logga-ligg-tjock

Polisen varnar företagare för bedrägliga brev

Polisen varnar företagare för bedrägliga brev

Företagare i Skåne har i dagarna fått brev som är försåtligt lika försändelser från myndigheter med uppmaningar att fylla i blanketter.

– Det ser väldigt seriöst ut. Risken är att folk snabbt fyller i utan att läsa det finstilta, säger en företagare till Frilagt.

Men den som svarar på enkätundersökningen från ”Företagsopinion” förbinder sig till ett annonsavtal på två år till en kostnad av 6 395 kronor per år.

Försändelsen från Företagsopinion ser bedrägligt formell ut. Den som svarar fastnar i ett kostsamt avtal. Foto: Berit Önell

Det genomskinliga plastkuvertet innehåller portofritt svarskuvert och en blankett med rubriken Propå 2017 och underrubrik om arbetsmarknad, migration och invandring. Frågorna som ställs gäller om företagaren kan tänka sig att erbjuda jobb till nyanlända och andra invandrare utifrån de fyra olika ersättningsformerna instegsjobb, nystartsjobb, traineejobb och arbetspraktik

Företagsopinion har adress i Tallinn, Estland.

Polisen fick information om breven i förra veckan.

– Allmänheten ville göra oss uppmärksamma på det här, berättar Lina Isaksson Funke, polisens mediechef i region syd.

Polisen fick också bilder på brevet från Företagsopinion och även på ett liknande från Bolagsupplysningen, ett företag som polisen flera gånger tidigare varnat för. Den blanketten påminner om Skatteverkets. Med stor text sägs ”Dags att komplettera”. Den som svarar fastnar i ett mycket kostsamt avtal som dessutom är svårt att säga upp.

Polisen publicerade först varningar på sina Facebooksidor.

– I kommentarerna såg vi sedan att företagare i vissa fall också betalat, säger Lina Isaksson Funke.

Därför gick polisen på måndagen också ut med en varning på sin hemsida.

– Vi gör det i rent förebyggande syfte. Det viktigaste är att informera för att förhindra att folk går på det här, säger Lina Isaksson Funke.

Polisanmälningar om försök till bedrägeri har gjorts, hur många gick inte att få fram på måndagen.

Polisen uppmanar den som får ett brev av det här slaget att slänga det. Den som redan skrivit på och skickat in kan bestrida den kommande fakturan och hänvisa till att avtalet är bedrägligt tillkommet. Anvisningar finns på www.bestrid.nu

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se