. Foto: Jonathan Önell
Omkring 80 personer deltog i fredagsbönen i återinvigda Ljusets moské i Hässleholm vid Frilagts besök. Foto: Jonathan Önell

Ljusets moské i Hässleholm har under flera års tid spridit radikal islamism med sympati för IS och Al-Qaida och hatpropaganda som hetsar mot shiamuslimer.

En imams brutala mordförsök på en shiamuslim i Hässleholm 2009 uppfattades av många som startskottet för de senaste årens eskalerande hot och våld mot shiiter i Sverige. Imamen ingår i ett nätverk av våldsbejakande islamister.

Moskén har dessutom anknytning till den IS-anhängare från Vittsjö som nyligen friades från terrorbrott i Malmö, men sitter i förvar hos Säpo i väntan på utvisning eftersom han fortfarande bedöms som en säkerhetsrisk.

– Salafisterna har ett starkt fäste i Hässleholm, det är känt sedan länge, berättar shiamuslimen “Zayd” för Frilagt.

Många shiamuslimer har flyttat härifrån.

Terrorexperten Magnus Ranstorp ser innehållet på moskéns Facebooksidor som djupt problematiskt.

– Den bild av shiiter som tecknas där kan legitimera våld mot dem,
säger han.

Barnsoldater trakasseras på filmklipp på moskéns Facebooksida.
Barnsoldater terorriseras på filmklipp på moskéns Facebooksida.

Unga pojkar i kamouflagefärgade uniformer, knappast äldre än 15 år, har tagits till fånga av civilklädda milismän, och leds i konvoj genom ett ödsligt slättlandskap. När kameramannen kommer fram börjar männen misshandla och verbalt terrorisera sina shiitiska fångar, som de kallar för “iranska hundar”. När männen är nöjda fortsätter konvojen mot okänd destination. Ingen av pojkarna yttrar så mycket som ett knyst under misshandeln. De har förlikat sig med det öde som väntar dem.

Detta klipp applåderas av Facebook-sidan Hässleholms Stora Moské, som tillhör Ljusets moské i Hässleholm. På sidan tecknas en mycket propagandistisk bild av kriget i Irak och Syrien som är påfallande lik retoriken hos den sunnitiska terrorgruppen Islamiska staten (IS). Shiiterna framställs som historiska arvsfiender till sunniterna, avfällingar från islam, obotliga förrädare och hänsynslösa fiender.

Attityden till IS är mer positiv. Sidan uppmärksammar inte IS illdåd och i ett klipp uppmanas sunnimuslimer att inte ta upp vapen mot IS utan att istället slåss mot den Irakiska statens koalitionsstyrkor.

Den enda sak som IS och al-Qaida misstänkliggörs för är att de inte begått några terrordåd i det shiitiska Iran. Av detta uppstår misstanken att dessa grupper kanske inte är genuina i sitt hat mot shiamuslimer, och att de kanske samarbetar med dem i hemlighet.

Administratören Ibrahim gillar bilderna på den döde iranske
Administratören Ibrahim gillar bilderna på den döde iranske generalen efter IS bombdåd mot en shiitisk moské.

På sin privata sida uttrycker Hässleholms stora moskés administratör, Ibrahim Yusuf från Vittsjö, sitt gillande för likbilderna på en iransk general som dödades av IS i ett bombdåd riktat mot en shiitisk moské. När IS grep makten över stora delar av Irak under sommaren 2014 följde Ibrahim skeendet noga via en sida som löpande rapporterade ur rörelsens egna perspektiv. Han gillar också flera jihadistideologer och hatpredikanter. De flesta av dessa har uttryckt stöd för IS eller al-Qaida, eller djupt hat mot shiamuslimer.

Tre av de fyra medlemmarna i styrelsen för Ljusets moské gillar liknande ideologer och predikanter på sina privata Facebooksidor. De säger att sidan Hässleholms stora moské inte har med moskén att göra.

