torsjö live vers2

Böcker om Bjärnum och Farstorp släpps

Böcker om Bjärnum och Farstorp släpps

Staffan Andersson, till vänster, Lars Lindberg och Bertil Nilsson har tagit fram två nya böcker om Bjärnum och Farstorp för hembygdsintresserade.

Två nya hembygdsböcker med bilder och texter om Bjärnum och Farstorp har precis lämnat tryckeriet.

Lars Lindberg har fungerat som redaktör för de båda böckerna. När det gäller Farstorpsboken har han haft stor hjälp av Bertil ”Obon” Nilsson och Staffan Andersson som under onsdagen inbjöd till presskonferens i Farstorps församlingshem. För Bjärnums del är det nummer 13 i raden och för Farstorp nummer fem.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Är det inte svårt att hitta nytt material?

– Nej, ju mer du gräver, desto mer kommer fram, säger Bertil Nilsson. Allt fler hör av sig. Vi har hämtat lådvis med bilder och fotoalbum som vi får ha till låns.

Insamling av bilder och information bakom bilderna, skrivande, scanning av bilderna och layout tar sin tid. Lars Lindberg tror att det ligger mellan 500 och 1000 timmars arbete bakom var och en av böckerna.

– Men det har varit roliga timmar, inte minst för att man får komma ut och får prata med folk, säger han.

Akvareller av Lars Lindberg pryder också sin plats på böckernas framsida.

Till stor del är dessa hembygdsböcker ett uttryck för nostalgi, men inte enbart. Det finns också nytagna bilder som dyker upp bland dem som skildrar tider som flytt. Den äldsta bilden i Farstorpsboken är ett 150 år gammalt familjefoto från Gammalstorpsgården med häradsdomaren Pehr Bengtsson (1807-1882) i spetsen för sina närmaste. Böckerna har inget tema, utan författarna blandar friskt mellan ämnena. Det är bilder av vardag och fest, av ung och gammal, av högt och lågt.

Det gamla skolhuset med kommunalrummet till vänster och församlingshemmet till höger avbildade på en akvarell av Lars Lindberg.

En dråplig händelse inträffade hösten 1961 i kommunalrummet i Farstorp. Staffan Andersson var själv ögonvittne till det han berättar om i boken.

Tio grabbar i 15-årsåldern anslutna till byns 4H-förening hade hyrt in sig i lokalen. De skulle låna en ordförandeklubba som de visste låg i en låda under en bordsskiva. Då fann de något häpnadsväckande. Lådan var full av pengar. Hur mycket är oklart men det handlade om tiotusentals kronor. Byns sparbank nyttjade också lokalen så personalen hade uppenbarligen glömt att låsa in sina kontanter. Eftersom det var ärliga grabbar som samlats, sprang en av dem genast iväg för att ringa bankens styrelseordförande, Emil ”Olastorparen” Nilsson. Han blev givetvis mycket upprörd när han fick veta vad som hänt.

– Jag minns att jag tänkte tanken att om det fattats pengar, skulle vi då fått skulden för detta? skriver Staffan Andersson. Kassan hade ju faktiskt befunnit sig olåst i mer än ett dygn och fler än vi hade kunnat ta ur den. Vi hörde emellertid aldrig så mycket som ett knyst om detta, antagligen både för att det inte fattades några pengar men också för att bankgubbarna inte ville att allmänheten skulle få veta hur slarvigt de handskats med spararnas pengar!

Huset som inrymde det så kallade kommunalrummet finns kvar än idag och ligger mitt emot församlingshemmet. Det byggdes 1883 och har en spännande historia. Först användes det enbart som skolhus, men redan året därpå inrättades även en bank i lokalerna. Senare användes det som ålderdomshem.

– En tid fungerade det som byns allaktivitetshus, berättar Bertil Nilsson.

Numera ägs fastigheten av Clark Berlin.

Nu är Farstorp inte en by som nöjer sig med att leva på minnen från fornstora dagar. Här finns förutom kyrka och församlingshem, skola, bankkontor, en fotbollsplan, daghem, skola med mera.

Utvecklingen i byn står inte stilla. I Farstorpsboken har Bertil Nilsson skrivit några rader om den kommande fiberutbyggnaden i byn som byborna aktivt slutit sig samman för att driva på. Det första spadtaget till fibernedläggningen tas i början av 2018.

Farstorpsboken kommer att börja säljas på plats i byns församlingshem nu på lördag klockan 13-16. Bjärnumsboken släpps i samband med julmarknaden på söndag klockan 13-16. Den kommer att finnas till försäljning i byns Ica-butik. Böckerna kommer sedan att kunna köpas i Hässleholms bokhandel, på sparbanken i Farstorp, samt på biblioteket i Bjärnum.

– Vi redan har påbörjat arbetet med Farstorpsbok nummer sex, avslöjar Bertil Nilsson.

Text och foto: Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se