Gruppen-3a-328x120

Paviljonginvigning till glädje och sorg

Paviljonginvigning till glädje och sorg

Den nya paviljongen invigdes med Brunnssextetten i T4:s paraduniformer och den renoverade solrosen på taket. Foto: Lotta Persson
Den nya paviljongen invigdes med musik av Brunnssextetten och den renoverade solrosen, som återfunnits efter att ha lossnat och blivit liggande på taket i ett antal år. Foto: Lotta Persson

Den nya musikpaviljongen invigdes på onsdagskvällen med pampig blåsmusik, högtidstal och avtäckning av den återfunna takdekorationen. Publiken bestod av knappt 200 personer, bland dem ansvariga politiker och tjänstemän, som njöt av solen och gladdes åt den nymålade byggnaden.

På paviljongens ursprungliga plats, i Officersparken cirka 100 meter därifrån, var ett 20-tal personer samlade för att istället sörja och manifestera sitt missnöje med den dyra flytten och det planerade femvåningshuset som kan ta död på träden i parken.

Brunnssextetten spelade militär marschmusik iklädda T4:s paraduniformer.
Brunnssextetten spelade militär marschmusik iklädda T4:s paraduniformer.

På paviljongens nya plats framför matsalen i andra änden av kaserngården spelade Brunnssextetten passande militär marschmusik. Musikerna förmedlade själva också något av historiens vingslag där de satt iklädda T4:s paraduniformer.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) förrättade invigningen lite spektakulärt genom att rycka i ett blågult band för att avtäcka prydnaden mitt på paviljongtaket. Den återfunna, renoverade och nymålade solrosen, som återmonterats bara några timmar tidigare, glänste i solen och musikerna spelade en fanfar.

Pär Palmgren konstaterade i sitt tal att flytten av musikpaviljongen var en omstridd fråga.

– Den seglade lite oväntat upp som en av de hetaste frågorna i kommunen. Själv har jag stor respekt för medborgarnas engagemang. Det innebär att paviljongen betyder mycket, sa han.

Pär Palmgren fick rycka rejält i det blågula bandet för att avtäcka solrosen på paviljongens tak.
Pär Palmgren fick rycka rejält i det blågula bandet för att avtäcka solrosen på paviljongens tak.

Han uttryckte förhoppningen att den nygamla paviljongen ska hålla i minst 100 år till och tackade alla lokala entreprenörer som arbetat med den komplicerade flytten och renoveringen.

Arne Dahlström (KD), ordförande i tekniska nämnden, som höll ett välkomsttal, påminde om regementets historia från 1907 och paviljongens från cirka 1915. T4:s musikkår gav många konserter i paviljongen innan den lades ner 1957. Därefter blev det glesare mellan arrangemangen i Officersparken.

Dahlström nämnde inte kommunens numera avsomnade byggnadsvårdskommitté som 1986 i skriften ”Värda att vårda” beskrev hela T4:s regementsmiljö som bevaransvärd och förklarade att det var hög tid att få till stånd en aktiv byggnadsvård i kommunen. Trots det antogs 2009 detaljplanen som tillät en flytt av paviljongen för att ge plats åt att femvåningshus i Officersparken.

Sommaren 2015 sålde kommunen tomten till byggherren Jacob Karlsson för en miljon kronor och åtog sig att stå för flytten av paviljongen utan att göra en kostnadsberäkning. Strax därefter avslöjade Frilagt att flytten skulle kosta mer än köpeskillingen. Det folkliga upproret inleddes med en rad konserter i paviljongen. Sedan följde många turer, bland annat en ansökan om byggnadsminnesförklaring. Länsstyrelsen avslog den på grund av att kommunen inte var intresserad av ett bevarande. Länsantikvarien, som inte var tillfrågad 2009, betonade dock paviljongens historiska och kulturella bevaransvärde.

Först några dagar före jul 2016 stod det klart att kostnaden beräknades till 2,6 miljoner kronor. Det fick den borgerliga alliansen att kräva en paus i projektet för att hitta en annan lösning. Men då var det för sent eftersom tekniska nämnden ägde frågan och de rödgröna hade majoritet där.

Talare vid paviljonginvigningen var från vänster Pär Palmgren, Arne Dahlström och Mats Olsson, här tillsammans med Mats Svensson.
Talare vid paviljonginvigningen var från vänster Pär Palmgren, Arne Dahlström och Mats Olsson, här tillsammans med kommunens tekniske chef Mats Svensson.

I fullmäktige hade de borgerliga däremot haft majoritet tillsammans med SD och FV. Men där var det bara enstaka ledamöter som röstade för SD:s motion om en ändring av detaljplanen, liksom för en folkomröstning efter att drygt 5 000 namnunderskrifter samlats in.

Men nu var det invigning och de ansvariga ville inte påminnas om detta.

– Paviljongen är väldigt fin nu. Om det gick rätt till är en fråga vi får lämna bakom oss, sa Dahlström och uttryckte förhoppningen att byggnaden ska bli en källa till mycket glädje och musik.

Redan på lördag blir det konsert igen då representanter för Hässleholms tyska vänort Eckernförde är på besök. Den 10 juni ska en grupp som muckade från T4 för 50 år sedan ha en träff här.

Lena Wallentheim (S) och Robin Gustavsson (KD) gladdes åt den nya paviljongen.
Lena Wallentheim (S) och Robin Gustavsson (KD) gladdes åt den nya paviljongen.

Även kommunens projektledare Mats Olsson talade och berättade om paviljongens dåliga skick som gjorde det omöjligt att flytta den i sin helhet. Bara taket och trappstenarna kunde flyttas. Fönsterbågarna renoverades och byttes delvis ut.