Nära kopplingar till våldsdåd

Ljusets Moské, som nyligen återinvigts efter renovering, har också nära kopplingar till våldshandlingar mot svenska shiamuslimer. Ibrahim Yusuf är ett viktigt namn i förundersökningen mot Moyed al-Zoebi. Frilagt har tidigare skrivit om IS-sympatisören som misstänktes för attentatet mot en shiitisk bönelokal förra året, som informerade Islamiska Statens nyhetsbrev om att dådet utförts i deras namn, och som troligtvis kommer att utvisas eftersom Säpo bedömer honom som en säkerhetsrisk.

Mordbranden orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen
-Där fick de fähundarna, kommenterade Moyed mordbranden i en shiamuslimsk lokal i Malmö i en Facebookkonversation med Ibrahim. Foto: Polisen

Dagen efter mordbranden mot bönelokalen i Malmö skickade Ibrahim en film till Moyed som säkerhetspolisens chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström åberopade som bevis för att Moyed hatade shiiter så till den grad att han hade motiv att utföra dådet. Moyed svarade på Ibrahims meddelande med bilder från mordbranden och kommentaren: “där fick de fähundarna”.

Moyed hade tidigare hemma hos Ibrahim spelat in en film där han berättade om sin tid som jihadist i Syrien. Enligt Moyed var IS den rättfärdiga parten i kriget, och de al-Qaida-anslutna grupper som slogs mot dem gjorde detta på instruktioner av USA.

Ibrahim är Moyeds enda vän på Facebook. I förundersökningen beskrivs han av Moyeds fru som hans närmaste vän, och hon berättar hur Ibrahim och Moyed ofta åkte till Hässleholm för att träffa gemensamma bekanta.

Ibrahim Yusuf säger till Frilagt att Moyed Al-Zoebi inte varit hans bästa vän, men att han känner honom.

Han höll inte med Moyed om att mordbranden var rätt åt shiamuslimerna.

– Nej, absolut inte. Jag tyckte att det var en katastrof. Sverige är ett bra land, det ska inte hända sånt skit här, förklarar han.

Han svarade dock inte Moyed på Facebook när han uttryckte sitt gillande för attentatet.

– Jag sa till honom att jag inte tyckte att det var bra. Det kunde ju ha varit någon där inne i lokalen, säger Ibrahim.

”Shiiter värre än IS”

Han säger att han är emot våld, men att det måste komma fram vad shiiterna gör.

– Shiiter gör värre saker än IS, säger han.

Han förklarar att han inte hittar på något utan bara laddar ner information om sådant som faktiskt hänt.

– Jag vet inte om du till exempel såg filmen där de dödar en 14-årig pojke och sedan kör över honom med en stridsvagn.

Tror du inte att det finns risk för våld mot shiiter när ni lägger ut så mycket som sprider hat mot dem?

– Nej, nej, det är inte syftet. Jag är lika mycket emot det som IS gör.

Men du lägger inte ut något som kritiserar dem?

– Det som jag gillar lägger jag upp. Jag vill inte bidra till våld, men media tar inte upp vad shia gör, säger Ibrahim irriterat.

Han säger att Facebooksidan Hässleholms stora moské startade för att informera om moskén som öppnade i december 2013, men idag inte är kopplad dit.

– Vi startade sidan för att ha kontakt med varandra. De andra är inte så intresserade, vi har inte pratat så mycket om den. De har inte klagat, men de vet att jag inte jobbar med dem. Om de behöver hjälp lägger jag upp information, säger han.

Han informerade inte om återinvigningen för några veckor sedan.

– Jag visste inte ens om den, säger han.

Han förklarar att han inte har tid att vara med i moskén eftersom han flyttat till Vittsjö.

Styrelsemedlemmar försvarade åtalad imam

Imamen Abu al-Hareth, dömd för mordförsök mot en shiamuslim i Hässleholm, fortsätter att predika extremism.
Imamen Abu al-Hareth, dömd för mordförsök mot en shiamuslim i Hässleholm, fortsätter att predika extremism. Här från ett inlägg på Arlövsmoskén al-Andalus´ Facebooksida: ”en lärorik khutbah av Sheikh abu al-Hareth…”

Ljusets Moské i Hässleholm startades av vänner till imamen Hassen al-Bayati, vanligen känd som Abu al-Hareth – “lejonet”. Han dömdes för mordförsök på en shiitisk man efter att ha kört på honom med sin bil två gånger och därefter misshandlat honom där han låg på marken och tillfogat honom bett och skärskador. Tre av moskéns fyra nuvarande styrelsemedlemmar försvarade al-Hareth i förhör och i rättssalen och när han kom ut från fängelset återvände han till Hässleholm för att föreläsa i deras moské.

