torsjö live

Bilar sprängda i Hässleholm – kopplingar till skjutningen i Hembygdsparken

Bilar sprängda i Hässleholm – kopplingar till skjutningen i Hembygdsparken

Den sprängskadade bilen på Fredentorpsgatan kunde bärgas när polisens tekniker var klara med sina undersökningar. Foto: Lotta Persson

Två personbilar sprängdes under natten till onsdagen i Hässleholm, en på Bäckstigen och en på Fredentorpsgatan. Polisen misstänker att dåden har samband med mordförsöket i juli då en man blev skjuten i Hembygdsparken. Sprängningarna rubriceras i nuläget som mordbrand och övergrepp i rättssak.

Båda de personer som brukar disponera bilarna har, enligt Frilagts källor, lämnat uppgifter till polisen om skottdramat.

Polisen kommer att vara på plats med en husbil vid Fredentorpsgatan klockan 15-20 idag för att ta emot tips från allmänheten.

Båda bilarna stod parkerade nära bostadshus när sprängladdningarna detonerade, här på Fredentorpsgatan. Foto; Lotta Persson

Efter att allmänheten reagerat på en kraftig smäll och rökutveckling från en bil larmades polis och räddningstjänst till Fredentorpsgatan nära Grönängsplan klockan 23.02 på tisdagskvällen. Motorhuven på bilen var skadad. Polisen spärrade av området och nationella bombskyddet kallades in.

Klockan 00.44 kom larm om en liknande händelse på Bäckstigen, i villaområdet Ekedal vid Ljungdala. Denna bil stod i brand och hela motorhuven var borta. Bombskyddet kallades även till Bäckvägen.

Båda bilarna stod nära bostadshus när sprängladdningarna detonerade.

– Vi ser ett samband med händelsen i Hembygdsparken i somras, säger polisens förundersökningsledare Anders Svenson till Frilagt.

Han förklarar att han varken vill eller kan berätta i detalj om motivet till sprängningarna, men att det är detta samband som ger brottsrubriceringen övergrepp i rättssak.

Bilen på Bäckstigen stod på garageuppfarten till en villa när den fick motorhuven bortsprängd.

– Rubriceringen används för händelser där man försöker skrämma någon till tystnad eller förhindra polisanmälan, att någon vittnar i rättegång och liknande, säger Anders Svenson.

Tre personer sitter nu häktade för inblandning i skottdramat i Hembygdsparken.

Polisen vill gärna ha kontakt med personer som gjort iakttagelser i samband med händelserna i natt.

– Många har säkert hört smällarna. Vi hoppas att de som som sett bilar i närheten eller gjort andra iakttagelser vill höra av sig. Kanske har närboende tittat ut genom fönstret och sett en bil i hög hastighet. Ännu bättre är det om man kan uppge färg, bilmodell eller till och med registreringsnummer, säger Anders Svenson.

Den som har uppgifter att lämna kan ringa 114 14 och säga att det gäller sprängningarna i Hässleholm.

Bombteknikerna har under natten gjort sin undersökning av bilarna, bland annat för att ta reda på vad sprängämnet kan ha bestått av. Andra tekniker undersöker under dagen brottsplatserna i jakt på spår av annat slag.

Anders Svenson konstaterar att det handlar om grövre brottslighet med skjutningar och sprängdåd, men tycker inte att allmänheten i Hässleholm behöver känna oro.

– De riktar inte sig mot gemene man. Men det här finns i samhällsbilden idag, inte bara i storstäderna, säger han.

Under onsdagen har polisen knackat dörr hos grannarna på Ekedalsområdet. Klockan 15-20 är polisens husbil på plats vid Fredentorpsgatan. Där har närboende och andra intresserade samlats även tidigare under dagen.

Ingen människa skadades i samband med sprängningarna.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se