– Paviljongen bestod av byggmaterial av skiftande karaktär och hade vittrat, spruckit och rostat, förklarade han.

Det tre ton tunga taket flyttades med hjälp av ett stålstallage på sju ton.

– Det gällde att inte få sprickor i taket. En liten spricka blev det, men den gick att putsa igen, sa Mats Olsson.

Han berättade för Frilagt att kostnaderna ser ut att stanna strax under de budgeterade 2,6 miljonerna. De sista räkningarna har dock inte kommit ännu.

Bo Håkansson och hunden Ida njöt av musiken i paviljongen.
Bo Håkansson och hunden Ida njöt av musiken.

Publiken verkade överens om att paviljongen pryder sin nya plats.

– Den är fint renoverad, står mer avskilt från trafiken och det finns mer plats för publik här. Det var en knivig fråga, det svider i själen nu, men det har vi nog glömt om 10-15 år, sa Bo Håkansson från Finja som själv gjort lumpen på T4.

Hunden Ida verkade också njuta av musiken.

Bo Håkansson varnade dock för att det nya gräset framför paviljongen var som ett gungfly.

Skamligt dyr flytt

– Jag blev bedrövad när jag fick veta att paviljongen skulle flyttas, sa Göte Bengtsson, också tidigare militär på T4.

Han blev förvånad när han såg den nya paviljongen i all sin glans.

– Jag tycker att den är väldigt fin. Men den prydde sin gamla plats också. Jag hade varit lika lycklig, eller lite till, om den fått stå kvar och restaurerats där, sa han.

Göte Bengtsson och Kent Colliander ansåg det skamligt att flytten av paviljongen kostat så mycket, men tycker ändå att den pryder sin ny aplats.
Göte Bengtsson och Kent Colliander ansåg det skamligt att flytten av paviljongen kostat så mycket, men tycker ändå att den pryder sin nya plats.

Att så mycket skattemedel skulle gå åt till att flytta byggnaden gillade han inte.

– Horribelt, men vi får glädjas åt den nu och hoppas att den används, sa han.

Kent Colliander höll med, men var lite hårdare i sin kritik.

– Att sälja för en miljon och betala två-tre för flytten, det var skamligt gjort mot medborgarna, sa han.

Pär Palmgren medgav också att det hela kunde gjorts annorlunda.

– Det som fick mig att reagera mest var när prislappen gick upp så mycket. Därför ville vi åtminstone ha en halvhalt för att se om det fanns möjlighet att komma överens med Karlsson på annat sätt. Men det gick inte, det var ju andra som styrde då, sa han till Frilagt.

Arne Dahlström höll med.

– Men nu får vi njuta av paviljongen här och glömma de där pengarna, sa han.

Han tyckte inte att femvåningshuset hade behövt byggas just i parken med de unika gamla träden.

– Jag har inte mycket hopp om att träden ska bli kvar där, sa han.

Aktivister på picknick

Victoria Pehrsson och andra aktivister manifesterade i Officersparken.
Victoria Pehrsson och andra aktivister manifesterade i Officersparken.

Det var också en av de saker de tidigare aktivisterna bekymrade sig för vid sitt ”gravöl” i Officersparken.

– De kunde plantera en rosenberså här istället för att bygga femvåningshuset, sa Victoria Pehrsson som svepte in sig i en tjock filt när det började bli kyligt i parken.

De flest av aktivisterna hade picknick eller fika med sig.

– Vi vill ha parken kvar här. Varför skulle de flytta paviljongen för att bygga bostäder här? Det hade väl varit bättre att bygga huset där borta, tyckte Sven-Inge och Maritha Henriksson med dottern Ellinor som åt kvällsmat i parken.

Evert Storm spelade T4-marschen på cd från sin bil. Han var dock tydlig med att avsikten inte var att störa evenemanget vid den nya paviljongen.

Bland aktivisterna som picknickade i Officersparken fanns Sven-Inge och Maritha Henriksson med dottern Ellinor.
Bland aktivisterna som picknickade i Officersparken fanns Sven-Inge och Maritha Henriksson med dottern Ellinor.

– Absolut inte. Vi vill bara göra en markering mot att paviljongen tagits bort från sin plats här. Den nya är inte den historiska paviljongen utan en annan byggnad. Vi sörjer musikpaviljongen, sa han.

Evert Storm och Leif Henningsson talade om brist på demokrati, att politikerna inte lyssnat på medborgarna.

– Om de hade låtit oss folkomrösta och vi förlorat hade vi inte sagt något, sa de.

Nu är de istället på väg att starta ett nytt politiskt parti med arbetsnamnet Medborgarpartiet.

Berit Önell
Lotta Persson

Knappt 200 personer fanns i publiken, de flesta stående bakom gräsmattan som ännu inte var helt stabil.
Knappt 200 personer fanns i publiken, de flesta stående bakom gräsmattan som ännu inte var helt stabil.
Ett 20-tal paviljongaktivister samlades i Officersparken.
Ett 20-tal paviljongaktivister samlades i Officersparken.
Evert Storm, till höger, och Leif Henningsson var drivande i kampen för att bevara paviljongen i Officersparken, här tillsammans med Rosita Forsberg, Sven-Inge och Marita Henriksson och Victoria Pehrsson.
Evert Storm, till höger, och Leif Henningsson var drivande i kampen för att bevara paviljongen i Officersparken, här tillsammans med Rosita Forsberg, Sven-Inge och Marita Henriksson och Victoria Pehrsson.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se