torsjö live vers2

Polisen tittar på tidigare bilbrand

Polisen tittar på tidigare bilbrand

Polisen tittar nu på om en tidigare bilbrand på Kungsgatan kan ha samband med torsdagsnattens brand i en bil på Verkstadsgatan strax intill.

På torsdagen avskrevs alla misstankar mot de två personer som frigetts efter att ha suttit häktade som misstänkta för mordförsöket i Hembygdsparken i somras. Båda disponerade bilar som utsatts för attentat med det troliga syftet att påverka rättsprocessen.

Bilbranden på Verktadsgatan kan ha samband med en brand i en bil på Kungsgatan den 8 oktober.

Bilen på Kungsgatan sattes i brand redan den 8 oktober. Den var av samma modell och färg som en bil som då var skriven på en familjemedlem till den bilägare vars bil brändes natten till torsdagen. De är båda närstående till den 19-åring som för två veckor sedan släpptes ut häktet. Han är alltså inte längre misstänkt för något brott i samband med skottdramat i Hembygdsparken.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Polis på plats på Verkstadsgatan reflekterade redan innan branden var släckt över att en annan bil brunnit strax intill bara några veckor tidigare. Misstanken om ett samband nådde dock inte polisens förundersökningsledare Anders Svenson förrän Frilagt ställde frågor om det.

– Nu har jag lite koll på det. Om det sedan blir så att vi kan koppla ihop det, det kan jag inte svara på idag. Men vi har det med oss, säger han på fredagen.

Han har då fortfarande inte fått protokollet från den tekniska undersökningen av bilen på Verkstadsgatan och kan därför inte uttala sig om brandorsaken.

Av allt att döma har gärningsmannen använt en stor sten för att krossa rutorna på bilens högra sida. Stenen låg kvar på platsen på torsdagen. Invändigt var bilen utbränd, men rutorna på vänstra sidan var hela.

Två av de tre personer som fortfarande är häktade för inblandning i mordförsöket är bröder till 19-åringen. En är dock misstänkt för försök till grovt rån. Alla tre medgav på torsdagen förlängd häktning i ytterligare två veckor, till den 23 november.

Men åklagaren Marie-Louise Holmberg vet redan att åtalet inte blir klart tills dess utan snarare i början på december.

– Nu är det preliminär slutdelgivning i två veckor då advokaterna har möjlighet att begära ytterligare utredningsåtgärder. Därefter behöver jag lite ytterligare tid, säger hon.

Hon förklarar att tingsrätten inte får förlänga häktningar med mer än två veckor i taget om det inte finns särskilda skäl.

Marie-Louise Holmberg säger att bilsprängningarna och bränderna inte har påverkat hennes utredning, trots att de misstänks rikta sig mot personer som lämnat uppgifter om mordförsöket.

– Jag vill inte kommentera de händelserna eftersom jag inte leder utredningarna om dem. Men det är absolut nödvändigt för rättsväsendet att personer vågar vittna. Samhället har ett ansvar för att ta hand om vittnen så att de känner sig trygga, säger hon.

Berit Önell
Lotta Persson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se