torsjö live vers2

Ingvar Albihn får kommunens kulturpris

Ingvar Albihn får kommunens kulturpris

Ingvar Albihn får årets kulturpris.

Kommunens kulturpris går i år till Ingvar Albihn, kyrkomusiker i Tyringe, ledare för Hesslekören med mera.

– Det känns jättebra, väldigt hedrande. Men det var inte väntat. Det har varit andra år när jag varit mer aktiv i stan än på sista tiden, men det handlar kanske om lång och trogen tjänst, kommenterar han.

Kulturpriset är på 20 000 kronor. Bildjournalisten Sofia Åström får årets kulturstipendium på 30 000 kronor.

Sofia Åström praktiserar som dokumentärfotograf för en organisation som jobbar för barn med funktionsvariationers rättigheter i Moldavien. Hon vill ”ta världen till Hässleholm” genom ett utställningsprojekt som lyfter viktiga frågor.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ingvar Albihn får kulturpriset med följande motivering: ”Med stor framgång har han dirigerat Hesslekören i många år och varit med om att leda det spännande mångfaldsprojektet Integrationskören. På ett förtjänstfullt sätt har han bidragit till att sprida musikens budskap och sätta Hässleholm på kartan i körsammanhang”.

Ingvar Albihn har lett välkända Hesslekören i 24 år. Kören startade inom studieförbundet ABF på initiativ av dåvarande kulturnämndens ordförande Anders Åström (S).

– Jag var inte så glad för den politiska kopplingen, även om den inte hade med sången att göra. 1995 bildade vi en självständig förening för kören, berättar Ingvar Albihn.

Körens första stora konsert hölls i Linnéskolans aula tillsammans med Ingvars kyrkokörer och med Ingmar Nordström som dragplåster.

Hesslekören har både jukonsert och vårkonsert varje år, här julkonserten 2015 med Sofia S Albihn som solist. Foto: Urban Önell

När kulturhuset invigdes 2000 medverkade Hesslekören i en av invigningskonserterna tillsammans med Karin Glennmark. Från och med 2001 har kören haft årliga välbesökta vår- och julkonserter i kulturhuset, med undantag för 2012 då kommunen avbokade för att ge plats för musikalen Allt eller inget. Ett agerande som kommunen fick mycket kritik för.

– Jag har inget emot musikal, tvärtom. Förbittringen berodde på att vi blev avbokade, säger Ingvar.

Han har också hållit i många andra konserter och körprojekt. Under fem år i början på 2000-talet ledde han Hässleholms kulturhuskör med körsångare från hela kommunen och flera kända gästartister.

– Det var rätt mycket jobb för en enda helg, så efter fem år fick det räcka. Men nu har det höjts röster för att återuppta kulturhuskören. Vi får se. Visst var det jättekul, 130 sångare och hela läktaren från blå salongen blev körtrappa på röda salongens scen, berättar han.

Han tycker om att att arbeta i projektform.

– På det sättet fångar vi upp fler som kanske inte vet om körsång är något för dem. De får chans att testa. Men svårighetsgraden får sänkas för en begränsad tid.

Så var det även med mångfaldsprojektet Integrationskören som han ledde i Tyringe förra hösten, tillsammans med Anna Wanselius, saxofonist, flöjtist med mera, som han samarbetat mycket med. Kyrkan stod bakom projektet tillsammans med Byalaget och Röda Korset.

– Då hade det kommit jättemånga nyanlända till Tyringe. Första gången vi övade kom 40 personer, ungefär hälften nyanlända och hälften Tyringebor. Folk applåderade och klappade takten. Det var jättekul även för de svenskar som var med, berättar Ingvar Albihn.

Kören övade bara tre gånger och framträdde sedan på en allsångskväl och i ett program i Radio Kristianstad.

– Det var rätt vågat. Vi sjöng något på svenska och något på engelska. Man fick prova sig fram. Bäst gick det när de som inte kunde språket fick tralla.

Ett nytt försök i våras gick inte alls eftersom de flesta asylsökande då hade flyttat från Tyringe.

Ingvar tyckte att det blev ett väldigt lyckat projekt den tid det var.

– Det var jättekul. Jag fick släppa på det musikaliska pedanteri som jag ofta jobbar med. Här var det bara sångarglädje.

I Hesslekören däremot finslipas detaljerna.

– Vi börjar öva inför julkonserten i september, varje måndag plus att alla övar hemma. Då finns det större möjligheter att ta ut svängarna, säger Ingvar.

Men heltidsjobbet som kantor i Tyringe pastorat tar hans mesta tid. Under terminerna handlar det mycket om Tyringe kyrkokör och Röke kör. Under sommaren är han ofta ute och spelar, bland annat har han turnerat över hela landet med tre kända operasångare, Pavarotti singers. Han är pianist åt Jessie Johansson och givetvis även åt dottern Sofia som nu går på Musikhögskolan.

Han tycker att det är just omväxlingen och de olika faserna som gör jobbet roligt.

I år blir det två julkonserter i Hesslekörens egen regi, den 16 och 17 december. Tidigare har ofta företag köpt en av konserterna till personal eller kunder. Alla biljetter säljs nu till samma pris och villkor via Turistbyrån. Årets gästsolister är Sofia S Albihn och Jessie Johansson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se