torsjö live vers2

Hej Elias, hur har du haft det på ditt sommarjobb?

Hej Elias, hur har du haft det på ditt sommarjobb?

Feriearbetaren Elias Karlsson hämtar vatten i Svartevadsbäcken i Åparken i Tyringe för att tvätta bänkarna inför allsångskvällen.
Feriearbetaren Elias Karlsson hämtar vatten i Svartevadsbäcken i Åparken i Tyringe för att tvätta bänkarna inför allsångskvällen.

Elias Karlsson är en av de 16-åringar som i sommar fått två veckors halvtids feriearbete via Hässleholms kommun. I går mötte Frilagt honom och hans chef strax innan Elias sommarjobb var över. Den allra sista arbetsuppgiften var att tvätta rent bänkarna i Åparken i Tyringe inför Allsångspremiären.

Elias får instruktioner av sin chef Christer Waldemarsson.
Elias får instruktioner av sin chef Christer Waldemarsson.

Elias får en kort instruktion av sin chef Christer Waldemarsson. Åvatten ska hämtas – och parkbänkarna ska tvättas. Men de båda hinner ta en kort paus mitt i jobbet och låta oss få veta lite om hur Elias haft det.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det har varit kul att åka runt på olika ställen och hjälpa till. Jag har bland annat fått fixa till grejer som folk har förstört, tagit hand om utvälta soptunnor och målat över klotter, berättar Elias.

Sommarjobbstiden är lite kort och hade gärna fått vara längre, tycker chefen Christer.

– Vi har ju knappt kommit in och lärt känna varandra, så jag vet vad som går att lämna över och vad sommarjobbaren klarar att göra, säger han.

Han menar också att det är viktigt för ungdomar att få prova på att jobba med lite olika saker.

– Även testa att göra något med sina händer och få se verkligheten, säger han.

Elias får bara beröm av den leende chefen. Det märks att de två har trivts med varandra. Och Elias har fått göra det Christer tycker är bra – vara med om att testa på mycket olika saker under den relativt kort tiden, både på mark – och fastighetssidan.

Bänktvätt med klart åvatten i Tyringe blev Elias sista uppdrag på feriejobbet.
Bänktvätt med klart åvatten i Tyringe blir Elias sista uppdrag på feriejobbet.

Elias svarar ett klart ja på Frilagtfrågan om han kan tänka sig att jobba med detta igen. Men högst på önskelistan står det trots allt fortfarande lika mellan att antingen bli bilmekaniker, eller att köra lastbil.

Christer, som jobbar på Hässleholms kommun med bland annat skötseln av Åparken, berättar om problemet med meningslös skadegörelse, som är stort. Nu senast var skylten som ska informera om behållaren för hundbajspåsar försvunnen från sin normala plats vid parkentrén. Den uppryckta stolpen och skylten återfann han en bra bit bort. Majstången, som stod kvar efter midsommarfirandet, kastades också snabbt omkull och Christer berättar att han ofta hittar saker kastade i bäcken som flyter genom parken.

Personalen tar tacksamt emot tips från allmänheten om skadegörelse. Parkarbetarna försöker åtgärda skador så snart de får information, eller själva upptäcker något. Att inte låta det få se tråkigt ut är en viktig signal. Åtgärdas inte skadorna snabbt, skulle det kunna tolkas som att ingen bryr sig och inbjuda till mer förstörelse.

Elias berättar att den stora behållningen med sommarjobbet varit att få se in bakom kulisserna och förstå hur mycket jobb det kan vara. Det har gjort honom mycket medveten om skadegörelse och vilka problem det ställer till, både ekonomiskt och i form av onödigt arbete. Helst hade han sett att de som förstörde själva kunde få vara med och städa.

– Jag kommer att försöka hindra folk ifrån att förstöra. Nu har jag verkligen sett hur mycket problem det orsakar, säger han klokt.

Frilagt säger tack och hejdå till de båda och lycka till åt den nöjde sommarjobbaren Elias, som raskt tar sig ner och hämtar en ny hink vatten i Svartevadsbäcken. Om en knapp timme är de två veckornas kommunjobb till ända. Bänkarna kommer att stå fina att möta allsångspubliken som kommer till kvällen.

 Text och foto: Lotta Persson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se