torsjö live

Uppskattat meröppet på Vinslövs bibliotek

Uppskattat meröppet på Vinslövs bibliotek

Vinslövs bibliotek är kommunens första att öppna upp för besök också utanför ordinarie öppettider. Genom att teckna ett meröppetavtal går det nu att få tillgång till biblioteket ytterligare 58 timmar per vecka. Alla som fyllt 18 år och har ett giltigt lånekort kan teckna avtal.

Mellan klockan 10 och 21 alla veckans dagar öppnar en inloggning med bibliotekskortet upp om dörren är låst. 19 timmars ordinarie öppet blir till 77 timmars tillgänglighet.

Annette Marcus, biblioteksassistent, demonstrerar den nya inloggningstekniken som alla veckans dagar och mellan 10-21 ger låntagare tillgång till Vinslövs bibliotek utöver ordinarie öppettider.

Sedan den 23 september pågår ett test med meröppet på biblioteket i Vinslöv. En idé som funnits länge är nu verklighet. Att förverkligandet dröjt har framförallt berott på brist på pengar för inköp av inloggningssystem. En sänkning av priset på elektroniken, i takt med att allt fler bibliotek nappat på systemet, har gjort att bibliotekschef Anette Mjöberg i år kunde ta beslutet att låta Vinslövs bibliotek få bli först i kommunen med att testa att ha meröppet.

– Det är redan en succé, säger Anette Mjöberg nöjt.

Konceptet meröpppet – det vill säga att låntagare genom en personlig inloggning släpps in utanför ordinarie öppettider – startade i Danmark. 2009 nåddes Skåne när Veberöd, som första bibliotek i Sverige, införde tekniken. Ett 60-tal meröppna bibliotek finns nu runt om i landet; många ligger i Skåne.

Annika Toft, filialansvarig bibliotekarie och Anette Marcus, biblioteksassistent, är lika nöjda som sin chef över att meröppet nått Vinslöv. De ser egentligen bara fördelar. En oro för skadegörelse, eller missbruk av förtroendet att få vistas i biblioteket utan personal närvarande, har de förstås stött på.

Annette Marcus, till vänster, och Annika Toft, filialansvarig bibliotekarie, i bibliotekets läs- och utställningsrum. – Vi är så glada att nu kunna erbjuda så många fler öppettimmar och möjligheter att besöka oss, säger de båda.

– Men jag brukar lugna den orolige. Vi känner våra låntagare och den som skriver på kontraktet vet vad som gäller. Än så länge har vi bara positiva erfarenheter, säger Anette Marcus.

Som lätt skrattande berättar att hon vid kontraktsskrivning brukar vara lite föräldrasträng och väldigt tydlig med vad som gäller.

– Det är ett personligt ansvar och ett förtroende vi avtalar om. Ingen obehörig får släppas in och den som tar med sig någon ansvarar personligen för att den eller de också sköter sig, säger Anette Marcus.

Ett drygt 70-tal meravtal är än så länge tecknade. Den pin-kod låntagaren använder vid boklån är koden som används vid inloggning. Lånekortet dras först i en box som sitter på väggen vid ytterdörren. Enkelt och smidigt.

Viss del av den meröppna tiden finns personal ändå på plats inne i biblioteket. Det är de timmar när personalen jobbar med inre arbete och förberedelser. Då ska personalen inte störas och de meröppna kunderna förväntas klara sig själva – precis som om de varit ensamma. Ett högtalarsystem annonserar tydligt ut för låntagaren när biblioteket växlar mellan öppet och meröppet. Systemet manar också på kvällen när det är dags att lämna för att biblioteket stänger.

I bibliotekets lokaler pågår ofta utställningar. Just nu är det Vinslövs Fotoklubb som ställer ut. Än så länge har bibliotekspersonalen inte mötts av att någon utställare tvekat inför meröppet. Men tiden får utvisa om det fungerar för alla.

Bibliotekschef Anette Mjöberg, här i Hässleholms bibliotekslokaler, är mycket glad åt att mertidssatsningen redan blivit en framgång.

Bibliotekschef Anette Mjöberg har en förståelse för att utställare skulle kunna tveka och tänker försöka följa upp och utvärdera både plus och minus som projektet för med sig. Exakt hur meröppetprojektet ska utvärderas är idag inte helt klart, men att det ska ske om ett år är beslutat.

Det finns idag ingen planering för om fler av kommunens bibliotek ska bli meröppna. Men en tydlig öppenhet för att fler ska få följa efter verkar det finnas. Enligt bibliotekschefen införs konceptet – av erfarenhet och medvetet – främst på filialbibliotek där personalen ofta väl känner sina låntagare och där det också finns en större social kontroll.

En entusiastisk Annika Toft, filialens bibliotikarie, har idag bara gott att berätta om den nya självbetjäningsmetoden.

– Vi är så glada att biblioteket kan utnyttjas mer och på ett bra sätt. Våra låntagare behöver inte hålla reda på våra öppettider och förskolorna kan nu komma precis när de vill, framhåller hon.

Och hon skissar fler fördelar. En barnfamilj kan komma på förbi på helgen och spela spel eller låna en film. Den som beställt en kursbok kan hämta ut den när det passar. Den stressade kan hinna varva ner och läsa tidningen i lugn och ro på kvällskvisten. Eller titta in för att låna dator och använda det fria nätet.

– Det är fantastiskt bra med meröppet, ler Annika Toft ikapp med Anette Marcus; som båda hoppas att Vinslövsbiblioteket ska kännas som ett extra vardagsrum för många.

Text och foto: Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se