Gruppen-3a-328x120

19-åringen häktad för mordförsök på torget – hävdade nödvärn

19-åringen häktad för mordförsök på torget – hävdade nödvärn

19-åringen som misstänks för knivskärningen på Stortorget i lördags häktades på tisdagseftermiddagen av Hässleholms tingsrätt. Foto: Lotta Persson

19-åringen erkänner knivskärningen på Stortorget i Hässleholm i lördags, men hävdar att målsäganden först drog samma kniv och riktade den mot honom. Därför var det en nödvärnssituation.

Hässleholms tingsrätt beslöt dock på tisdagseftermiddagen att häkta 19-åringen som på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och att göra en psykiatrisk utredning.

Större delen av häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Foto: Lotta Persson

Häktningsförhandlingen hölls till största delen bakom stängda dörrar. Inledningsvis förklarade dock 19-åringens advokat Jonas Rydgren sin klients inställning till åklagarens framställan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Han har utdelat hugg med kniv, men förnekar ansvar, sa Jonas Rydgren.

Åklagaren Marie-Louise Holmberg begärde 19-åringen häktad på grund av risk för att han annars kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra sakens utredning samt risk för fortsatt brottslig verksamhet. Hon ville också ha restriktioner i hans kontakter med omvärlden.

Efter att parterna kort hade redogjort för sin inställning begärde åklagaren av utredningsskäl också stängda dörrar.

Advokat Jonas Rydgren hävdade att 19-åringen handlat i nödvärn. Foto: Lotta Persson

Tingsrätten gick helt på åklagarens linje i häktningsfrågan och beslöt dessutom om både en personutredning och en psykiatrisk läkarundersökning, så kallad paragraf sju-utredning.

Åtal ska vara väckt senast den 3 april.

Jonas Rydgren förklarar efter förhandlingen att han inte anser att 19-åringen var så psykiskt sjuk vid händelsen att han inte visste vad han gjorde.

– Enligt hans egen uppfattning hade han gärningskontroll, säger advokaten.

Han säger också att 19-åringens syfte var att avväpna den andre mannen och att han högg för att hindra denne från att angripa honom igen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se