Mycket tyder på att det är hans syn på islam som varit tongivande för moskéns verksamhet. I förhör med polisen berättar han om sin syn på shiiter. I sina predikningar har han sagt att man inte får gifta sig med dem eller äta kött slaktat av dem, en konsekvens av att de inom den radikala salafismen klassas som otrogna. Al-Hareth påstår också att shiiter är kriminella och att de anser att det är lovligt att stjäla från andra grupper än den egna.

Extrema nätverk

Al-Hareth ingår i de kretsar i Sverige där det propageras för islamistisk extremism och där rekrytering till terrorgrupper sker. Han är svåger till Abu Raad, imam i Gävle som hyllat och försvarat IS och andra terrorister, och som enligt Gefle Dagblad är erkänd som den militanta islamismens ledare i Sverige. Under 2014 flyttade al-Hareth till Arlöv där han samarbetat med Ahmad Qadan, en annan framstående person i dessa kretsar som i februari dömdes för att ha uppmanat till finansiering av al-Qaida och IS. Även i Eslöv gjorde al-Hareth ett liknande infiltrationsförsök mot en moské där han på ett mycket aggressivt sätt försökte pracka på andra muslimer sina åsikter.

– Han är en extremist, utan tvekan. Hans ideologi är jihadistisk salafism, på liv och död, säger en erkänd svensk sunnitisk rättslärd som vill vara anonym.

Ett hot mot alla i samhället

Det är många som inte vågar framträda för att berätta om vad som hänt. Klarlagt är att lokala muslimer, såväl som förmågor från andra orter lyckades sätta stopp för de extrema krafternas maktövertagande i moskén i Arlöv. Avdi Abdulah, som är officiell talesperson för moskén Biet i Arlöv, den moské al-Hareth försökte infiltrera, är mer frispråkig.

– Majoriteten tiger, det retar mig, säger han.

– Det är inte de ondas styrka som är problemet, det är de godas tystnad.

Han berättar att man fått utstå mycket hot från extremister, både högerextrema och våldsbejakande islamister.

– Det finns de som är mycket värre än al-Hareth, berättar han.

Avdi Abdulah berättar att församlingen i Arlöv är stolt över sin öppna profil, och sin nolltolerans mot extremism.

– Samtidigt är det inte vi, det är myndigheter, polisen, politiker som skall ta tag i detta.

– Extremisterna är inte bara ett hot mot oss muslimer, utan mot alla i samhället.

Borde de tillåtas fortsätta sin verksamhet?

– Absolut inte!

När försöket att ta kontrollen över moskéerna misslyckades, startade avhoppare sin egen moské i Arlöv. Där ansvarade al-Hareth för en lång serie lektioner om troslära, medan Ahmad Qadan föreläste om kalifatet och hur en kalif kan utses. Al-Hareth åtnjöt under en tid stor respekt i al-Andalus, Facebooksidan kallar honom “vår sheikh” och han ansvarade för särskilt prestigefulla moment i religionsutövningen.

Den troslära som al-Hareth föreläst om i Arlöv är den strikta och intoleranta salafistiska troslära som lett till förföljelser av shiamuslimer i Saudiarabien, och som på de flesta punkter är identisk med den som förespråkas av jihadist-salafistiska rörelser som IS. Enligt en del källor till Frilagt skall al-Hareth dock inte vara fullt lika extrem som Ahmad Qadan, delvis eftersom han är vänligt inställd till Saudiarabien, en regim som hatas av al-Qaida och IS.

