torsjö live vers2

Ideella insatser främjar demokrati

Ideella insatser främjar demokrati

Urban Önell

”Jag älskar arbete. Det fascinerar mig. Jag kan sitta och se på – i flera timmar – när andra arbetar.” Citatet är hämtat ur en klassisk roman, Tre män och en båt av Jerome K Jerome. Det är väl bara en latmask som skulle kunna uttrycka sig så?

Jag skulle nog helst undvika slöfockar som resesällskap, om vår gemensamma farkost vore en roddbåt. Risken att jag får ta allt ansvar bakom årorna är alltför uppenbar. Det vill jag inte vara med om! Varken i nära relationer eller i samhällslivet i stort.

De flesta av oss utgår väl ifrån att vi som sitter i samma båt i första hand ska tänka på allas bästa. Hur skulle världen se ut om alla bara tänkte på sig själva?

Finns det någon enda arbetsplats där personalen helt kan strunta i att samarbeta? Måste inte alla se sitt gemensamma ansvar för helheten? I hemtjänsten – där jag har min dagliga gärning – skulle i alla fall verksamheten fullständigt braka samman.

Bakom det välstånd som svenska folket åtnjuter ligger mycket hårt arbete. Vi har till stor del tidigare generationer att tacka för att vi har det så bra. De gjorde Sverige till ett välmående och demokratiskt land. Det möjliggjordes genom stora ideella insatser.

Nättidningen Frilagt har också startats på ideell basis, men seriös journalistik är inte gratis och måste bedrivas på ett professionellt sätt. Särskilt när det handlar om granskning är journalistik mycket arbetskrävande. Frilagts redaktör, Berit Önell, hade inte kunnat dra igång detta vågade projekt utan stöd från Gruppen för oberoende press och ett stort antal läsare som sponsrar det journalistiska arbetet med frivilliga gåvor. Annonser är visserligen också en viktig inkomstkälla, men räcker inte till för att helt och hållet finansiera den grävande journalistik som Hässleholm behöver.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Allt material på Frilagt.se kan alltså läsas utan kostnad. I motsats till många etablerade medier har Frilagt valt att inte använda en så kallad betalvägg som skulle kunna öka intäkterna. Varför då? I en demokrati har medborgarna rätt att bli informerade om vad som händer i samhället genom seriös och oberoende journalistik, oavsett om man har råd att betala för den eller ej.

Frilagt vill att artiklarna ska kunna läsas fritt och av alla. Sedan utgår redaktionen ifrån att medborgarna ser värdet i den granskande journalistiken och gynnar den, genom frivilliga stödprenumerationer. På lång sikt är ett regelbundet stöd från en trogen läsarskara nödvändigt om Frilagt både ska kunna överleva och utvecklas. Så glöm inte att skicka in ditt bidrag när du betalar räkningarna. Gör det för demokratins skull!

Urban Önell

Här stöder du Frilagt:

Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se