Gruppen-3a-328x120

Cirka 80 000 besökte Hästveda marknad

Cirka 80 000 besökte Hästveda marknad

Cirka 80 000 besökare på Hästveda marknad är inte lite, men betydligt mindre än de bästa åren då uppåt 100 000 personer kommer. Vädret har stor betydelse. Foto: Lotta Persson

Cirka 80 000 personer besökte Hästveda marknad i år, enligt marknadsrådets beräkning.

– Vi är väldigt nöjda med arrangemanget och djurmarknaden gick bra i år. Däremot tappade vi rätt mycket på parkeringsavgifterna på onsdagen när vädret var dåligt. Torsdagen tog upp en del, men kompenserade inte fullt ut, säger marknadsgeneralen Agne Nilsson.

Ett bra år, som i fjol, kommer närmare 100 000 personer till Hästveda marknad.

– Det blir rätt mycket mindre i pengar till föreningarna i år, konstaterar Agne Nilsson.

Marknadsgeneralen Agne Nilsson har redan gjort en första summering av Hästveda marknad och konstaterar att det var färre besökare än i fjol. Foto: Lotta Persson

Någon kris är det inte tal om.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Nejdå, vi har fått så många positiva reaktioner. Men risken är att brottarklubben och idrottsföreningen får mindre utdelning i år. Det är de som står risken. Övriga föreningar får betalt enligt kontrakt oavsett, säger Agne Nilsson.

Vid middagstid på fredagen syntes inte ett spår av marknaden i Hästveda. Ideella krafter från föreningarna i marknadsrådet hade då plockat undan allt och den stora sopmaskinen hade kört genom samhället.

– Kommunen får gratis gatusopning efter varje marknad, säger Agne Nilsson.

Föreningarna får sina huvudsakliga inkomster från marknaden på parkeringsavgifterna.

– Men jag fick rapport om att det kom mycket folk med tåget i år, berättar Agne Nilsson.

Trots minskade parkeringsintäkter tycker han bara att det är bra om fler tar tåget. Det viktiga är att det kommer mycket folk, att knallarna blir nöjda och att båda kategorierna kommer tillbaka.

Dessvärre var det många knallar som lämnade återbud i år, med minskade intäkter till marknaden som följd. Det problemet har ökat de senaste åren. De 650 kronor per tre meter marknadsstånd som knallarna betalar ska täcka marknadens omkostnader.

– Vi har inte kunnat höja avgifterna på åtta år eftersom inga andra marknader gör det, säger Agne Nilsson.

För stora luckor mellan marknadsstånden ser också tråkigt ut och det kan därför bli aktuellt att minska antalet platser.

– I fjol tog vi bort 50 platser för att smådjursmarknaden skulle kunna utöka, nu är risken att vi får ta bort 50 till, säger Agne Nilsson.

Hur återbuden ska hanteras är en av de frågor som ska tas upp när marknadsrådets arbetsutskott samlas till sedvanlig utvärdering i vecka 31. Då ska helst också en del av planeringen inför nästa år redan vara på gång, exempelvis hyra av industrimark till parkeringsplatser och underhållning.

– Det är tvunget att planera i tid om det ska flyta på så att vi inte behöver jobba dag och natt sista månaden, säger Agne Nilsson.

Därför skrivs också kontrakt för tre år i taget med såväl tivoli och matservering som med de flesta av föreningarna som hjälper till.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se