Fientlighet villkor i ”otrons länder”

Al-Hareth undervisade här om Muhammad Ibn al-Uthaymins kommentar på en klassisk katekes av Muhammad ibn Abdul Wahhab.  I al-Uthaymins kommentar står det att läsa att ett av villkoren för att en muslim skall kunna vistas i “otrons länder” är “att han hyser fientlighet och hat mot de otrogna, och absolut inte samhörighet eller kärlek till dem. Sannerligen är samhörighet och kärlek till dem något som upphäver tron.”

Material på Facebook från styrelsemedlemmarna i Hässleholm tyder på att al-Hareth kan ha undervisat i samma text i Hässleholm. Både här och i Arlöv har al-Hareth också varit ansvarig för barnverksamhet där han lärt ut grunderna i arabiska och i islam.

Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska Shiasamfund Sverige ser mycket allvarligt på vad Frilagt avslöjar om Ljusets moské i Hässleholm.

– Den här wahhabistiska ideologin är en tickande bomb i samhället, säger han.

– De som som tänker så här och gillar sådana här saker, när de mår dåligt eller är arga och besvikna, då är de potentiella terrorister.

Chockade shiiter i hela Sverige

Abbas
Ahmed Abbas, butikschef och ekonomistudent,bekant med flera shiamuslimer som bodde i Hässleholm vid tidpunkten för mordförsöket, berättar att de tidigare bara hört att sådant hände i Mellanöstern.

Ett tiotal shiamuslimer flyttade från Hässleholm efter mordförsöket, däribland offret.

Ahmed Abbas, som bodde i Kristianstad 2009, och är bekant med ett antal shiamuslimer som bodde i Hässleholm vid tidpunkten för mordförsöket, berättar för Frilagt hur händelsen uppfattades bland shiamuslimer i sydsverige.

– Det var en abstrakt grej för oss, man hörde bara om att det hände i Mellanöstern. Hotet var före denna incident långt ifrån vår verklighet. Efter 2009 omvandlades det till något konkret, något vi kan ta på och upplever dagligen, säger han.

– Händelsen var startskottet för en rad hatbrott mot shiamuslimer som eskalerat mer och mer med tiden.  Man blev ju chockad av det, man pratade om detta i ”shia-communites” runt om i hela Sverige. ”Händer detta verkligen här? i Sverige?” är nog något som alla shiamuslimer i Sverige tänkte. Synd att det tystades ned i media.

Han berättar att händelsen fick konsekvenser för shiamuslimers möjligheter att leva och verka i Hässleholm.

– Jag har upplevt att shiamuslimer som bor i Hässleholm blivit allt mer ”passiva” sen denna incident, man är en minoritet i den muslimska ”diasporan’’ som bor i Hässleholm och söker sig därför till Kristianstad, Helsingborg eller Malmö istället.

Besök i nyinvigda moskén

När Frilagt kommer till Ljusets moské deltar omkring 80 personer på fredagsbönen. Lokalen har plats till minst fyra gånger så många. Vi träffar Kristoffer Hamade, som försvarade al-Hareths karaktär i rättssalen. Han insisterar på att man inte tolererar några extrema inslag i fredagspredikningarna.

– Bara vanlig islam, inga konstigheter, man ber bön och sedan hem.

Han svarar undvikande på Frilagts fråga om moskén har någon Facebooksida.

– Någon startade en sida, med information och så, men jag har inte sett till den på länge.

Pojken sjugner med IS-flaggan vajande i bakgrunden
Pojken sjunger en uppmaning att döda shiiter och hyllar al-Qaida och al-Nusra. Flaggan i bakgrunden är samma som IS använder. Klippet finns på moskéns tidigare Facebooksida Muslimer i Hässleholm. Moskén kommenterar: ”Sötare kan man inte hitta…”

Facebook-sidan som Hamade refererar till heter Muslimer i Hässleholm, och var aktiv mellan 2013 och 2015, parallellt med sidan Hässleholms stora moské. En del av materialet som delats på denna sida är hårresande. I ett inlägg som är egenhändigt författat av sidans administratör kallas obeslöjade kvinnor för “förhatliga och fördömda kvinnor, blottare, exhibitionister, lögnerskor”, medan muslimska kvinnor som avstår slöjan och på så sätt “imiterar västerlandet” kallas för horor och misstänks för att “hata den religion som bevarar från otro och omoral”.

