torsjö live vers2

Rödgröna vill rädda Parkvillan vid Hembygdsparken

Rödgröna vill rädda Parkvillan vid Hembygdsparken

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill rädda Parkvillan vid Hembygdsparken. Den andra omstridda villan, på Åkaregatan 9, tycker de ska rivas.

– Vi tycker att Parkvillan representerar en epok, säger nu Lars Olsson (C ), andre vice ordförande i tekniska nämnden, som tidigare var väldigt bestämd med att båda villorna måste rivas för att ge plats åt nya flerfamiljshus.

Den välkända Parkvillan, byggd kring 1920 som lärarbostad, är rivningshotad.

Förslaget att riva villorna för att bygga två tvåvåningshus med totalt ett 20-tal lägenheter har väckt debatt.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Inga politiska beslut har ännu fattats, men tjänstemännen gick efter dialog med ett fåtal politiker ut med en markanvisningstävling. Bidragen skulle vara inne i maj och den 12 september får tekniska nämnden ärendet på sitt bord. Redan nu har tjänstemännen, med mark- och exploateringschef Jakob Ruter i spetsen, förberett att Jakob Karlssons K-Fastigheter ska få köpa fastigheterna för totalt en miljon kronor, trots att det finns ett annat bud på tre miljoner kronor. Karlsson har också justerat förslaget efter kommunens önskemål.

Efter uppmärksamheten i media beslöt Moderaterna att verka för att bevara båda villorna. Kristdemokraterna gick istället ut och deklarerade att det var för mycket ”nostalgi och känsla” och att minst en villa måste rivas för att det behövs bostäder.

Både KD och C hänvisade till att detaljplanen ska följas. Lars Olsson tyckte i förra veckan också att de som protesterade var sent ute och att de skulle varit vakna ”från början”. Men detaljplanen är 70 år gammal, så det kan inte vara så många av debattörerna som var med när den antogs.

Lars Olsson (C ) vill nu rädda Parkvillan efter ett gemensamt beslut i den rödgröna gruppen. Han har tidigare försvarat förslaget att riva båda villorna, men hävdade i en paus i Europaforum att han inte ändrat sig. Foto: Urban Önell

Lars Olsson har nu tvingats backa. Han säger dock till Frilagt att han inte ändrat sig.

Frilagt söker oppositionsrådet Lena Wallentheim för en kommentar. I en paus i Europaforum på kulturhuset hänvisar hon till Lars Olsson som dock försöker smita undan med hänvisning till att han redan uttalat sig (i Norra Skåne). Frilagt tvingas springa efter honom nerför trappan i kulturhuset för att få svar på frågor om villorna.

– Vi har diskuterat det i den rödgröna gruppen i flera omgångar och bestämt det här. Man kan alltid ändra sig, men jag har inte ändrat mig. Jag har accepterat beslutet i gruppen efter diskussion, säger han.

Han förklarar att den andra villan måste rivas eftersom den är i sämre skick och det behövs lägenheter.

– Vi får göra den eftergiften. Den villan är dessutom byggd utanför byggrätten, säger Lars Olsson innan han tar hissen till parkeringsgaraget.

I och med de rödgrönas ställningstagande kan Parkvillan betraktas som räddad eftersom de rödgröna är i majoritet i tekniska nämndens arbetsutskott som har mandat att besluta i frågan.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se