torsjö live vers2

Jobb-och studiemässa med direkta möten

Jobb-och studiemässa med direkta möten

I morgon, den 20 mars, är det dags för årets What Works-mässa på Norra Station. Hässleholms kommun i samarbete med Arbetsförmedlingen arrangerar för tredje gången mässan. Likt tidigare år varvas jobbrekrytering med information om studier. Ett rekordstort antal utställare är i år på plats klockan 10 – 14 för att hjälpa besökaren hitta jobb, byta jobb eller framtidsplanera.

Elida Cimic, till vänster, och Helena Mineur håller i trådarna på mässan What works. Foto: Berit Önell

Elida Cimic, informatör på AK-förvaltningen, och Helena Mineur, koordinator på Norra Station, är precis som i fjol kommunens två projektledare. Det blir en utställartät mässa, men under lite färre timmar. Mellan 10 och 14 är de två utställningslokalerna på Norra Station öppna för besök.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det kom inte så många besökare under de sista timmarna i fjol och våra utställare ska också orka vara på topp, det var helt enkelt lite för mycket att ha öppet en hel dag, förklarar Elida Cimic årets minskade öppettider.

Hon får medhåll av arbetsförmedlingens Betina Johansson Mohager.

– Det är en ständig jakt på effektivitet och våra utställare får avväga sin insats mot att de befinner sig mitt inne i en högkonjunktur och att de har ont om tid och arbetskraft. Därför blir det i år en intensiv mässa, men med hög kvalitet hela tiden, säger hon.

Arbetsförmedlingen kommer att ha personal på plats. Förutom olika typer av jobbsökarhjälp, information om utbildningar och starta eget-rådgivning kan de också berätta om dolda jobb.

– Det är jobb som inte annonseras på platsbanken och där företag, ofta lite mindre, tar hjälp av oss för att hitta personer att anställa, berättar Betina Johansson Mohager.

Arbetsförmedlingens personal kan berätta om dolda jobb vid mässan. Bilden är från förra året då Betina Johansson Mohager var på plats. Foto: Berit Önell

Det kallas direktmatchning. Företag berättar för arbetsförmedlingen vilka kompetenser de har behov av och arbetsförmedlingen matchar arbetssökandes kompetenser mot detta. Tanken är att hjälpa arbetssökande hitta ett passande arbete och att serva företag genom att kvalitetshöja ansökningsprocessen.

– Företagen får färre CV att gå igenom och det blir en snabbare rekryteringsprocess, menar Betina Johansson Mohager.

Vilka företag som arbetar med den metoden avslöjar hon däremot inte.

– Då skulle arbetssökande ringa direkt till arbetsgivaren. Då tappar vi finessen att arbetsgivaren får ner antalet sökande och att det är bra kvalitet på de sökande, summerar Betina Johansson Mohager.

Så att lära sig hitta fram till dolda jobb och att besöka matchningshörna kan vara ett skäl att besöka mässan.

På What works kommer det även i år att finnas mindre företag för ett direkt möte med jobbsökande. Exempel på större arbetsgivare som återkommer är försvarsmakten, polisen och kommunen.

Den som har funderingar på utlandsjobb kommer också att hitta rådgivning.
Eures, arbetsförmedlingens internationella rådgivning, liksom personal på Öresund direkt; med kunskap om jobb i Greater Copenhagen, hjälper till med det.

Önnestads folkhögskola är en av de som erbjuder besökaren information om utbildning som ett led att kunna tackla en arbetslöshet.

Mässan riktar sig i första hand till unga, från årskurs tre på gymnasiet och äldre, men är öppen för allmänheten.

Precis som tidigare är mässan inriktad på direkta möten mellan jobbsökande och arbetslivet. Det ska vara konkret och nära mellan tanke och handling.

På Whats Works hemsida finns utförlig information och en lista på alla utställare.
https://what-works.se

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se