torsjö live vers2

Lursjödagen samlar pengar till Hemlösa i Hässleholm

Lursjödagen samlar pengar till Hemlösa i Hässleholm

Lördagen den 29 juli anordnas Lursjödagen i regi av Hästvedabon Martin Persson. Dagen kommer att vara fylld av aktiviteter och årets utmaning handlar om rodd. Överskottet skänks till föreningen Hemlösa i Hässleholm (HiH).

Det är nu fjärde gången eldsjälen Martin Persson sjösätter (!) en dag vid Lursjön med syfte att samtidigt skapa glädje och samla in pengar till ett gott syfte. Årets överskottsmottagare är Hemlösa i Hässleholm; en ideell förening som funnits sedan 2014.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Årets utmaning

Nu är det snart dags för Martin Persson i Hästveda att samla in pengar till något behjärtansvärt igen. I år ska han ro tio mil och publiken får betala en tjuga för att gissa hur lång tid det tar. Överskottet går till Hemlösa i Hässleholm. Foto: Privat

Lursjödagen har självklart även i år en utmaning på programmet. Martin ska försöka ro 100 km på under 8 timmar. Såvitt organisatören vet har ingen i Sverige gjort sträckan på den tiden tidigare. Rodden sker på land – i en roddmaskin. Så Martins eget personbästa på 9 timmar och 18 minuter måste med andra ord slås. Till hjälp – som utmanare och sparringpartners – kommer två andra duktiga roddare att finnas på plats och ro i varsin maskin. De kommer resande från Spanien och Karlskrona.

– Det blir tufft i år. Men jag har blivit en mycket bättre roddare, skrattar Martin, som också konstaterar att han nog väger lite för lite.

– Rodd är mycket teknik och mina medtävlare har fördel av sin vikt, menar han, men lovar att han inte tänker ge sig utan verkligen försöka klara utmaningen. Och helst vinna racet.

En gissningstävling om roddeventet ger HiH-insamlingen tillskott. Den som satsar minst en tjuga och bäst klarar av att tippa den tid Martins 10-milsrodd verkligen tar, kommer att vinna ett pris.

En annan programpunkt under lördagen är en beachvolleyboll-turnering som intresserade uppmanas anmäla sig till redan nu.

Det kommer att finnas kaffeservering och restaurangen är öppen. Barnen hittar hoppborgar och ponnyridning och det blir lotterier med fina skänkta sponsorvinster. Vinnare får med sig sin vinst direkt. Och så utlovas det mycket och glad musik.

Hemlösa i Hässleholm

Martin valde i år, i tuff konkurrens, Hemlösa i Hässleholm som mottagare av överskottet från årets Lursjödag.

– Det fanns många bra att välja på. Jag fick upp ögonen för Hemlösa i Hässleholms arbete i samband med det tragiska mordet på en hemlös i Hässleholm. Och sedan har jag läst mycket om deras goda arbete och vill gärna stödja det, säger Martin.

Lina Jönsson, vice ordförande i HIH, är tacksam för Martins initiativ.

– Det är så härligt. Börjar någon tänka på oss, så börjar nästa; det ger ringar på vattnet. Vi är så tacksamma för Martins initiativ, säger Lina Jönsson, vice ordförande i HiH.

De hemlösa, som föreningen hjälper med att bland annat servera frukost till på lördagar och söndagar, är också tacksamma.

– Dels för att vi finns och delar ut frukostar, men också för alla otroligt behjärtansvärda arrangemang som görs, berättar Lina.

– Vi är ett härligt gäng ideella krafter som gör detta bara för att vi bryr oss om våra medmänniskor som har det tufft. Vi kan alla hamna där, hur lätt som helst. Att kunna skänka lite glädje och värme till dem ger oss så mycket tillbaka, säger en engagerad Lina.

Det kommer att finnas en bössa att skänka pengar direkt i till HiH och det går också att swisha in bidrag, liksom att betala så för lotter.

Underhållning och musik

DJ:n Micke Brinkenstierna spelar under dagen och till kvällen kommer duon Syd&Ekman – som består av Micke Syd Andersson – (tidigare Gyllene Tider-medlem) och Tommy Ekman (känd från trion Style – med hitlåtar som Mellan Dover Calais, Vill ha dig i mörkret, I min fantasi, Det hon vill ha). Klockan 19 drar de igång sitt uppträde.

Till sin hjälp med hela dagen har Martin Persson ideella krafter och en rad lika trogna och hjälpsamma lokala sponsorer. Det är det som garanterar själva projektgrunden.

Nu hoppas Martin på fint väder och en god uppslutning från allmänheten – så att det blir en trevlig dag för många och ett fint bidrag till stöd för de hemlösa.

Klockan 08.00 lördagen den 29 juli börjar Martin ro mot mål.

Både Lursjödagen och HiH har löpande evenemangsinformation på sin FB- respektive hemsida.

Lotta Persson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se