I ett klipp sjunger en liten pojke en sång till stöd för al-Qaida och al-Nusra och manar till att döda shiiter. I bakgrunden vajar den svarta flaggan med profetens Muhammeds sigill, samma flagg som används av Islamiska staten. Man har också uppmanat muslimer i Hässleholm att ge pengar till terrorfinansiären Ahmad Qadans välgörenhetsorganisation Solidaritetscenter.

Ordförande nekar till att sitta i styrelsen

När Frilagt på söndagen ringer upp Kristoffer Hamade, som egentligen heter Ahmed Ali Hamade, för att fråga mer om Facebooksidorna hävdar han att han inte längre sitter i styrelsen.

– Jag har varit med, men nu är jag bara rådgivare och borgenär för lokalen. Jag har för mycket att göra, säger han.

Han har bott i Sverige i 32 år och har enligt information på Facebooksidan Hässleholms stora moské haft ansvar för barnverksamhet i moskén, men det vill han inte heller prata om.

Facebooksidorna Hässleholms stora moské och Muslimer i Hässleholm anser han är privata.

Vad tycker du om att de innehåller mycket hat mot shiiter?

– De har till 100 procent inte med moskén att göra. De lånar vårt namn, säger han.

Han tycker att imamen al-Hareth gjorde fel när han “tog saken i egna händer”. Men han är också kritisk mot offret.

– Han utnyttjade situationen och fick bidrag för det han utsatts för. Visst, det var allvarligt, men den som lånade ut bilen blev också misshandlad efteråt, säger han.

Han berättar att han blev uppringd av al-Hareth när denne satt i häktet.

– Han är en ärlig person. Han ringde för att få hjälp. Jag sa att om han inte ångrar det han gjorde fel så vill jag inte hjälpa honom.

Det slutade med att Kristoffer vittnade till förmån för imamen.

Kristoffer tycker inte att det var fel att moskén kallade al-Hareth att föreläsa efter att han kommit ut från fängelset.

– Efter fängelset skötte han sig. Han får gärna komma hit, men han har ingen makt här, säger han.

Han tror inte att det skulle vara aktuellt att be al-Hareth komma och predika idag.

– Det finns inte tillräckligt med folk som accepterar honom längre. Vi behöver inte heller fler imamer, vi har två: Seyhmus Filiz och en ersättare från Kristianstad.

Predikant som vill se blod och krossa skallar

Själv har han gillat bland annat den radikale predikanten al-Arifis predikningar på Facebook. Al-Arifi uttrycker ett oresonligt och våldsbejakande hat mot shiiter. Han talar om att blodtörst är en ära för den troende och att den som överlåtit sig åt Jihad önskar se blod eller krossa skallar. Han har inreseförbud i Storbritannien efter anklagelser om att ha värvat ungdomar till IS.

Kristoffer blir irriterad på Frilagts frågor.

– Jag gillar även det jag inte tycker om, men det är privata saker, hur kan du läsa det?

Inläggen ligger dock helt offentliga på Facebook.

Brodern Tarek Hamade berättar att Kristoffer är ordförande i moskéföreningen sedan länge.

– Han har avsagt sig nu för att han inte har tid, men vi har inte haft årsmöte ännu, så han är fortfarande ordförande, förklarar han.

Tarek sitter också i styrelsen. Övriga ledamöter är Mohammed Hassan och Khaled Alzgool.

Välsignade Bin Laden

Tarek gillar också bland annat al-Arifi. På Usama Bin Ladens dödsdag skrev han på sin Facebooksida: “Gud välsigne dig Usama Bin Laden”, och på arabiska dessutom “Gud välsigne dig, O martyrernas fader”.

Varför skrev du så?

– Jag vet inte, jag tyckte att han var en patriot. Jag skulle inte gjort så idag, säger Tarek.

Lovar stänga Facebooksidan

På grund av Frilagts uppgifter lovar han att se till att sidan Hässleholms stora moské omedelbart stängs.

