torsjö live vers2

Ännu en bilbrand kopplad till skjutningen i Hembygdsparken

Ännu en bilbrand kopplad till skjutningen i Hembygdsparken

Bilen stacks i brand bara en meter från en byggnad som är förbunden med ett flerfamiljshus på Verkstadsgatan. Foto: Lotta Persson

Natten till torsdagen brann ännu en bil i Hässleholm med det troliga syftet att påverka personer som lämnat uppgifter till polisen om skjutningen i Hembygdsparken i somras. Denna gång var det ingen explosion, men polisen har inlett förundersökning om skadegörelse och övergrepp i rättssak.

I förra veckan sprängdes tre bilar, alla med hjälp av så kallade bangers, enligt polisen jämförbara med mindre handgranater. Samtliga drabbade bilägare har närstående som lämnat uppgifter till polisen om skottdramat i Hembygdsparken.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den nu utbrända bilen stod på en parkering bara en meter från en byggnad som är förbunden med ett flerfamiljshus på Verkstadsgatan. Brottsrubriceringen är dock inte mordbrand, vilket den hade varit om polisens bedömning hade varit att det fanns spridningsrisk till bostadshus.

Bilägarens son släpptes nyligen efter att ha suttit häktad i fyra månader för mordförsöket i Hembygdsparken.

Larmet om bilbranden kom vid ettiden på natten. Vittnen berättar att ett stort polisuppbåd och räddningstjänst kom till platsen och Viaduktgatan strax intill var under en tid avstängd.

Brandmännen släckte av säkerhetsskäl branden med skum via en längre slang för att kunna hålla sig på avstånd.

– Uppringaren hade hört två smällar inifrån bilen och med tanke på de tidigare bilsprängningarna var brandmännen lite försiktiga och gick inte för nära, förklarar räddningsledare Anders Lang som dock inte själv var på platsen.

Rutan i en av bilens passagerardörrar var krossad och det brann inne i kupén. Anders Lang har fått uppgiften att branden inte var kraftig när räddningstjänsten kom fram.

Men polisens förundersökningsledare Anders Svenson, som även utreder förra veckans sprängningar, gör utifrån bilderna på bilen bedömningen att det brunnit rejält.

Han vill inte bekräfta att den senaste branden har samband med skjutningen i Hembygdsparken utan bara med ”andra ärenden”.

– Jag fick kritik för att vi gick ut med sådana uppgifter i förra veckan. Det gjorde vi för att det ändå blivit känt, säger han.

Denna gång ändrar han sig dock inte, trots att Frilagt träffat den 19-årige man som släpptes ur häktet för två veckor sedan.

Anders Svenson har inte heller några uppgifter om den tekniska undersökningen som gjordes redan under natten.

– Jag har inte fått protokollet ännu. Men tillvägagångssättet är inte samma som vid de andra bilbränderna, säger han.

Dock säger han att det är klarlagt att även denna brand är anlagd.

Ingen människa kom till skada i bilbranden.

Polisen vill gärna ha in fler vittnesuppgifter även till denna brand.

19-åringen är starkt kritisk till polisens arbete kring skjutningen i Hembygdsparken. Han vill hälsa att ”polisen är skit”.

Han anser att han suttit häktad i fyra månader utan grund och hävdar att han hade alibi för tidpunkten, något som polis och åklagare till slut trodde på.

– Jag fick be dem att kolla om det fanns någon kamera som visade att jag inte ljög, säger han.

Han tycker inte att något i utredningen gjorts rätt.

– Hade polisen gjort sitt jobb så hade vi inte behövt stå här idag, säger han.

För några veckor sedan brann en av grannarnas bil. Den var av samma modell och färg som en bil som 19-åringens pappa ägde tills igår. Han misstänker därför att gärningsmännen vid det tillfället kan ha bränt fel bil.

Berit Önell
Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se