Gruppen-3a-328x120

Seriös journalistik vinner i längden

Seriös journalistik vinner i längden

Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt
Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

Frilagts granskning av den islamistiska extremismen i Hässleholm har fått enorm uppmärksamhet. Huvudartikeln med rubriken Radikal islamism har fått fäste i Hässleholm (16 maj) är den mest lästa och delade artikeln i Frilagts historia med över 16 500 visningar och över 2 000 delningar. Genomslaget blev förstås ännu mycket större när en omarbetad version publicerades i Expressen, Kvällsposten och GT.

Expressentidningarna bedömde givetvis granskningen som trovärdig och intressant för en större läsekrets. Det är ett erkännande av Frilagts seriösa journalistik som inte alltid får den uppmärksamhet den är värd. Anledningen till det är nog främst att Frilagt är en liten och relativt nystartad nättidning som dessutom har lokalt fokus. Det tar viss tid att bli etablerad. Ibland är det rejält frustrerande, exempelvis när TT struntar i att skicka Frilagts scoop vidare till andra medier i landet och sedan, efter några dagar eller till och med veckor, tar upp samma nyhet efter att någon annan tidning skrivit om den. Plötsligt syns och hörs nyheten överallt i tidningar, radio och TV. Senaste exemplet är nyheten om att åklagare inlett förundersökning om arbetsmiljöbrott mot Tyringe pastorat på grund av mobbning mot organisten Barbro Daun Schelin. Norra Skånes artikel fick äran trots att Frilagt avslöjat nyheten tre veckor tidigare. Ett mejl till TT ledde dock denna gång till en korrigering så att de flesta medier faktiskt angav Frilagt som källa.

En annan anledning till att Frilagts artiklar inte alltid sprids på samma sätt är nog tyvärr att många etablerade medier och kanske även TT, har lätt för att misstro en liten nättidning. En traditionell papperstidning är väl alltid mer trovärdig? Är inte nättidningar höger- eller vänsterextrema eller har någon annan agenda? Eller handlar det om att de ”gamla” tidningarna inte vill ha konkurrens av några ”uppstickare”? Åt det hållet låter det i alla fall när presstödet debatteras. Ska papperstidningarna behöva dela med sig av stödet till nättidningarna måste det tillföras mer pengar, annars går de gamla drakarna under.

Har de lokala konkurrenterna Norra Skåne och Kristianstadsbladet problem med att det var Frilagt som var först med granskningen av islamismen i Hässleholm? Eller har de vikit sig för påtryckningar från de granskade eller deras kontakter? Det är i alla fall märkligt att ingen av tidningarna kan använda korrekta fakta från våra artiklar när de intervjuar företrädarna för Ljusets moské som får prata om vad de vill utan att ställas till svars för vad de faktiskt gjort. I svepande ordalag och med flera direkta felaktigheter avfärdar tidningarna vår granskning. Detta trots att den bygger på underlag som är väl dokumenterat, tack vare Frilagts medborgarjournalist Jonathan Önells sakkunskap om islam. Terrorismforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan tog dessutom del av det mesta av materialet före publicering.

Det är dags att tänka om! Den journalistik som är trovärdig vinner i längden. Frilagt och många andra lokala nättidningar är här för att stanna . Vi gör inte ett sämre jobb för att vi publicerar direkt på nätet istället för att gå omvägen via en papperstidning och sedan publicera valda delar på nätet. Varför skulle det vara mer seriöst?

I väntan på ett rättvist presstöd kämpar vi för att få ekonomin att gå runt. Glöm inte att betala din stödprenumeration till Frilagt, förslagsvis 50 kronor per månad! På det sättet hjälper du en seriös och trovärdig nättidning med lokala nyheter och granskningar att överleva långsiktigt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Glad midsommar!

Berit Önell

PS. Här kan du stödja Frilagt:
Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se

Meddela gärna e-postadress så får du Frilagts nyhetsbrev.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se