torsjö live

Handslag med löfte om att göra fler delaktiga i EU-frågor

Handslag med löfte om att göra fler delaktiga i EU-frågor

Ett handslag för ökad delaktighet i EU gjordes i Hässleholm på torsdagseftermiddagen, från vänster EU-minister Ann Linde (S), kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M), Mätta Ivarsson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne, och Kent Mårtensson, ordförande i Kommunförbundet Skåne. Foto: Berit Önell

Många medborgare, och även politiker och tjänstemän, vet för lite om vad EU fattar beslut om och hur de kan få insyn i och påverka besluten. Det ska förändras genom utbildningsinsatser, enligt ett handslag mellan regeringen och Hässleholm kommun. EU-minister Ann Linde (S), Hässleholms kommunstyrelseordförande Pär Palmgren (M), Kommunförbundet Skånes ordförande Kent Mårtensson och Mätta Ivarsson (MP), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne, deltog i handslaget på torsdagseftermiddagen på Europaforum i Hässleholm.

Inte bara ett fototillfälle på Europaforum, utan en seriös satsning på utbildning och information.

Ann Linde betonade att handslaget inte bara fick bli ett fototillfälle på Europaforum.

– Det är viktigt att hålla i och att ha kontrollpunkter där man stämmer av hur det har blivit. Jag tänkte bjuda in alla kommuner som gjort handslag till en träff på Europadagen den 9 maj 2018 för att fråga hur det har gått. Det ska inte bli förhör, men uppmuntran, sa hon.

Vid samtalet som föregick handslaget förklarade Pär Palmgren att han tycker att det är viktigt att ta död på myter om EU.

– Det handlar inte bara om gurkor, lakritspipor och surströmming, sa han, men konstaterade att Hässleholm tack vare Europaforum bör ha ett informationsövertag jämfört med många andra kommuner.

Ann Linde betonade att det är särskilt viktigt att förbättra EU-kunskapen i skolorna. Hon berättade om elever som fick i uppdrag att göra filmer, en minut långa, om EU på Youtube.

– Det ledde till att de började diskutera varför vi är med i EU med mera. Processen var det viktiga, men det var jätteroligt att se filmerna också, allt ifrån seriösa försök att belysa EU:s historia till parodier på tv-serier.

Hon menade också att en orsak till okunskapen är dålig kommunikation mellan medborgare, EU och media.

– När vi ska besluta om något i riksdagen är det hela tiden på nyheterna och vi vet att det är på gång. När det beslutas i EU är det ofta vid en annan tidpunkt, inte när vi diskuterar frågan i Sverige, sa hon.

Hon gav kemikalieförbud i nappar som exempel.

– Det är en fråga som engagerat människor och som vi vill att EU ska sköta. Men hur ska vi påverka sådana beslut i EU?

Mätta Ivarsson förklarade att Region Skåne inte bara har ansvar för sjukvård och kollektivtrafik utan också ett regionalt utvecklingsansvar där EU-information ingår. Även hon konstaterade att det inte är så lätt att begripa var i processen det finns möjlighet att påverka ett EU-beslut.

– Och hur får vi veta att det är aktuellt?

Kent Mårtensson uppmanade till att försöka påverka.

– Det kan vi verkligen och vi kan bli bättre, sa han.

Han undrade om inte folk blivit lite mer engagerade i takt med att världen blivit lite stökigare. Yngre personer är enligt undersökningar också mycket mer positiva till EU.

– Det finns en trygghet i att vi är tillsammans i EU och här löser vi problem genom att prata, inte genom att använda vapen, sa Ann Linde.

Hon trodde inte att Balkankrigen på 1990-talet hade startat om de inblandade länderna varit med i EU.

– Stora frågor som fred och miljö förväntar vi oss att EU agerar i.

Mätta Ivarsson menade att det i orostider också finns en risk att nationalstaterna sluter sig.

– Det behövs en sammanhållningspolitik. Här i Skåne har vi fördelen att ha väldigt nära till en huvudstad som inte är vår. Vi måste se ett europeiskt perspektiv, sa hon.

Så sent som på onsdagen beslöt Hässleholms kommunstyrelse med omedelbar justering att godkänna de åtaganden som handslaget innebär. Det handlar om utbildning för politiker och tjänstemän via Svenska Institutet för Europapolitiska studier och att stärka allmänhetens kunskap och möjlighet till insyn och delaktighet genom fortsatt satsning på Europaforum och utveckling av grundkursen i EU-kunskap inför evenemanget. Regeringen å sin sida förbinder sig till åtgärder på fem punkter som alla handlar om bättre utbildning och information i EU-frågor. SD reserverade sig mot beslutet.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se