– Jag kände inte till detta, jag är inte så mycket på Facebook. Men jag är tacksam för informationen så att de inte förstör ryktet för oss, säger han.

På måndagskvällen var sidan dock fortfarande tillgänglig. Under dagen hade två inlägg gjorts, det ena en film där en man utsätts för piskstraff på grund av påstått äktenskapsbrott.

Moyed Al-Zoebi säger sig Tarek inte känna till.

– Vem är det?

Han berättar att moskén för närvarande inte har någon barn- och ungdomsverksamhet. Den lades ner när församlingen tvingades pausa verksamheten i nästan ett år för att få lokalen på Snickaregatan godkänd med ny ventilation, handikappanpassning med mera. Fastighetsägaren hade då hyrt ut lokalen illegalt, utan att ha tillstånd för samlingssal, i två och ett halvt år.

Enligt Tarek har moskén inte mer än ett tiotal medlemmar, men fler kommer på fredagsbönen.

Vill stoppa hatpropaganda – men inte internt

Seyhmus Filiz är imam i Ljusets moské idag. Han ser inget problem med att styrelsemedlemmarna delar hatpropaganda på Facebook.
Seyhmus Filiz, till höger i vitt, är imam i Ljusets moské idag. Han ser inget problem med att styrelsemedlemmarna gillar hatpropaganda på Facebook. Ordförande Kristoffer Hamade, till vänster, tolkar ofta från arabiska till svenska. Foto: Jonathan Önell

Seyhmus Filiz är imam i Ljusets moské. Han har varit i Sverige i 20 år och var ordförande i dåvarande Islamiska föreningen i Hässleholm när al-Hareth var imam. Liksom de nuvarande styrelsemedlemmarna anser han att det var shiiterna som hotade Hareth tills han fick nog, men att det var fel av Hareth att agera som han gjorde.

Han tyckte inte att det var fel att sedan kalla honom som föreläsare.

– Han hade ändrat sig, han var inte dålig, säger han.

Enligt Filiz fanns trots det inte stöd för att fortsätta med föreläsningarna.

Han svär att han inte hade en aning om att al-Hareth fortsatt med extrem och antishiitisk förkunnelse i Arlöv.

– Vi har ingen kontakt nu, säger han.

Han ser en risk med att hatiska budskap kan leda till våld.

– Det finns en fara. Om jag hittar någon här som sprider sådan propaganda lovar jag att kasta ut honom, säger han och försäkrar att han samarbetar med polisen.

Men när han får veta att moskéns styrelsemedlemmar gillar budskap av det här slaget på Facebook backar han.

– Det är ingenting. Men om hat leder till praktik blir det en sak för polisen. Vi låter ingen extremist predika i moskén, säger han.

Oroväckande enligt terrorexperten

Terrorexperten Magnus Ranstorp
Terrorexperten Magnus Ranstorp. Foto: Tor Johnsson

Försvarshögskolans terrorismexpert Magnus Ranstorp, med rötterna i Hässleholmstrakten, bedömer de ansvarigas antishiitiska åsikter som extrema, bland annat på grund av filmen med pojken som han kallar en hyllningsvideo.

Han anser att alla pusselbitarna tillsammans ger en oroväckande bild.

– Sidorna ger ett splittrat intryck, men det är framförallt det antishiitiska hatet som är utmärkande. Det förstärks av kopplingen till IS-anhängaren från Vittsjö, imamen som dömdes för mordförsöket och shiiterna som vittnar om att de lämnat Hässleholm. Kopplingen till Al-Andalus och Abo Raad är inte heller positiv. de här personerna vill inte vara en del av samhället, säger Magnus Ranstorp.

Jonathan Önell
Berit Önell

Läs uppföljningar till artikeln:
20170516 Kommunen känner inte till någon extremism

20170517 Björn Widmark (FV) kritisk till handlingsplan mot extremism

20170517 Polisen kan inte informera kommunens samordnare om allt

20170530 Kommunen får hjälp att ta fram lägesbild mot extremism

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se