torsjö live vers2

Extra ordningsvakt i kulturhuset i två veckor

Extra ordningsvakt i kulturhuset i två veckor

Stadsbiblioteket i Hässleholm har blivit allt stökigare. Efter incidenten då en besökare spottade på en bibliotekarie i slutet på förra veckan har nu en extra ordningsvakt satts in. Foto: Lotta Persson

Kommunen har satt in en extra ordningsvakt i kulturhuset i Hässleholm under två veckor. Det är en akut åtgärd, både för att motverka oron på biblioteket och för att ha extra kontroll på parkeringsgaraget i källaren.

Kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt. Foto: Lotta Persson

Ordningsvakten började arbeta redan i fredags.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Sedan måste vi lösa det mer långsiktigt. Kulturförvaltningen tittar på om de kan förstärka inom ett projekt för ”extratjänster” så att övrig personal kan göra sitt vanliga jobb. Nu får de gå runt och be besökare att lugna ner sig och känner ofta att ungdomar inte lyssnar, säger kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt.

Anders Nählstedt konstaterar att personalen på biblioteket upplevt att situationen eskalerat de senaste veckorna. På torsdagen kulminerade det med att en ung man spottade en bibliotekarie i ansiktet.

Det har även tidigare funnits tillgång till både väktare och ordningsvakt till och från, men nu blir en ordningsvakt placerad på kulturhuset måndag-fredag klockan 15-19.

Anders Nählstedt menar att kommunen har ansvar för både arbetsmiljön och besökarnas trygghet och därför måste sätta in omedelbara åtgärder.

– Det är i allra högsta grad ett arbetsmiljöproblem. Vi var tvungna att bryta det här läget, säger han.

Han bekräftar att en ökad oro även märkts i parkeringsgaraget under kulturhuset.

– Det har blivit lite av ett tillhåll, en tråkig utveckling, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se