torsjö live vers2

Stor frivilliginsats fångar in dumpade kattungar på Hovdalafält

Stor frivilliginsats fångar in dumpade kattungar på Hovdalafält

Här fångas första kattungen. Den tuffa terrängen gjorde infångandet svårt för Facebookvännerna, men Johanna fick den första ungen i sin hand.

På torsdagseftermiddagen upptäckte ett Hässleholmspar fem-sex kattungar som dumpats i närheten av Hovdala slott. Via Facebook drog de igång en hjälpinsats. En första kattunge togs om hand klockan 19.40 på torsdagskvällen. Infångandet av de återstående katterna pågår.

Robin Schölin med den svarta sopsäcken som katterna förmodligen fraktats i. Trasig och full med klösmärken hängde den uppe i ett träd.

Charly Vik och hennes sambo Robin Schölin körde från Hässleholm ut till Hovdala för att rasta sina två hundar. En liten grå kattunge vid vägkanten ändrade på de planerna.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Charly och Robin reagerade på att kattungen fanns där det inte finns hus i närheten och gick därför ur sin bil.

Den lilla kattungen sprang in i ett buskage. Där fanns fem-sex kattungar till. Charly och Robin hittade också en svart sopsäck upphängd i ett träd. Säcken var trasig och full av hål och klösmärken. Snabbt fattade de att kattungarna övergetts och troligen kommit till platsen i säcken. I sämsta fall hade säcken också hängts upp i trädet med kattungarna inuti.

Direkt bestämde de två sig för att försöka fånga in de små katterna och rädda dem. Men de skygga kattungarna spred sig ut i snåren runt Charly och Robin. Bestörta över hur någon kunnat vara så hjärtlös att överge kattungarna körde de hem med sina hundar. Efter inköp av lite kattmat och begav de sig tillbaka. Charly skrev också ett nödrop på sin Facebooksida och inlägget delades på en mer publik sida. Snabbt strömmade snälla hjälpare till. Både vänner och för Charly helt okända.

– Det var lite för många nyfikna ett tag, berättar Charly, men det lugnade sig.

Van katträddare hjälpte till

Carolin Söderberg, Charly Vik och Emilia Bokelund planerar och ringer in hjälpmedel. Kattfällor behövs.

Charlys vän Caroline Söderberg, som är en van katträddare, kom snabbt till platsen. Emilia Bokelund gav henne lift från Hässleholm ut till Hovdalaängen. Efter att ha läst om saken på Facebook hämtade hon upp den billösa Caroline som hon inte kände sedan tidigare.

En stor aktivitet rådde på torsdagskvällen bland stickiga buskar, brännässlor och hög ängsvegetation. I snårigheterna var de små katterna väldigt svårinfångade. Exakt hur många ungar det rör sig om vet ingen säkert. En katt ser ut att vara lite större än de andra säger flera av katträddarna – och kanske är det kattmamman.

Carolin Söderberg med sina erfarenheter och kontakt med Kattkommando Syd fungerade som en slags operationsgeneral och ledde jobbet med van hand. Hennes rundringning efter kattfällor gav till slut resultat. En sådan anlände, generöst utlånad av Linus Katteria i Finja; ett nu stängt katträddningscenter.

Carolin berättar att Kattkommando Syd är en hjälporganisation som tar hand om hemlösa katter; steriliserar, vaccinerar och märker dem. Och finner permanenta hem åt katterna.

Den första kattungen är trygg och får mat.
Den infångade lilla rädda kattungen redo att åka vidare till veterinär för kontroll.

– Det är en frivilligorganisation som lever på de bidrag som de får in från givare. Mer information och kontaktuppgifter finns på deras hemsida kks.nu, säger Caroline.

Insamlingsförsöken gav 19.40 det första resultatet. En livrädd och vasskload liten gråsvart unge kunde äntligen fås i säkerhet in i en av alla de kattboxar som strömmat till.

Johanna Olsson var den som lyckades fånga in den första och supersnabba kattungen, på bekostnad av några klös på sin högra hand.

En glad trio; från vänster: Johanna Olsson, Elias Sandberg och Sejla Kujundzic . Med kattungen Johanna fångat i boxen ska Sejla strax köra in till veterinärkoll i Hässleholm. Snart ska katten få bo hos Johanna och Elias.

Snabbt beslutade hon och pojkvännen Elias sig för att de adopterar kattungen.

För några timmar sedan satt de på en restaurang i Hässleholm och firade att de varit ett par i ett år. Efter en titt på Facebook och ett snabbt beslut är de nu snart tre som bor ihop hemma i Finja.

– Vi har ingen brådska hem, det är bättre katterna hittas, säger Elias Sandberg.

Sejla Kujundzic, Vinslöv, var på väg till stallet när hon också läste på Facebook. Även hon lät katträddning ta över och styrde också direkt kosan till Hovdala.

– De måste hittas. Det gjorde ont i hjärtat, säger Sejla.

Ted Lindstrand, Freya, Felix och Camilla Nilsson hade sett tre snabba kattungar pila förbi i snåren. -Vi har två kattungar hemma som vi har tagit hand om; de var också dumpade häromkring och blev våra för två år sedan, berättar Camilla.

Beslutsamt tog hon uppgiften att köra med kattboxen in till Hässleholm och djursjukhuset för att få Johannas och Elias lilla kattunge veterinärkollad.

Charly, Robin, Carolin, Selja, Johanna och Elias – och kanske några till, fortsätter nu att försöka fånga in de återstående katterna. Kattfällan laddades på torsdagskvällen med välsmakande mat. Djurvännerna har redan ordnat med nya hem till de herrelösa katterna. Nu hoppas de på att ungarna snabbt också kan fångas in.

Samtliga som deltog i katträddningen fördömer starkt hanteringen och alla uttrycker de en stor sorg.  Det är både avskyvärt grymt och olagligt att bete sig så här mot djur.

– Vi får alla hjälpas åt se till att det bättre tas ansvar för katter; detta är absolut inte okey, avslutar Charly.

Lotta Persson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se