torsjö live

Unika Hovdala erbjuder många aktiviteter och en hel del är gratis

Unika Hovdala erbjuder många aktiviteter och en hel del är gratis

-Jag fångade in en fin ljusgul fjäril och en brunsvart till min lillebror Felix. En nöjd och glad Tuva från Norge – här med sin mamma – på väg att lämna tillbaka de lånade sakerna som hjälpt dem ha en spännande dag.

Det sjuder av liv kring Hovdala slott och verksamheten växer för varje år. Arbetet drivs av ett brett hållbarhetstänkande och en strävan att göra slottet och omgivningarna tillgängliga för alla. Så mycket som möjligt ska vara kostnadsfritt. Men ibland kostar det till och med att parkera. Denna helgen är det så. Stora hästtävlingar 5-6 augusti och tillhörande mässa bryter av det lugna tempot, men påminner om att ”något för alla” är ledorden.

En kanske inte ännu så känd förmån är att Hovdalabesökare gratis kan låna utrustning. I slottsbutiken finns det både spel och olika hjälpmedel för att kunna bekanta sig mer med naturen att låna. Helt gratis. Besökaren väljer själv ut det som passar och får dessutom låna en fin ryggsäck att packa ner sakerna i.

Marie Kåberg, vars arbetsuppgifter är butiks-och receptionsansvarig, och semesterlediga Ann-Margret Lennartsson, pedagog, arbetade fram detta generösa koncept.

– För oss är det viktigt att alla känner sig välkomna och att mesta möjliga på Hovdala är fritt, säger Marie.

Unga Tuva och hennes mamma, som kommer in i slottsbutiken och lämnar tillbaka utrustning, kan bara instämma i att detta är en bra satsning. De bor till vardags i Norge, men tillbringar mer än gärna lite av sommarlovet hos släkten och på närbelägna Hovdala.

Idag är bara ett av flera besök på Hovdala, men det är första gången de lånat utrustning. Fjärilshåvarna och de små burkarna har de haft bra nytta av. Tuva och lillebror Felix tycker att det varit en spännande dag.

– Det var jättesnällt att vi fick låna sakerna, säger Tuva.

En fin gul fjäril var en fångst. Självklart släppte de snabbt fjärilen fri, men de hann titta lite mer på den håvinfångade. De hade också kikat lite närmare på grodyngel som de fann i bäcken. En kort stund bevarades också de i en av de lånade burkarna.

– Det är många som frågar och vill köpa de fina upptäckarsäckarna, men de är bara till utlåning. Vi är så glada för att vi kunnat göra detta och det är väldigt uppskattat, berättar Sandra Anderberg, projektledare på Hovdala.

Sandra Anderberg, slottsjobbare, stolt framför utbudet av de många saker som går att låna, helt gratis.Hon slår också ett slag för en kommande intim Bellmanafton i Orangeriet fredagen den 18 augusti. -Bara 40 platser finns, så skynda, manar hon den intresserade.

Hon är precis klar med arbetet med en broschyr över slottsträdgården. Alla som jobbar på Hovdala är med och hjälper till där det behövs för att allt ska fungera. De går enkelt över gränser om det behövs. Prestigelösheten är en förutsättning för framgång.

Aktivitestutbudet är medvetet rikt och varierande på Hovdala. En röd tråd av hållbarhetstänkande finns. Den märker man redan i slottsbutiken. Noga utvalda produkter, helst ekologiskt och gärna lokalt producerat.

Elisabeth Malmros (till vänster), Ängelholm och Kerstin Elmqvist, Sösdala inledde Hovdaladagen med lite inköp i slottsbutiken.

Kerstin Elmqvist från Sösdala har bara gott att säga om Hovdala och hon brukar ofta ta med sina vänner. Idag är Elisabeth Malmros med henne. De inleder dagen med lite inköp i slottsbutiken.

Marie Kåberg hjälper till med ett snabbt telefonsamtal så att Elisabeth kan få köpa sex tallrikar direkt från den lokala tillverkaren, eftersom butiken idag bara hade en tallrik kvar. De båda nöjda väninnorna tar det inköpet på hemvägen – först ska Hovdala beses.

Den kostnadsfria fotoutställningen ”Med fötterna på jorden” på magasinsvinden, med foton av fotografen Jörgen Johansson, är nästa mål. Och så blir det förmodligen ett besök på Fröknarnas Café för lite ätbart, innan de tar en tur ut i den fina slottsomgivningen.

För många av Hovdalaupplevelserna rör just naturen och den unika slottsmiljön. Och det går utmärkt att ta med sin egen picnic och slå sig ner och äta var man vill på slottets gräsmattor.

Guidning och historia

Lars Åström, slotts- och guideansvarig, tar sig tid till en pratstund i skuggan. Han ger en god inblick i kulturförvaltningens medvetna arbete på Hovdala. En fast stab på drygt tiotalet personer arbetar intensivt med att ge besökare stora upplevelser för liten kostnad. Och med att både bevara uppskattade aktiviteter och att hitta nya saker som passar in i miljön och hållbarhetstänket.

Boketorp. Huset ägs av Hibab och hyrs av kulturförvaltningen. Det ska strax i projektform fogas till Hovdalavärldens pedagogiska verksamhet. -Alla aktiviteter där ska vara under ett hållbarhetsparaply och vandrare ska kunna ha det som utgångspunkt, berättar ansvarig Lars Åström.

