torsjö live vers2

Populärt men tjejfattigt LAN i 48 timmar

Populärt men tjejfattigt LAN i 48 timmar

Ett 50-tal ungdomar inledde höstlovet med 48 timmar av datorspel tillsammans med likasinnade.

Ett drygt 50-tal ungdomar från tio år samlades i helgen i T4-matsalen till ett 48-timmars LAN. Ett sätt att träffa likasinnade, spela och ha kul – både IRL (i riktiga livet) och i cyberrymden. En utmärkt start på höstlovet tyckte deltagande ungdomar. Nästa gång hoppas arrangören Markanhuset på fler deltagande tjejer.

Kompisarna Alicia Lundberg och Alma Strandman trivs på LANet. För Alma var det första gången, medan Alicia var på sitt andra. De kommer att gå på fler.
– Kul att få sitta uppe, träffa folk och få spela. Tjejer är bättre än killar, skrattar de båda lite kaxigt.

För den oinvigde: ett LAN är en samling dit deltagarna kommer med sin datorutrustning och kopplar upp sig i ett gemensamt nätverk för att spela och kommunicera. LAN, Lokal Area Network, kallas det fortfarande trots att internet tagit över – från början var det små lokala nätverk som skapades.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

För 150 kronor erbjöd Markan frukostbuffé, logi och LAN . Med start klockan sex på fredagskvällen och med slut samma tid på söndagen blev det egentligen 49 timmars nätlycka. Vintertiden tillförde en bonustimme.

Andrew Paul Price, ordförande i nätverket Cooldown som är medarrangör, är årets LAN-general. Han är en garvad LAN-ledare med erfarenhet av att ha drivit minst ett LAN varannan månad under de senaste sex åren.

Erfarenheten sattes direkt på prov när helgen inte startade riktigt som förväntat. En överbelastning gav strömlöshet och lite kaos. En halvtimme och flera rådiga beslut senare var situationen löst. LAN-ledningen kunde slappna av och förväntansfulla deltagare kunde börja spela.

Cooldown har alltid minst tre vuxna vakna som håller koll och ansvarar för ordningen. Föräldrar och deltagare ska kunna känna sig helt trygga. Till hjälp finns det tydliga regler, exempelvis om att olämpliga hemsidor inte får besökas och att deltagarna måste meddela när de lämnar lokalen och när de återkommer.

Andrew Paul Price; en nöjd LAN-general, här på plats i T4-matsalen. – Förutom ett inledande elproblem har allt fungerat utmärkt, säger han.

Andrew har ledarerfarenhet av att ungdomar på andra LAN har testat att bryta mot reglerna. En sovande deltagares Facebook-konto fick lite oönskade saker upplagda. Det blev mer än ett allvarligt samtal om det gjorda och de inblandade lärde sig mycket ur det dumma tilltaget. Det tog lite tid att eliminera det som gjorts, men det slutade väl för alla.

– De fick se hur vi reagerade på det och det spred sig – så efter det har vi inte haft fler problem, säger Andrew Paul Price.

Att lära sig umgås på ett bra sätt på nätet är viktigt. Cyberbrottsligheten ökar tyvärr fortfarande och det gäller att vara klok. Andrew Paul Price har en nykter syn på nätet. Han konstaterar att det finns de som fuskar i spel och stjäl lösenord. Datakapning och virusimport är andra hot.

– Öppna aldrig länkar från en hemsida du inte känner igen. Om det finns en länk i ett mail – håll alltid först musen över länken och läs noga i den ruta som kommer upp. Ser det konstigt ut? Öppna inte utan kasta som skräp, säger Andrew, som ett viktigt råd.

Hannes Sandberg är på plats med sin laptop på sitt tredje Markan-LAN. Han tycker att det är bättre i år – med större plats att röra sig på.

Att söka efter vem som sänt en falsk länk via e-post fungerar ofta dåligt – men om det kommer falsk e-post från någon du känner är det bra att varna denne. Det rör sig ofta om att kompisens lösenord är kapat eller att ha fått virus i sin dator.

– Ha alltid ditt antivirusprogram uppdaterat. Det är det absolut mest viktiga för att skydda sig, säger Andrew.

– Och de flesta är på nätet för att ha kul, säger Andrew hoppfullt positivt och pekar ut i den stora salen:

– De flesta vill bara få spela på datorn och ändå kunna vara social – som här, ler han.

Alicia Lundberg och Alma Strandman skriver under på det. De håller just på att spela CS GO.

– Vi tycker att det är jättekul att vara på LAN och träffa nya människor och vi kommer gärna igen, säger de båda.

Andrew understryker att tjejer verkligen är välkomna. Endast tre kom i år, men arrangören vill satsa på att ändra på den ojämna fördelningen.

Bröderna Hayan (till vänster) och Hadi Muhisen trivs utmärkt på sitt första LAN – som säkert inte är det sista. FIFA, Rocketleague och Minecraft är några av de spel Hayan testat. Och så CS GO – som verkar vara det ”alla” spelar just nu.

Andrew är väl medveten om att det finns en grabbighet i spelvärlden, men hoppas att den snart är borta.

– Tjejer är lika duktiga på att spela och de är självklart precis lika välkomna, säger han.

Hannes Sandberg är på sitt tredje Markan-LAN. Han tycker att det är bättre i år – med större plats att röra sig på. Gemenskapen och möjligheten att kunna köra spel med fler – som han inte annars hade klarat av att få till hemma – motiverar honom. Att träffa nya kompisar är också ett skäl att delta.

Bröderna Hayan och Hadi Muhisen trivs också utmärkt. Det är deras första LAN – men säkert inte det sista. FIFA, Rocketleague och Minecraft är några av de spel Hayan testat. Och CS GO – som verkar vara det alla spelar just nu. Tre nya kompisar har han hunnit träffa och är redan nöjd.

– Kom med på LAN – det är jättekul, säger Hayan.

Text och foto: Lotta Persson

Bröderna Max (till vänster) och Felix Bengtsson har varit på flera LAN tidigare. Felix har också hjälpt till några gånger. – Kul att så många kom i år. Ett LAN är mer än att bara spela, ler de båda och menar att träffa nya kompisar är en minst lika viktig del.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se