torsjö live vers2

Evas bilder fångar ögonblicken

Evas bilder fångar ögonblicken

Eva Sandström ställer ut sina ögonblicksbilder hos Gunnel Götesdotter i Bjärnum. Foto: Urban Önell

Fångade ögonblick. Det är vad Tyringefotografen Eva Sandström samlat till en fotoutställning på Ateljé Götesdotter i Bjärnum. Under lördagen var det vernissage. Senast det begav sig var 2013, på samma ort och ställe.

Fasad i Möckmühl i södra Tyskland. Foto: Eva Sandström

Eva är nyfiken betraktare av det till synes enkla och vardagliga. Det kan vara en humla, en fjäril eller en tulpan i den egna trädgården. Naturbilder från Skåne samsas med stadsbilder. De senare kan vara hämtade från Stockholm, den tyska medeltidsstaden Möckmühl, eller franska Perpignan nära den spanska gränsen. De två sistnämnda är två smultronställen som Eva och hennes make Stefan sökt sig till ett flertal gånger.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Skyltar och arkitektur är två favoritmotiv som Eva ofta återkommer till. En serie bilder visar semesterfirare vid Medelhavets strand. Frågan är vad som rör sig i dessa människors tankar?

– Bilder får gärna väcka funderingar, betraktaren kan tolka det man ser som man själv vill, säger Eva.

– Ögonblick kan vara allt ifrån brutala till vackra och orörda, säger Eva, samtidigt som vi betraktar hennes bild av en skogsväg. Den är tagen nära hemmet utanför Tyringe. Snön har brett ut sitt vita täcke över vägen, och ännu har vare sig någon fot eller bil hunnit lämna några spår efter sig. Ett ögonblick senare hade det varit försent att ta samma bild.

Amiralfjäril i Skåne. Foto: Eva Sandström

Fotograferat har Eva gjort sedan hon var tio år. Då med en analog pocketkamera av enklaste slag. Numera är det digitalt för hela slanten. Kopieringen av hennes bilder sköter ett proffslabb, oavsett om bilderna är svartvita eller i färg, framtagna på konventionellt papper eller på canvasbakgrund. Det innebär inte att det bara är att bara trycka på en knapp och beställa. Bakom Evas utställningsbilder ligger många timmars arbete av bildbehandling i datorn.

Fotointresset delar Eva med maken Stefan Sandström som är pressfotograf, numera egen företagare, tidigare anställd av Norra Skåne. Under fem år gick Eva som lärling med honom som handledare, och fick på så vis många av sina bilder publicerade i tidningen. En bok som beskriver Hässleholms kommuns alla kyrkor – med Evas bilder – kom också till under den tiden. Det är annars inom vården som Eva arbetat under de flesta av sina yrkesverksamma år.

Utställningen på ateljé Götesdotter finns att beskåda fram till och med den 29 oktober. Öppettiderna på galleriet är fredagar till söndagar klockan 13-16.

För den som önskar kontakt med Eva går det att nå henne via hennes hemsida: www.evasfoto.nu

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se