Gruppen-3a-328x120

16-årig slagskämpe kan få ungdomsvård

16-årig slagskämpe kan få ungdomsvård

16-åringen som åtalats för misshandel under gängslagsmålet i Hembygdsparken samt för sju andra brott bör få ungdomsvård som påföljd. Det var åklagaren Eva Norberg och advokaten Torgny Dahlberg överens om när rättegången avslutades på onsdagen. Advokaten ansåg dock att hans klient skulle frikännas på alla punkter som han inte erkänt och att ett fall av misshandel skulle bedömas som ringa brott.

Hässleholms tingsrätt avslutade på onsdagen rättegången mot de två tonåringar som är åtalade bland annat för misshandel i samband med gängslagsmålet i Hembygdsparken i höstas. Foto: Berit Önell

Torgny Dahlberg beskrev misshandeln vid stationen i Vittsjö den 5 december 2016 som en uppföljning av bråket i Hembygdsparken.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det var samma gäng, men annan plats, konstaterade han.

I övrigt ansåg han inte att det var klarlagt vad som egentligen hänt, mer än att en kniv var inblandad.

Enligt åtalet sparkade 16-åringen ner en av de afghanska ungdomarna. När han låg ner skar han honom i fingret med en kniv och slog honom i ansiktet.

Flera personer vittnade i tingsrätten om händelsen.

– Ord står mot ord, var advokatens slustats.

Klart är att motsättningarna eskalerat mellan de arabiska ungdomarna och de afghanska, varav en del bodde på ett hvb-hem i Vittsjö. I de flesta av åtalspunkterna var afghanska ungdomar offer.

Eva Norberg pläderade för att 16-åringen skulle dömas för ytterligare två fall av misshandel, båda på Bjärnums skola förra sommaren. I det ena fallet ska han ha slagit offret och sedan dragit eller puttat ner honom på marken där han fortsatt att slå.

I det andra fallet kunde två vittnesförhör ställas in sedan 16-åringen erkänt att han slog offret med två slag i ansiktet med öppen hand utanför skolmatsalen, men menade att det var en ringa misshandel. Enligt offret susade det i örat efter slagen och han var röd och svullen i ansiktet i två-tre dagar. Därför menade åklagaren att det inte kunde vara en ringa misshandel.

16-åringen erkände också två fall av narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Eva Norberg förklarade i sin sluplädering att hon bedömde brottsligheten som allvarlig eftersom det gällde så många fall av misshandel och dessutom under påverkan av narkotika.

– Om du hade varit 18-20 år skulle jag ha yrkat på ett längre fängelsestraff, sa hon.

Nu var han 15 när vissa av brotten begick, 16 vid andra.

– Jag har också fått veta att du jobbar på att förändra ditt liv. Därför kan påföljden bli den ungdomsvård som planeras, förklarade åklagaren och uppmanade 16-åringen att nu ta vara på den chans han får och se till att inte återkomma till domstolen.

Advokat Dahlberg betonade att det märktes att hans klient hade mognat under de senaaste månaderna då han redan inlett sin ungdomsvård.

16-åringen uttalade sig också.

– Man lär sig av sina misstag, sa han.

Även hans föräldrar var på plats och pappan tackade rätten för att den tagit hänsyn och tänkt på sonens framtid.

Dom meddelas om en vecka, den 26 juli, för både 16-åringen och hans 18-årige medåtalade för misshandeln i Hembygdsparken.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se