torsjö live vers2

Förvånad Peps blev Årets Hässleholmare

Förvånad Peps blev Årets Hässleholmare

Årets Hässleholmare blev en av landets mest kända hässleholmare, den folkkäre artisten Peps – eller Per-Åke som han egentligen är döpt till – Persson.

Knappast överraskande, mer än möjligen för pristagaren själv.

– Jag har ju inte gjort ett skit på hela året.

Peps Persson är Årets Hässleholmare.
Foto: Maja Suslin / TT

Per-Åke Tommy Persson, känd för alla som Peps, är född i Helsingborg 1946 och uppväxt i Tjörnarp strax söder om Hässleholm men sedan många år bosatt i kommunens norra delar, närmare bestämt i Emmaljunga.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag har aldrig bott i stan utan valt att hålla till i utkanterna, skrattar han när Frilagt gratulerar till utnämningen.

Peps Persson är utan tvekan något av en kultfigur i den svenska, oberoende, musikvärlden och med sin egenhändigt skrivna musik, men också med egna tolkningar av andra artister, har han hjälpt till att ge såväl blues som reggae ett ansikte och låtarna är alltid framförda på hans karaktäristiska och breda skånska. Låtar som ”Oh Boy”, ”Sicket elände” och ”Hög standard” – bara för att nämna några – har för alltid skrivit in sig i svensk musikhistoria.

Förutom den egna solokarriären och inspelningarna med Peps Blodsband har han samarbetat med flera andra svenska artister som Wilmer X och Nisse Hellberg, Hasse Andersson, Kal P. Dal, Timbuktu och Owe Thörnqvist.

Det här är långt ifrån första gången som Peps Persson får en utmärkelse. I samlingarna hittar vi bland annat två Grammis – i form av juryns specialpris 1992 och Grammisgalans hederspris 2007. Han blev årets skåning 2005, tio år senare invald i Swedish Music Hall of Fame och tidigare i år belönades han med ett hederspris på Folk- och Världsmusikgalan och fick dessutom Sydsvenskans kulturpris.

– Men just det här priset känns väldig speciellt och det gör mig enormt glad. Det brukar ju inte vara helt lätt att bli profet i egen stad.

Peps erkänner också att han blev ganska förvånad när han hörde att han var nominerad till Årets Hässleholmare, och hade väl egentligen inte en tanke på att just han skulle kunna få den titeln.

– Jag har ju inte gjort en enda spelning på hela året.

– Du får väl se det som en retroaktiv belöning.

– Hahaha. Ja kanske det. Jo, det känns väldigt bra att folk fortfarande kommer ihåg min musik.

– Har du något nytt på gång?

– Nej, nu kommer det inte mer. Jag har hållit på tillräckligt länge, säger han och det går inte att missta sig på vad han tycker om dagens, som han kallar det, musikindustri.

– Jag tycker uppriktigt synd om de som vill försöka komma fram genom program som Idol. De stackarna är ju rena slavarna som ska formas efter musikproducenternas godtycke.

”Sicket elände” för att citera en gammal Peps-succé…

Vinnaren tillkännagavs vid Hässleholms galakväll på fredagskvällen. Motiveringen lyder:

”I en värld av kopior lyser originalet klarast: En spelman i granskogen som står stadigt i de skånska orden, färglägger den svenska musiken och låter rytmerna ta oss runt jorden. Han får blod att pumpa och knän att gunga, hos både gamla och unga. Även stickspår förvandlas till pulserande mötesplatser i hans göingska hembygd. Han spelar för livet och till allt som växer och andas – alltid med sällsynt hög standard. För evigt lyser hans namn i Swedish Music Hall of Fame och i hässleholmarnas hjärtan.
Årets Hässleholmare 2017 är Peps Persson!”

Gert Jacobsson

Övriga pristagare

Två nya priser delades ut vid årets galakväll. Årets innovationspris gick till Hälsooasen och Hässleholm Miljö AB:s stipendium till Malmö sommargårdar.

Övriga priser:
Skolans utmärkelse för goda resultat: T4 Montessori

Skolans utmärkelse för goda insatser: Maria Reppen, Christel Wadbro och Tove Dahlén på Jacobsskolan för Hässleholms största bokcirkel.

Hässleholms miljöpris: Prima Prima

Årets kulturpristagare: Ingvar Albihn

Årets kulturstipendiat: Sofia Åström

Årets ledarstipendiat 1: Zofie Hodos Malmgren, Tyresvingen

Årets ledarstipendiat 2: Camilla Persson, Sösdala simsällskap

Årets affärsidé: Sara Götz

Årets nyföretagare: Jesper Lund Rantzer och Anton Dahlgren, Brandkonsultbyrån Sverige AB

Hässleholms Hantverks- och Industriförenings stipendie: Jonas Wiklund

Årets Hesslecityföretag: Jeansbolaget

Årets företagare: Fasab Mark AB

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se