Åklagaren vill döma till samhällstjänst för gängslagsmål

Åklagaren vill döma till samhällstjänst för gängslagsmål

Hässleholms tingsrätt inledde på tisdagen rättegången mot de två tonåringar som är åtalade för misshandel i samband med gängslagsmålet i Hembygdsparken i höstas. Foto: Berit Önell

– Jag var helt säker på att han skulle bli dödad, så jag ringde polisen och sa att de måste komma meddetsamma. Det var jättehemskt, berättade vittnet som såg hur en av gärningsmännen upprepade gånger stampade offret i huvudet när han låg ner på asfalten.

Villkorlig dom och samhällstjänst kan bli straffet för en av de två åtalade för gängbråket i Hembygdsparken i Hässleholm i höstas. Det yrkade åklagaren Eva Norberg i sin slutplädering när rättegången i den delen avslutades på tisdagseftermiddagen.

På onsdagen fortsätter förhandlingarna i Hässleholms tingsrätt mot hans 16-årige kamrat som är åtalad för ytterligare sju brott, bland annat ytterligare tre fall av misshandel och två fall av ringa narkotikabrott. En av de fyra identifierade målsägandena från bråket i Hembygdsparken är offer för ytterligare en misshandel.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Enligt polisförhören med de inblandade på båda sidor hade bråket mellan ”araber” och ”afghaner” pågått en längre tid före det stora slagsmålet. Vad som egentligen utlöste det klarnade dock varken under polisförhören eller rättegången.

Enligt vittnet tog deltagarna i slagsmålet, totalt 15-20 personer, av sig jackorna och lade dem på marken vid snapphanestatyn i parken innan de började ”göra upp”.

Vittnets bilder visar hur gängen ger sig iväg från Hembygdsparken innan polisen kommer dit. Mannen i orange tröja blev sparkad och trampad i ansiktet när han låg ner på asfalten.

Vittnet råkade gå genom parken vid tvåtiden på eftermiddagen den 27 oktober. Det var mycket folk där med hundar och barn som lekte eftersom vädret var fint.

– Plötsligt blir det ett hemskt väsen och ett gäng kommer springande nedför backen vid snapphanestatyn. Ungefär vid statyn börjar slagsmålet. Allt går väldigt snabbt. De tar av sig livremmarna och börjar slåss med dem och boxa på varandra. En man i orange tröja ligger ner på marken och en man stampar honom i ansiktet, gång på gång, berättade vittnet.

Domaren Monica Nebelius bad vittnet att resa sig och visa hur det gick till när offret blev trampat och stampat på.

– Jag var hysterisk för jag var så rädd att han skulle dö, förklarade vittnet.

Enligt vittnet upphörde slagsmålet lika plötsligt som det börjat och alla försvann snabbt från platsen, innan polisen hann dit.

Den afhgan som blev mest utsatt i slagsmålet berättade i tingsrätten att han tvingats med till Hembygdsparken där han och hans kompisar blev omrignade av motståndarna, sprayade i ögonen så att de inte kunde se och sedan misshandlade med slag, sparkar och rapp med livremmar.

Hade pratat med arabisk flicka

De arabiska åtalade berättade en annan historia och nämnde bland annat att afghanen hade pratat med en arabisk flicka, som sagt emot araberna, på bussen.

– Han frågade varför jag stirrade på honom och sa att vi skulle ses utanför bussen, förklarade 18-åringen.

Han uppfattade det som att det skulle bli bråk.

När de steg av bussen enades de istället om att gå till Hembygdsparken för att reda ut konflikten. Där började de slå på varandra.

– Det var alla mot alla, sa den åtalade 16-åringen.

Han hävdade att han och hans tre-fyra kompisar var i underläge.

– De var mycket fler än vi, sa han.

Han förnekade att att han slagit mer än i självförsvar.

Även 18-åringen hävdade att han enbart slog i självförsvar. Han sa att han slog sin motståndare när denne bet honom i ryggen.

– Om jag inte hade försvarat mig hade han ätit upp hela min rygg, sa 18-åringen i tingsrätten.

Han sa att han möjligen sparkat till den andre för att ta sig loss när han höll fast hans ben. I samband med det slog han honom också med sin livrem och drog honom i håret.

Olika berättelser

I sina slutpläderingar konstaterade både åklagaren och förvarsadvokaterna att parterna hade olika versioner av händelseförloppet.

– De fyra målsägandena har inte berättat identiskt men tillräckligt samstämmigt om det som hänt, förklarade åklagaren också.

Hon konstaterade att målsägandena förvisso också tagit av sig klocka och väska, men menade att det ändå var tydligt att han kände sig tvingad att försvara sig.

Tre blev sprayade i ögonen

Åklagaren ansåg det klarlagt att totalt tre av målsägandena blivit sprayade i ögonen av 16-åringen och att han försökt spraya även den fjärde, men då kom ingenting ur behållaren.

Eftersom offren kände stor smärta i ögonen och under lång tid hade svårt att se vill åklagaren bedöma händelsen som misshandel av normalgraden, alltså inte ringa misshandel, samt ett försök till misshandel.

– Situationen gör också brottet allvarligare. Det är bråk mellan två läger och när gärningsmannen då väljer att spraya mot antagonisternas ögon skapas en svår sits för den som behöver försvara sig, förklarade åklagaren.

Samhällstjänst istället för fängelse

Åklagarens slutsats blir att de båda åtalade tillsammans och i samförstånd, genom att samarbeta växelvis, utfört ett straffbart våld. Båda ska därför dömas för misshandel.

Hon bedömer straffvärdet för 18-åringen som högre än att det skulle räcka med villkorlig dom förenad med böter. Därför föreslog hon samhällstjänst, något han med viss tvekan ställde sig positiv till när han fick veta att alternativet kunde vara fängelse.

Försvarsadvokaten Torgny Dahlberg beskrev också händelsen som ett tydligt bråk mellan två grupperingar.

– De drog ner till Hembygdsparken för att göra upp och alla var förberedda på bråk. Vi har ett vittne som är oberoende, annars enbart partsinlagor, förklarade han och menade att hans klient, 16-åringen, därför inte kunde dömas mot sitt nekande.

Om det ändå skulle bli en fällande dom borde brottsrubriceringen bli ringa misshandel.

– Incidenten gick snabbt över och obehaget bör också ha varit snabbt övergående, sa Torgny Dahlberg.

18-åringens ombud Niclas Larsson betonade att målet handlade om trovärdighet och att vittnesmålen inte motbevisat något av det som hans klient sagt. Han yrkade på frikännande dom.

– Om han ändå döms ska det inte bli någon ersättning för kränkning på grund av offrets egen medverkan, sa han.

Dom meddelas den 26 juli.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se