torsjö live

Vem ansvarar för säkerheten?

Vem ansvarar för säkerheten?

I Norra Skåne tisdagen den 18 juli framkommer en stor del av vad som är de stora problemen i Sverige idag.

Först hembygdsparken i Hässleholm som nu är ett erkänt otryggt område. Jag har levt i villfarelsen att det är staten genom polisen som garanterar säkerheten i landet. Vi betalar ju skatt för detta. Till min stora förvåning anser polisen att det är medborgarnas sak att ta tillbaka parken, som det heter. Något oklart i vilken form återtagandet ska ske, dock.

På ledarsidan talas det om att effektivisera polisen. Och i Lars Stjernkvists (S) krönika talar han sig varm för socialdemokraternas standardlösning för att skaka fram resurser. Skattehöjningar. Som alltid.

Det finns redan resurser. Överför resurser från Migrationsverkets väl tilltagna budget till försvaret, polisen, vård, skola, omsorg och infrastruktur. Och sparka rikspolischefen och tillsätt en erfaren, utbildad och opolitisk rikspolischef istället.

Då har vi redan kommit en bra bit på resan att läka Sverige.

Avslutningsvis skrivs det på ledarsidan om att Sverige ska bli fossilfritt genom att underlätta utbyggnaden av vindkraften. I Sverige producerades 2016 80% av elen av vattenkraft och kärnkraft (http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elproduktion/). Det vill säga fossilfritt. Att minska denna andel med intermittent kraftproduktion som vindkraft får väl anses vara märkligt om man vill ha fossilfri elproduktion som ändå är pålitlig och stabil. Vindkraft kräver reglerkraft. Hur ska det säkerställas?

Håkan Spångberg

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se