Gruppen-3a-328x120

Människor med makt är inte alltid vuxna sin uppgift

Människor med makt är inte alltid vuxna sin uppgift

Urban Önell

”Om du gör så, får du inte komma på mitt kalas.” Även barn i lågstadieåldern kan använda härskartekniker i umgänget med varandra. Tänk om alla andra i klassen blir bjudna på födelsedagskalaset, men inte jag? Hemska tanke!

Jag vill minnas att lärarna på skolan fick nys om det hela. De agerade sedan klokt genom att ta upp en principdiskussion med oss föräldrar. Det hela blev lärorikt för både vuxna och barn.

För en tid sedan talade jag med en vän i mogen ålder som inte blivit inbjuden till ett årligt återkommande samkväm, där han i vanliga fall brukar vara med. Motiveringen till varför han inte fick komma till kalaset kunde mycket väl ha hämtats från skolgården. Beskedet kunde min vän le överseende åt, mer anmärkningsvärt är att den hässleholmsprofil som använde härskartekniken är en bra bit över 80 år.

Skolbarn går det i regel att tillrättavisa, men det är betydligt svårare när man närmar sig livets slut. Har man inte mognat när man har i stort sett hela livet bakom sig, ser det inte så hoppfullt ut. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta.

I regel brukar jag ta ungdomar i försvar när de kritiseras för än det ena och än det andra. Ungdomar kan självklart ha en del kvar att lära, men i regel är de beredda att lära av sina misstag. Vi som är lite äldre ska väl i första hand bidra med några goda råd och uppmuntran?

Det som gör mig orolig är inte barn och ungdomar, utan det faktum att vi som är medelålders eller äldre ibland uppvisar allvarliga brister och därför framstår som dåliga föredömen. När mognad och god karaktär hos oss som borde bete oss ”fullvuxet” lyser med sin frånvaro blir jag allvarligt bekymrad.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De goda förebilderna jag mött under livet har tack och lov gjort större intryck på mig än de dåliga. Jag har mött många äldre som jag ser upp till, för deras goda karaktärs skull. För ett antal år sedan hade jag förmånen att samtala med en helt underbar dam i 90-årsåldern. Hon bjöd på en skarp analys av Hässleholms kommunpolitiker, som en kommentar till aktuella affärer: ”De där stora pojkarna är egentligen rätt små, innerst inne.”

Jag tycker att hon hade en viktig poäng. Det är inte alla stora män i den här världen som är vuxna nog, för den stora kostym de tagit på sig, och de ansvarsfulla uppgifter de åtagit sig. Därför behöver våra makthavare synas i sömmarna och ställas till svars, av medborgarna i allmänhet och av granskande journalister i synnerhet. Tack för ditt stöd till Frilagt!

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se