torsjö live vers2

Knivdådet: Mamman till den misstänkte vädjade till psykvården

Knivdådet: Mamman till den misstänkte vädjade till psykvården

Mamman till den 19-åring som är misstänkt för att ha knivskurit en man på Stortorget i Hässleholm i lördags berättar att hon många gånger vädjat till psykvården att hjälpa honom.

– Jag är rätt så arg på grund av detta onödiga som hänt. När jag fick veta det ringde jag till sjukhuset och sa till dem att om de gjort sitt jobb hade det inte hänt. Frisk skulle min son inte göra något sådant, säger hon.

Hon har nu anmält psykiatrin till både Patientnämnden och tillsynsmyndigheten IVO.

Här, vid Vattugatan på torgets västra sida, inträffade knivdådet i lördags eftermiddag. Foto: Lotta Persson

Mamman känner tacksamhet till den polis som berättade i Frilagt om frustrationen över att sjuka människor avvisas från akutpsykiatrin och sedan begår allvarliga brott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag blev glad att polisen gick ut med det. Det är inte bara jag som mamma som reagerar. Det är ju inte heller polisens arbete utan psykvårdens att ta hand om psykiskt sjuka personer, säger hon.

Hon blev rädd att något allvarligt skulle hända när hon i tisdags fick veta att polisen kört in sonen till Piva efter att socialtjänsten slagit larm då ett möte på socialkontoret spårat ur. Han blev inte inlagd.

– Om man blir inskickad av polisen är det väl ganska allvarligt?

Mamman ringde för att fråga varför det inte blev någon inläggning.

– Läkaren skulle ringa tillbaka, men har fortfarande inte gjort det.

Hon berättar att han förra året var inlagd i två och en halv månad och då fick diagnosen psykos. Därefter har det varit bättre.

– Men när det händer något är det bättre att han kommer in snabbt innan det blir värre och mer långvariga utbrott, säger hon.

Redan på onsdagen inträffade en allvarlig incident.

– Han sprang efter en bil och stoppade den utanför polishuset. Två personer steg ur och undrade vad han ville, då gav han dem stryk, berättar mamman.

För aggressiv för vården?

Hon förstår i många fall inte sjukvårdens bedömningar.

– Vid ett tidigare tillfälle behövdes sex polisen plus ambulanspersonal för att få med honom till sjukhuset. Det var en riktig brottningsmatch och de fick boja både händer och fötter på honom. Men han blev inte inlagd. Mina vänner är oroliga för mig, men han har aldrig gjort något mot mig, berättar hon.

Ibland är hon ändå rädd för var det ska sluta.

Det har hänt att hon fått besked om att han varit för aggressiv för att vara kvar på en vårdavdelning. När vården är frivillig får han dessutom skriva ut sig när han själv vill.

Eftersom sonen är myndig har hon svårt att få information om vad som händer. Men han bor hos henne varannan vecka och hos en kontaktfamilj varannan.

– Det är hit de skickar honom och förväntar sig att jag ska hantera det, säger hon.

I lördags kväll ringde hon till arresten och sa att hon hade sonens medicin.

– Då hade de inte fått veta något om att han behövde medicin, men då kontaktade de vården och fick hämta medicin, berättar hon.

Mamman får dock varken besöka honom eller prata med honom på grund av sekretessen kring polisutredningen.

– Men på söndagen ringde hans advokat och hade en hälsning från honom, berättar hon.

Hon är väldigt ledsen också för offrets skull, men lättad att skadorna inte blev så allvarliga. Hon vet att de båda kände till varandra sedan tidigare.

På sätt och vis tycker hon att det är skönt att sonen nu sitter i förvar hos polisen.

– Just nu kan jag känna mig lugn. Det lät som att han var rätt lugn också, han vet att han inte kan göra något, säger hon.

Fler fall

Hon önskar att psykvården skulle få mer pengar och påminner om att även mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh 2003 begicks av en psykiskt sjuk person.

– Vad ska hända innan man reagerar, undrar mamman.

Det är också andra gången på kort tid som ett allvarligt brott i Hässleholm begås av en person som uppges ha behövt, men inte fått psykiatrisk vård. Den häktade för mordbranden i parkeringsgaraget vid Norra Station har en liknande historia.

19-åringen har begärts häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Häktningsförhandling hålls i eftermiddag.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se