logga-ligg-tjock

Begär 144 000 i skadestånd efter skjutning i Hembygdsparken

Begär 144 000 i skadestånd efter skjutning i Hembygdsparken

Ordningsvakter var på plats när rättegången om skjutningen i Hembygdsparken inleddes på tisdagen. Foto: Lotta Persson

Den 23-årige man som blev skjuten i Hembygdsparken i Hässleholm i somras begär drygt 144 000 kronor i skadestånd. Han har både fysiska och psykiska men av händelsen och har tvingats flytta till annan ort.

De tre åtalade nekade alla till brott när rättegången inleddes på tisdagen. Den 22-årige man som, tillsammans med en 19-åring, misstänks för försök till grovt rån erkänner att han kört bilen till och från Hembygdsparken, men hävdar att han inte visste att något brott skulle begås. 19-åringen, som hade en skuld till den skjutne och 18-åringen, som ska ha hållit i skjutvapnet och är åtalad för försök till mord, nekar till att ens ha varit på platsen.

Alla besökare till rättegången visiterades innan de släpptes in. Foto: Lotta Persson

Det var trångt i rättssalen på tisdagsförmiddagen med många åhörare och ett stort antal ordningsvakter på grund av den förhöjda säkerhetsnivån. Domaren uppmanade alla på åhörarplats att tänka på att inte uppträda störande, men vakterna fick ändå säga ifrån ett par gånger.

De två åklagarna Anette Olsson och Marie-Louise Holmberg gick igenom sakframställan med bland annat konversationer på Facebook Messenger och på telefon, telefonpositioner och teknisk och medicinsk utredning av offrets skador.

På eftermiddagen fick 23-åringen lämna sin berättelse om händelseförloppet.

Dagen för brottet ville han träffa 19-åringen som skulle betala tillbaka ett lån på 2 000 kronor. Några andra gemensamma intressen har de inte medgett, men deras konversationer innehåller uppgifer som tyder på affärer där även andra personer är inblandade.

– Har 1,8. Släppte det billigare för att bli av med det snabbt, skriver 19-åringen bland annat till 23-åringen.

23-åringen uttrycker att han väntat länge på sina pengar och blir alltmer desperat.

Han var på väg till gymmet för att träna när han på söndagskvällen den 16 juli lockades att gå runt till flera platser i centrala Hässleholm innan han fick stå och vänta på parkeringen vid kvarnen i Hembygdsparken. Han uppmanades att gå bort till kvarnen och där hoppade plötsligt två maskerade män fram ur var sitt buskage. Den ene slog honom i ansiktet och krävde att han skulle tömma sina fickor och den andre hade ett gevär lyft. När han vägrade ge dem något skrek mannen med vapnet: ”Jag skjuter, jag skjuter”.

– Jag blev paff, chockad, berättade 23-åringen.

Geväret var hela tiden riktat mot hans överkropp.

– Jag märkte på tonläget att det var aggressivt. Jag roterade och tänkte att det här kommer inte att gå bra, förklarade han för rätten.

Konen markerar den plats vd kvarnen i Hembygdsparken där 23-åringen stod när de två maskerade männen kom ut ur buskarna, den ene med ett skjutvapen. Foto ur förundersökningen

När han vände sig om blev han skjuten på nära håll bakifrån. Han sprang nerför backen mot parkens kafé och upp på Röingegatan. Han försökte stoppa en bil, men ingen stannade och han fortsatte då till en villa i närheten där han fick hjälpa att larma. Han blev liggande med halva kroppen inne i huset och halva ute på trappan medan han väntade på ambulans.

Han reagerade på att den maskerade man som slog honom hade ett par speciella jeans, ett dyrt märke som inte går att köpa i Hässleholm. Enligt 23-åringen kostar de mellan 3 000 och 5 000 kronor. 19-åringen hade haft ett par sådana på sig när de träffades på en studentfest i juni då 23-åringen lånade ut pengar till honom. Nu tänkte han därför att en av angriparna kunde vara 19-åringen, också på grund av att det var de två som stämt träff.

Han tyckte att den andre personens röst liknade en bror till två av de åtalade. Han hade också sett denne i en bil i närheten när han var på väg till Hembygdsparken.

Polisen kunde tack vare hans uppgifter ganska snabbt ringa in ett antal personer som misstänktes vara inblandade eller känna till vad som hänt.

När åklagaren frågade varför han trodde att han skulle bli rånad svarade han att det kunde bero på att det var känt att han hade dyra smycken och klockor.

23-åringen stannade bara ett dygn på sjukhus men var i stort sett sängliggande i mer än en månad efter händelsen. Han kunde inte flytta hem till sin lägenhet i Hässleholm, dels på grund av att han inte klarade sig själv och dels för att polisen bedömde att det kunde finnas en hotbild mot honom.

Han träffades av minst 140 hagelskott och det var ren tur att skadorna inte blev livshotande. Den stora väska han hade över axeln tog emot en del av hagelsvärmen. De flesta av blyhaglen får stanna i kroppen eftersom de sitter nära livsviktiga organ och det innebär större risker att försöka operera ut dem.

Han har fått diagnosen posttraumatiskt stressyndrom, tar fortfarande morfinläkemedel mot smärtan och kan inte sova utan sömntabletter.

Enligt åklagarna är det klarlagt att de tre åtalade före och efter skjutningen befann sig i en svart Audi tillsammans med ytterligare en man som suttit häktad en tid men inte längre är misstänkt för brott. I en annan bil befann sig tre personer som alla tidigare varit misstänkta i utredningen. Båda bilarna ska strax efter skjutningen ha kört till Tormestorps båthamn vid Finjasjön där personerna träffats en kort stund.

Rättegången fortsätter under onsdagen med bland annat förhör med de åtalade.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se