Gruppen-3a-328x120

Spottade på bibliotekarie och försökte lufta däck på polisbil

Spottade på bibliotekarie och försökte lufta däck på polisbil

Kulturhuset, och framförallt biblioteket, i Hässleholm har problem med ungdomar som beter sig illa och inte följer personalens tillsägelser. Foto: Lotta Persson

En 20-årig man spottade på en bibliotekarie på stadsbiblioteket i kulturhuset i Hässleholm vid femtiden på torsdagseftermiddagen. Det skedde efter att personalen försökt tillrättavisa honom när han tillsammans med några andra ungdomar uppträdde störande i lokalerna. Bland annat ska de ha sparkat på inventarier och slagit omkull en datorskärm.

Ungdomarna hann ut innan polisen kom till biblioteket, men 20-åringen hade fångats av en övervakningskamera. Tio minuter senare ertappades han med att försöka lufta ett däck på en polisbil på Magasinsgatan.

Polisen har sedan en tid ökad tillsyn i och kring kulturhuset. Foto: Lotta Persson

Polisen har sedan en tid ökad tillsyn på kulturhuset eftersom det varit stökigt där, främst på biblioteket.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Personalen uppger att de har problem med ungdomar som uppehåller sig där, emellanåt beter sig illa och inte lyssnar på tillsägelser, säger Olof Göransson, utredare i lokalpolisområde Hässleholm och förundersökningsledare i torsdagens ärende.

Polisen ser allvarligt på att den unge mannen spottade på personal på biblioteket. Brottet rubriceras som ofredande.

– Det upplevs säkert som väldigt obehagligt av den som blev utsatt för det, säger Olof Göransson.

Gärningsmannen kändes igen av personalen och finns alltså dessutom på film.

När polisen strax efter händelsen i kulturhuset patrullerade till fots på andra sidan stationen observerade ett vittne en man som satt på marken vid polisbilen och försökte lufta ett däck. När polisen konfronterade honom erkände han att han ville lufta däcken för att han var arg på polisen.

– Förmodligen finns det en koppling mellan händelserna. Han misstänks för förgripelse mot tjänsteman för att han antingen ville förhindra polisens arbete eller hämnas för ett tidigare ingripande, säger Olof Göransson.

Mannen greps inte och är ännu inte förhörd.

– Det fanns inte skäl att gripa honom, säger Olof Göransson.

Det motiverar han med att det generellt inte finns häktningsskäl för de brott det gäller, att mannen är identifierad och att det inte finns risk att han försvårar utredningen eller fortsätter begå liknande brott.

– För att vi ska hävda att det finns risk för fortsatt brottslighet krävs oftast att personen dömts tidigare, säger Olof Göransson.

Polisen söker inte fler gärningsmän för torsdagens händelser.

– Dels är det här ett ordningsproblem för biblioteket och kommunen, sedan är det vår sak när det begås brott, säger Olof Göransson.

I det här fallet är det ofredande och förgripelse mot tjänsteman som bedöms som brott. Ungdomarnas stökiga beteende i övrigt blir inte polissak.

– Om datorskärmen gått sönder kunde det ha blivit skadegörelse också, säger Göransson.

Berit Önell

Uppdatering:

På fredagen grep polisen en man i 35-årsåldern som somnat på biblioteket. Ordningsvakter uppmanade honom att lämna lokalen, men han lydde inte. När de därför skulle omhänderta honom blev han våldsam. Han ska även ha uttryckt sig hotfullt mot en av vakterna och misstänks därför för både våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. Händelsen inträffade klockan 13.47.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se