Snart hoppas personalen kunna få starta projektet med att göra ”Boketorp” till ett fungerande hus för aktiviteter och en punkt där vandrare ska kunna utgå ifrån. Vandringsaktiviteter drar mycket besökare.

I arbetet med Boketorp kommer fler kommunala förvaltningar och aktörer att få delta och bidra. Kommunala bolaget Hibab äger Boketorp, medan Hovdalas slottsfastigheter ägs och sköts av Statens Fastighetsverk.

– Att staten köpte Hovdala redan 1944 och att familjen Ehrenborg levde kvar och inget renoveringsarbete gjordes, medförde att det mesta var bevarat och att vi nu har något genuint och sällsynt att visa upp, säger Lars Åström stolt.

Alla dagar utom måndagar finns guidad tur på slottet. För 100 kronor fås en visning av slottsmiljöns inre och en initierad historielektion. Barn upp till och med 12 år har fritt inträde i vuxens sällskap. Oftast är Lars guiden.

Inte sällan dyker det upp Ehrenborgsläktingar på visningarna och Lars uppskattar mycket när de ger sig till känna. Visningarna skulle kunna vara mycket längre; det finns gott om berättarstoff. Lars guidade nyligen en privat grupp av släktingar i hela tre timmar. Men en timme räcker gott till för det väsentliga.

– Jag har aldrig hört att någon varit annat än nöjd efter en visning. Till och med den som känt sig lite ointresserad före brukar ändra sig, berättar den engagerade Lars.

Kommunikationer

Gun Krantz, kontaktperson, och Gustav Nilsson från Hörby brukar göra utflykter och ofta blir det en sväng inom Hovdala. De trivs båda med att vandra här och stanna till för en fika. -Jag har bott i trakten som liten och det är fortfarande lika skönt och spännande att komma hit, säger Gun.

En negativ synpunkt Frilagt mötte från besökare var hur man kan ta sig till Hovdala med allmänna transportmedel. Den biten påpekade flera att de önskade förbättrad. Den som vill åka med Skånetrafiken ska beställa sin resa minst 2 timmar före avfärden från Hässleholm (tidigaste morgonturen måste beställas dagen före). Då får man å andra sidan åka taxi ända fram till slottet. Man kan använda sitt vanliga Jojo-kort och SommarJoJo kort gäller också.

För den med lust och kondition går det att ta lokalbussen till Tormestorp och fotvandra den sista biten till Hovdala.

Ett alternativ för den riktigt hurtige är att cykla till Hovdala från Hässleholm. Bilparkeringen på Hovdala är normalt kostnadsfri. Undantag är det vid vissa större event.

Lugn eller liv och rörelse

Ted Velander bygger upp hinder för bl a SugarCup-finalen. En tävling för att lära barn rida säkert. De får först träna och testa på hindren – till skillnad från vid vuxentävling. Och det viktiga är inte snabbheten, utan säkerhet och stil.

Det genomgående svaret Frilagt, på rundvandring en sommaronsdag, får från besökare, är att man kommer till Hovdala för stillheten och lugnet – och den vackra naturen. Men den som vill ha liv och rörelse får det vid olika musikunderhållningsprogram, berättaraftnar och liknande. Mest livligt är det på Hovdala vid de stora helgeventen; som till exempel medeltidsdagarna och skördefesten.

Imorgon, lördag, startar för andra året Hovdaladelen, och den avslutande biten, av de nordiska mästerskapen i fälttävlan till häst. Samtidigt arrangeras en stor lantlivsmässa och det blir mycket aktiviteter inne på slottsområdet.

Så den som söker det lugna och fridfulla Hovdala ska nog vänta med besöket till efter helgen, medan den nyfikne och det minsta hästintresserade helt klart kommer att få ett riktigt eldorado i helgen.

Lördagen startar klockan 9.00 med den charmiga SugarCup-finalen. En riksomfattande tävling där 40 ryttare och finalister i ålder upp till 16 år; i två klasser, gör upp om vem som är Sveriges snyggast ridande och hoppande ponnyekipage. Vid prisutdelning klockan 12.00 fås svaret. Programmet fortsätter sedan med många punkter fram till stängningen klockan 18 på söndagen då åter lugnet och stillheten lägrar sig över Hovdala. Som absolut verkar kunna ha något för alla.

Text och foto: Lotta Persson

Johanna Rosengren, Hässleholm och väninnan Eva Thors Rudvall, Eslöv, älskar båda Hovdala. -Detta har Hässleholms kommun lyckats med, säger Johanna strålande och tillägger att miljön är underbar. -Det är harmoniskt och väldigt, väldigt skönt att gå runt här. Eva instämmer. – Det är som att vandra i en målning av prins Eugen, säger hon.
Slottet med omgivningar välkomnar till många aktiviteter.

Skånetrafikens taxi:
Första turen på morgonen avgår 8.40 och sista möjliga hemfärd är kl. 18.10. Alla dagar och fram till den 30 september. Telefonnumret för beställning är 0771 77 44 99.

Lokalbussen linje 3 till Tormestorp:
Då ska man stiga av på ändhållplatsen Spraglerödsvägen.

En enkelresa med båda alternativen kostar utan rabatter 25 kronor. 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se