torsjö live

Brasa även på Åparkens scen i måndags

Brasa även på Åparkens scen i måndags

Det brann även på scenen i Åparken i Tyringe på måndagseftermiddagen. Fem ungdomar sågs elda där bara några timmar efter att det brann på järnvägsmagasinets lastbrygga. Men polisen ser inga belägg för att det skulle finnas ett samband.

-Som kartläggning och underrättelse kan uppgiften ha ett värde, men inte för att klara upp den här branden, säger Joakim Classon vid Hässleholmspolisen.

Om polisen får in tips som gör att den nedlagda utredningen återupptas finns visserligen ingen teknisk undersökning, men polisen samarbetar då med räddningstjänstens brandutredare som varit på plats och på begäran gör ett sakkunnigutlåtande.

Bara några timmar efter branden på lastbryggan till järnvägsmagasinet sågs en grupp ungdomar elda på Åparkens scen. Foto: Lotta Persson

När det gäller observationer av personer som eldar vårdslöst, som på betonggolvet på scenen i Åparken, förutsätter Joakim Classon att folk är vakna och larmar.

– Det bästa är att ringa 112, så gör larmoperatören en bedömning av vilka insatser som ska göras. På polisens nummer 114 14 kan det ofta vara kötid och det går ju inte om det är fara å färde, säger han.

Han förklarar att polisens tekniska undersökningar, som bland annat kan fastställa om en brännbar vätska använts för att tända eld, främst behövs när det är mer oklart hur branden uppstått.

När det gäller branden på lastbryggan ser han inga sådana problem för utredningen, om en eller flera förövare kan misstänkas för brottet. Att någon avsiktligt tänt på är uppenbart.

– Här får vi ta det på vittnesuppgifter, om någon sett någon tända eld och att det tagit sig. Tekniska undersökningar kan behövas för att visa om en brand i en bostad eller liknande orsakats av brännbar vätska eller det är något annat, exempelvis ett elfel, säger Joakim Classon.

Mattias Östling, brandutredare för räddningstjänsten i Hässleholm, var inte på plats i Tyringe vid insatsen på måndagen, däremot åkte han dit för att göra en visuell bedömning på tisdagen.

– Det här är en mindre brand som förmodligen startat uppe på lastkajen. Förmodligen har glöd ramlat ner och antänt gräset. Det var troligen en synbar brand, det tyder lokförarens agerande på, att han gick dit med en brandsläckare, säger Mattias Östling.

Han konstaterade spridningsrisk.

– Viss spridningsrisk fanns till byggnaden under de aktuella förhållandena på plats, i vilken omfattning är svårt att avgöra, förklarar han.

Vad som orsakat branden kan han inte avgöra utifrån vad som syns på plats.

– Det har inte börjat brinna av sig självt, men om någon avsiktligt orsakat det vet vi inte, säger han.

Det skulle också kunna vara en fimp eller ett brännglas som startade branden.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se