logga-ligg-tjock

IP-Only satsar på fiber på Hässleholms landsbygd

IP-Only satsar på fiber på Hässleholms landsbygd

IP-Only är tillbaka och höll på onsdagen informationsmöte i Hörjagården om sin landsbygdssatsning. Foto: Berit Önell

IP-Only, fiberföretaget som anmälde Hässleholms kommun till Konkurrensverket efter att inte ha fått grävtillstånd, är tillbaka och satsar nu på landsbygden. 2 600 hushåll erbjuds fiberinstallation till rabatterat pris.

Företaget lovar att enbart gräva på privat mark denna gång.

– Vi kommer att ta omvägar för att slippa kommunal mark, berättade Marcus Ulvefeldt när det första informationsmötet av sju hölls i Hörjagården på onsdagskvällen.

Kommunens fibersamordnare Pernilla Rydmark säger att kommunens utbyggnadsplan ska uppdateras i samband med budgetprocessen. Det kommunala projektet har dock blivit betydligt dyrare än beräknat. Nu krävs dubbelt så stort rörelsekapital, totalt 380 miljoner kronor.

Marcus Ulvefeldt informerade om IP-Onlys erbjudande till fiberkunder på landsbygden – där företaget slipper gräva på kommunal mark

IP-Only är ett stort företag med stamnät mellan de fyra nordiska huvudstäderna och många stora företag anslutna till sitt fibernät.

– Vi håller med regeringen om vikten av privata aktörer för att kunna bygga ut fibernätet till så många som möjligt och därmed göra alla delaktiga i det digitala samhället. Därför har IP-Only ambitionen att investera sju miljarder kronor på utbyggnaden av fiber på landsbygden. Hässleholms landsbygd blir en del av detta, säger JC Svensson, regionchef syd på IP-Only, i ett pressmeddelande.

Inbjudan har gått ut till fastighetsägare inom de aktuella områdena på ren landsbygd runt om i kommunen. Mötesdeltagarna i Hörja kom också från olika håll.

Marcus Ulvefeldt förklarade att priset för installationen blir 17 015 kronor för kunder som tecknar sig för bredbandstjänster hos Boxer eller Com Hem och utnyttjar både rut- och rotavdrag. Med något av de andra drygt 20 tjänsteföretagen blir priset 22 015 kronor. Sista dag för kampanjpriset är redan den 30 november. Företagsanslutning kostar 19 900 kronor.

Minst 50 procents anslutning i ett område krävs för att det ska bli fiberutbyggnad.

Frågorna från mötesdeltagarna var många och en viss skepsis var tydlig.

– Hur ska ni få 50 procents anslutning här, när det är fler danska stugägare än fast boende?

– Vad händer om vi tecknar oss hos er och tackar nej till kommunens fiber och sedan bygger ni inte?

Ett svar var att anslutningsgraden inte gäller en liten by med tio hus utan ett större område vars gränser också kan förändras utifrån var de intresserade finns. Om det inte blir ett byggbeslut inom sex månader har kunden rätt att bryta avtalet utan kostnad. Den som vill hoppa av innan byggbeslut är fattat får betala en avgift på 4 900 kronor.

IP-Only lovar att alla intresserade inom de berörda områdena ska ha fiber inom två år.

Efter ett stort antal frågor om vilka områden som gällde visade IP-Only en karta. Där fanns inritat bland annat landsbygd öster, väster och sydväst om Hörja, norr och nordväst om Hässleholm, kring Mala, Bjärnum och Stoby, söder om Hästveda, kring Vinslöv och Tjörnarp samt norr om Sösdala.

Kommunen erbjuder villafiber för 19 900 kronor och har lovat bygga ut på hela landsbygden, men vill gärna samarbeta med byalag eller andra föreningar.

– Vi kan konkurrera med priset, säger Pernilla Rydmark.

Kommunens fibersamordnare Pernilla Rydmark anser att kommunens fiber står sig väl i konkurrensen.

Den som beställer fiber av kommunen kan dock inte utnyttja rut- och rotavdrag och har inte heller möjlighet att välja tjänster som ger 5 000 kronor i rabatt.

– Men IP-Onlys kunder binder sig till annat också, säger Pernilla Rydmark.

Hon menar bland annat att det blir dyrt för den som vill bryta avtalet med IP Only. Den som bryter avtalet med kommunen kommer undan med mellan 1 500 och 2 000 kronor i administrativ avgift.

Enligt Pernilla Rydmark kostar det i verkligheten mellan 30 000 och 50 000 kronor att installera fiber i en bostad på landsbygden. Både kommunen och IP-Only gör alltså förlustaffärer, åtminstone på kort sikt, i sin kamp om kunderna.

– Ja, så är det för alla. Men vi bygger för framtiden. Kunderna kommer att fortsätta konsumera under lång tid. De betalar tillbaka på 20 år. Men 2020 har vi troligen ett antal fastigheter som inget privat företag vill ansluta för att de ligger otillgängligt, säger Pernilla Rydmark.

Kommunens fiberprojekt klarar sig inte med de 190 miljoner kronor i rörelsekapital som kommunfullmäktige beslutade om för mindre än ett år sedan. Fiberavdelningen begär nu ytterligare 190 miljoner, alltså totalt 380 miljoner kronor. Meningen är att pengarna ska investeras för att sedan komma tillbaka när fibernätet ger intäkter.

Varför behövs det så mycket mer pengar?

– Vi räknade inte med konkurrensen genom samförläggningen som skett med Skanova, säger Pernilla Rydmark.

Men det blev väl klart förra sommaren, före förra årets budgetbeslut?

– Nej, hur stort ytterligare behov av rörelsekapital det skulle bli var inte klart då, säger Pernilla Rydmark.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se