torsjö live vers2

Åtgärderna måste riktas mot de egentliga problemen

Åtgärderna måste riktas mot de egentliga problemen

Ökad otrygghet, skattepengar som inte räcker, köer i omsorgen, bristande skolresultat. Ja, det är mycket i vårt samhälle som behöver åtgärdas. Men varför koncentrerar myndigheter och politiker uppmärksamhet och resurser på att åtgärda symptomen istället för att ta tag i de egentliga problemen? Är det bristande kompetens eller är det bara strutsmentalitet?

Polisen i Hässleholm har t. ex. uppmanat oss medborgare att ta tillbaka Hembygdsparken (NSk 2017-07-18). Hur då? Kärnproblemet är väl ändå att missbruk, gängproblematik, sexuella övergrepp och annan kriminalitet breder ut sig i allt snabbare takt. Polisen har därtill förlorat greppet i så kallade utanförskapsområden där de, och även annan blåljuspersonal, utsätts för stenkastning och t.o.m. för skottlossning och handgranatskastning. Låter det bra? Nej självklart inte.

Allt oftare hör vi också politiker säga att vi har varit naiva. Även statsministern har uttalat sig så. Man kan fråga sig vilka han inbegriper i ordet vi. Jag tror att många läsare inte räknar sig till de naivas skara. Hur svårbotade samhällsproblemen än är, så måste politiker våga erkänna problemen och rikta åtgärderna mot dessa och inte mot symptomen. Låt oss jämföra med en läkare som ger smärtstillande mot en patients outhärdliga huvudvärk istället för att ta reda på och våga lyfta fram den obehagliga sanningen att patienten har en hjärntumör som måste opereras. Den läkaren lär inte få förnyat förtroende, men det kan en politiker trots att han eller hon, ”slår blå dunster i ögonen på folk”. Visst är det märkligt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Avslutningsvis några ord om den socialdemokratiska universalmedicinen skattehöjningar. Senast var det Lars Stjernkvist (S) som uttryckte att nu krävs det höjda skatter (NSk 2017-07-18). Den växande gökungen (byråkratin) måste mättas. En ökande flora av myndigheter kräver ständigt mer. Även på kommunalnivå har administrationen växt varvid det tillkommit ett stort antal av nya befattningar med titlar som ofta slutar med tillägget –strateg, -samordnare, -rådgivare, -vägledare, -utvecklare o.s.v. Därtill kommer en uppsjö av projektledare, konsulter och advokater som anlitas av kommunen trots en egen ständigt växande tjänstemannakader.

Det är hög tid för politiker att våga ta tuffa beslut gällande de strukturella problemen istället för att bara höja skatten för skötsamma och hårt arbetande medborgare.

Björn Widmark
Folkets Väl

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se