logga-ligg-tjock

Inget åtal mot 23 nazistiska demonstranter

Inget åtal mot 23 nazistiska demonstranter

Åklagaren har lagt ner förundersökningen mot 23 personer med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som greps efter demonstrationen i Göteborg den 30 september. En av dem som nu slipper åtal är rörelsens ledare Simon Lindberg från Vinslöv.

Bilden togs från Svenska mässan, där bokmässan hölls, precis när motdemonstranterna började kasta smällare på polisen. Foto: Hannu Sarenström

Kammaråklagare Ulrika Åberg skriver i ett pressmeddelande att hon fattade beslutet efter att ha tagit del av omfattande filmmaterial från både polisens kameror och från allmänheten.

– Min slutsats är att det inte varit möjligt att följa vad de olika misstänkta personerna har gjort på platsen fram till gripandet, skriver hon.

Bland annat därför kan det inte styrkas att de misstänkta personerna har deltagit i ett våldsamt upplopp, inte heller i brottet ”ohörsamhet mot ordningsmakten”.

Istället har granskningen av filmerna lett till att två andra förundersökningar har inletts. De gäller en konfrontation mellan polisen och NMR senare på dagen den 30 september. I det ena fallet är brottsrubriceringen våldsamt upplopp, i det andra ohörsamhet mot ordningsmakten.

För en månad sedan åtalades elva motdemonstranter. Nio av dem åtalades bland annat för våldsamt upplopp. Nio åtalas för försök till våld mot tjänsteman och åtta för brott mot maskeringsförbundet.

– Alla brotten har begåtts mot Polismyndigheten, inte mot de högerextrema grupperingarna. De åtalade är en lös sammansättning människor som samlats och begått våldsamt upplopp, sa förundersökningsledaren, kammaråklagare Mats Ihlbom.

Två av dem är dessutom åtalade för grovt våld mot tjänsteman respektive försök till grovt våld mot tjänsteman, eftersom de använt slunga för att avfyra stora stenar mot polisen.

– Med stöd av utlåtande från NFC (Nationellt forensiskt centrum) anser jag att det är ett livsfarligt vapen som de använt, sa Mats Ihlbom.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se