torsjö live

Fullmatad festival firar femårsjubileum

Fullmatad festival firar femårsjubileum

Två nöjda festivalgeneraler 2017, Mats Gunnarsson (t v) och Jonas Johansson. Det blev regn och förlust även då, men i år är de övertygade om att det vänder för Torsjö Live. Foto: Lotta Persson 

Torsjö Live-programmet börjar bli klart. Årets artistbudget är större än någonsin.Senaste artistsläppet, Sven-Ingvars, fyllde på en redan namnkunnig lista. Den 29-30 juni firar festivalen sitt femårsjubileum i det före detta grustaget utanför Tyringe. En omöjlig faktor att styra kvarstår som vanligt in i det sista. Vädret.

Wilmer X är ett av dragplåstren på årets Torsjö Live.

Ett, två tre – på det femte ska det ske!?

– Det kommer att vara i år det vänder, utropar festivalgeneral Mats Gunnarsson.

Han kände det redan på lördagen i fjol. Fredagen var jättetrist med regn och lite folk, men på lördagen, med lite solsken och största publiken någonsin, kände han tydligt ”Nu har det vänt!”.

– Det är som en sten; kommer den bara över kanten så rullar det på av sig själv. I sommar kommer vi dit, säger en hoppfull Mats Gunnarsson.

Det ska alltså bara hänga på vädret hur optimal femårsfesten blir. För allt annat som det går att ha koll på, menar det rutinerade Torsjögänget sig ha full koll på.

Mats Gunnarsson räknar med att publiken vid detta laget vet att Torsjö Live funkar väldigt bra också i regn. Det har arrangemanget fått goda chanser att bevisa under de förhållandevis regnrika förutsättningar som rått de fyra första åren. Lite regn stoppar inte festen.

Linnea Henriksson kommer också i år. Foto: Malin Ingrid Johansson

– Vi har bra med tält så ingen behöver bli genomblöt – men allt blir ju mycket roligare om det är solsken – så är det bara, säger Mats Gunnarsson.

Är programmet klart nu?

– 12 av 15 bokningar är klara och vi släpper dem lite efter hand. Vår budget på artistsidan är i år större än någonsin vilket speglas i bokningarna, säger en märkbart nöjd Mats Gunnarsson.

En medveten extrasatsning inför jubileumsprogrammet blir det alltså i år.

Än så länge är Wilmer X, Sven-Ingvars, Uno Svenningsson, Linnea Henriksson, Dire Straits Experience, Bo Kaspers Orkester, Sarah Klang, Peace Conspiracy och Shirin klara för Torsjöscenen.

– Bo Kaspers är en kär repris och vi är glada att ha en bra mix av nya och etablerade artister, meddelar Mats Gunnarsson.

De flesta på önskelistan har gått lätt att boka. Som exempel på att Torsjö Live nu lyser klart på festivalkartan berättar Mats att Wilmer X själv ringde upp och ville komma. Några artister som ringt upp har till och med fått nekas för att de inte rymts.

– Det är jätteroligt att artister nu ringer upp oss och det gör det ju också lättare för oss att förhandla, tycker Mats Gunnarsson, som lovar att nya artistsläpp kommer till påsk.

Nyheter?

– Vi kommer i år att konstant ha två scener intill varandra som alternerar så det blir aktiviteter hela tiden.

– Det gäller verkligen att planera toapauserna om man ska se allt, ler festivalgeneralen.

Liksom Dire Straits Experience.

Att göra de båda dagarna jämna i både pris och upplevelser, och att få en mix som kan intressera många, är också nytänk. Tematanken från i fjol är släppt.

– Det ska vara svårt – eller nästan omöjligt – att välja, avslöjar Mats Gunnarsson som årets medvetna strategi för att få många besökare att komma båda dagarna.

Själva festivalområdet utökas också till att omfatta området kring gården ovanför festivalens tältområde. Detta för att få plats med fler kringaktiviteter. Mats lovar att det blir en nysatsning på bland annat konst, men mer kan han inte avslöja än eftersom allt inte är riktigt klart.

Annars körs det på väl beprövade koncept. Kvalitets- och familjekonceptet som ska garantera en bra helhetsupplevelse släpper gänget inte på. Det vårdas som Torsjöfestivalens signum.

Arrangören tar i år också helt över att sköta sina egna festivalnära ställplatser och campingen.

– Västra Torup är bra och finns kvar, men vi kan erbjuda den närhet till festivalområdet som många av våra övernattande besökare berättat att de vill ha, säger Mats.

Samarbetet med Västra Torups byalag fortsätter så den hugade kan också i år köpa sig en lyxfrukost/brunch i Byastugan.

Biljettpriset har sänkts i år – hur har ni lyckats med det?

– Blir det billigare, säljer vi fler biljetter. Det är nog inte svårare än så, säger Mats.

Han utvecklar:

– Pris och kvalitet brukar ju följas åt – och vi levererar kvalitet, men tar inte riktigt betalt – så vi vet inte om det är rätt väg att sänka priset – men vi ska i alla fall testa det i år, säger han och konstaterar att tanken än så länge verkar fungera.

– Det är Jonas som ansvarar för testet, säger han och lyfter fram sin parhäst Jonas Johansson och den andra med ett totalansvar för Torsjö Live-festivalen.

– Vi har bara två dagar om året att bevisa hur bra detta är och det är ju inte så lätt att förstå det om man inte är där; då inser man kanske inte det, säger Mats Gunnarsson.

Kalkylerar ni med vinst i år?

– Nej, men plus minus noll kommer vi att vara jättenöjda med, svarar Mats, som är mer än lite trött på den typen av frågor.

I vår har Torsjöteamet förstärkts med två personer; en som jobbar med sponsorer och en med kommunikation.

– Vi har fått god respons på bokningarna och det känns väldigt bra så här långt, säger Mats Gunnarsson.

Som med glimten i ögat igen friskt vill få spå om Torsjöframtiden:

– Det kommer att vända i år – det blir en rekordpublik, bra väder, ekonomi och solsken!

Hässleholms kommun ger i år ett sponsorbidrag till Torsjö Live på 250 000 kronor, 75 000 kronor mer än förra året.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se